Hrvatski Fokus

Čekamo li O-repićeve migrante iz Turske?

 
 
Nakon dugo vremena Hrvatska prvi put na jednom mjestu ima popis svihprirodnih bogatstava zemlje, dosad nedovoljno iskorištenih u razvoju države. Riječ je o sveobuhvatnoj 'inventuri' nacionalnog blaga s prijedlozima za zaštitu hrvatskih prirodnih bogatstava, ali i njihovo racionalno iskorištavanje, navedenima u knjizi 'Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj'. Kako je u predgovoru napisao predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, riječ je o opsežnom i kapitalnom projektu koji se može opravdano nazvati jednim od najvažnijih i najdalekosežnijih pothvata HAZU-a u proteklih stoljeće i pol. Studiju je izradio Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa HAZU-a, osnovan u ožujku 2013., a u njenoj izradi je sudjelovalo 46 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/12/cdn.images.express.co_.uk_img_dynamic_78_590x_hungaryriot-606211.jpg
Samo vrijednost poljoprivrednih i šumskih resursa u Hrvatskoj iznosi oko 17 milijardi USD. Studija obuhvaća energente, pitke i površinske vode; metalne i nemetalne sirovine; šume i šumsko zemljište; poljoprivredu i poljoprivredno zemljište; prometnu, digitalnu i energetsku infrastrukturu te prijedloge za racionalno gospodarenje prirodnim bogatstvima.“
 
Čovjek se mora zapitati kako to da četiri milijuna ljudi ne može pristojno živjeti u ovoj, prirodno bogatoj, zemlji od vlastitog rada i pameti…a dragi Bog nam je toliko toga darovao? Odgovor je veoma prost i jednostavan ali i zabrinjavajući: Hrvatska – kažu akademici, nažalost, obrađuje svega 1,36 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta (od 2,96 ukupno!), što znači da ne obrađujemo 800.000 hektara obradivih površina šikare, šipražja i ševarja!?
 
Otkrio nam HAZU toplu vodu!? E, kad bi na tim neobrađenim površinama putem samoposluge uzgajali barem domaće kokoši-'Hrvatice' i njihove piliće onda ne bi trebali uvoziti očišćena pileća prsa punjena salmonelom s dalekog Tajlanda niti jaja iz Poljske kontaminirana istom boleštinom, zar ne?
 
Mi se stariji s nostalgijom sjetimo gladnog vremena nakon Drugoga svjetskog rata kada nam je UNRRA slala pomoć u Trumanovim jajima u prahu-bez salmonele ili mlijeka u prahu, a narod je kraticu UNRRA sa sprdnjom tumačio kao 'Uzmi Narode Robu Reakcionarne Amerike', pjevajući uz to Amerika i Engleska bit' će zemlja proleterska! A eto danas kao da se ništa promijenilo nije, kao da postadosmo opet Titinim proleterima samo ovaj put ne dobijemo 'mukte' ni jaja ni mlijeko, jaja se danas uvoze iz Poljske – 'salomonelizirana' a mlijeko 'pitajBoga' odakle, negdje iz Europe, francuskog 'Lactavisa' jer su domaće krave neslavno zaglavile kod mesara a farme mliječnih krava mahom bankrotirale!
 
REALNOST naša današnja govori međutim o nečem drugom: Slušamo i gledamo ovih dana na HRT-u pa ne možemo povjerovati. HUP, Hrvatska udruga poslodavaca, objavljuje da Hrvatskoj manjka 19 tisuća djelatnika raznih profesija a istodobno iz izvješća meritorne HGK, Hrvatske gospodarske komore, čitamo vijest o manjku 6 tisuća djelatnika u turizmu i građevinarstvu? Da ti mozak stane, pa, u Hrvatskoj je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u mjesecu listopadu 'registrirano' ukupno 225.703 nezaposlenih!? Radi li se o stvarno nezaposlenim ili je među njima dobar dio dokonih besposličara odnosno onih koji 'traže posao a mole dragog Boga da ga ne nađu'?
 
Pa, ne ćemo, valjda, čekati da Turska realizira aktualnu prijetnju o 'puštanju' dodatnog stampeda od tri milijuna migranata u Europu kako bi među njima izabrali one koji hoće raditi u Hrvatskoj umjesto nezaposlenih besposličara? Bez primisli uvrede bilo kome tko stvarno traži posao a ne može ga dobiti, navest ću jedan bizaran slučaj glede tog 'manjka' radne snage: Jedna OPG-mesnica iz Dalmatinske zagore otvorila dućan u jednom 'malom mistu' na moru nedaleko Splita. Vrijedna obitelj u Zagori ima i stotinjak grla stoke krupnog zuba, goveda, meso je prvoklasne kvalitete bez traga salmoneli, prodaja ide bez ikakvih problema, kupci zadovoljni, ali ima jedan problem!? Već duže vremena taj OPG traži a ne može naći 'kravara' – pastira stoke krupnog zuba, pa, čak ni uz plaću od tisuću eura mjesečno plus hrana i smještaj (podaci provjereni kod vlasnika, nap. a.)!? Eto, ne znamo hoće li HAZU 'otvoriti' još jedan dodatni studij na Sveučilištu u Zagrebu specijaliziran za obuku glede 'čuvanja' krava na slobodnim pašnjacima neobrađene zemlje koju nam je dragi Bog darovao u izobilju ili ćemo čekati na O-repićeve migrante iz Turske?
 

Damir Kalafatić

Povezane objave

Okončana ili samo usporena Bandićeva karijera?

HF

Treba li doista Plenković postati ovdašnji Louis XIV.?

HF

Od osobne do društvene tragedije

HF

“Prijelazni rok” Zorana Milanovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više