Hrvatski Fokus
Hrvatska

Slovenija mora nadoknaditi štetu jugoslavenskim građanima

Dolazi naplata za 25.671 "izbrisanih" građana

 
 
Europski sud za ljudska prava presudio je nadoknadu šteta za ne-Slovence kojima su oduzeta prebivališna prava kada se Slovenija odvojila od Jugoslavije. Time je Europski sud za ljudska prava u u Strasbourgu naredio Sloveniji da plati naknade građanima drugih jugoslavenskih republika kojima su oduzeta prebivališna prava kada je Slovenija postala neovisna prije dva desetljeća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/03/izbrisani.jpg
Jednoglasna presuda donesena je 12. ožujka, a sud je naredio Sloveniji da plati između 29.400 i 72.770 eura svakome od šest tužitelja u ovom slučaju. Slovenija sada ima tri mjeseca da plati ukupan iznos od 245.000 eura tužiteljima. Šestorica, od kojih su svi bili građani nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bili su uklonjeni iz slovenskog registra stalnih rezidenata početkom 1992., nakon što su propustili rok u prosincu 1991. za podnošenje zahtjeva za dobivanje slovenskog državljanstva. Slovenija je proglasila neovisnost od Jugoslavije u lipnju 1991.
 
U svom zahtjevu, šestorica su izjavila da su im slovenske vlasti oduzele identifikacijske dokumente, te zbog toga nisu mogli raditi ili putovati ili zatražiti liječnički tretman. Neki od njih su bili izbačeni iz svojih stanova i izgubili su svoju imovinu. Tijekom pravnog postupka  svoj šestorici je vraćeno pravo prebivališta. U isto vrijeme slovenski sudovi su donijeli oko 30 konačnih presuda o naknadi, sve su bile negativne. Ukupno je 25.671 jugoslavenskih građana – poznatih kao „izbrisani“ – izgubilo svoje prebivališne dozvole u Sloveniji.
 
Presuda suda uslijedila je nakon još jedne konačne presude Europskoga suda za ljudska prava iz lipnja 2012., u kojoj se navodi da je Slovenija prekršila zakon o poštivanju privatnog ili obiteljskog života kada je poništila prebivališnu dozvolu „izbrisanih“, te je  naredio slovenskoj vladi da započne stvarati program kompenzacije za sve uključene. Slovenija  to nije uspjela napraviti u zadanom roku od jedne godine koji je odredio sud. Ona je to napravila koncem 2013., a program je trebao stupiti na snagu u lipnju. Ona nudi 50 eura „izbrisanima“ za svaki mjesec tijekom kojeg su živjeli u Sloveniji bez statusa, dok kompenzacija suda u Strasbourgu iznosi 150 eura za svaku osobu mjesečno. Sud je izjavio da je zaprimio još 65 slučajeva u koje je uključeno više od 1000 tužitelja. Gregor Virant, slovenski ministar unutarnji poslova, pozdravio je presudu kao potvrdu da je slovenski plan  kompenzacije bio prikladan. Predstavnici „izbrisanih“ izjavili su da  plan treba promijeniti u skladu s presudom i ponuditi veću kompenzaciju.
 

Toby Vogel, European Voice, Belgija

Povezane objave

Tajne službe progone Zdravka Mamića

HF

Na dan pokopa

HF

Plenković se drži one: “Što je više kleveta i laži, vođa nam je miliji i draži”

hrvatski-fokus

Srbija zametena aferama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više