Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Najopasniji je “glavni lutkar” – Ivo Josipović

Kukuriku koalicija istrošena i potrošena

 
 
"Ako neznaš kamo želiš ići svi su ti putevi dobri."
Alica u zemlji čudesa
 
Hrvatska preživljava ponovno sudbinske dane jer je sadašnja nenarodna vlast dovela Hrvatsku u tako veliku krizu da je teško naći izlaz, da je teško pronaći put kojim treba ići. Hrvatska vlast jer nezna kako naći izlaz iz krize sve je svoje snage usmjerila na održavanje vlasti i sprječavanja nužnih prijevremenih izbora koji su jedini pravi put. Očito je da bi sprečavanje prijevremenih izbora bilo produžavanja agonije da bi se problemi još više zaoštravali i da bi Hrvatska sve više tonula s opasnošću da  potpuno potone. Nema nikakve dvojbe da sadašnja Vlada čak i da se rekonstruira u narednih godinu i po dana do redovitih parlamentarnih izbora može samo pogoršati stanje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/06/1577107-947797-sewing-craft-string-fiber-thread-doll-toy-people.jpg
Dosadašnjim radom Vlada je potvrdila da nije u stanju ni utvrditi gdje su problemi, da se bavi sporednim pitanjima da izaziva ideološke i druge podjele u hrvatskom narodu. Čak bi se moglo reći da i onda kada su neki od ministara ili vlada u cjelini pokušali raditi, s obzirom da su radili na pogrešan način, može se reći što su više radili to su više štete nanosili. Kažu da je najvrjedniji ministar bio Slavko Linić. Međutim, upravo zato što je puno radio on je nanosio i najveću štetu jer je pogrješno radio, jer je svojom isključivom pogrješnom poreznom politikom zaustavio svaki razvoj i onemogućio bilo kakve investicije jer je poreznom represijom prema običnom čovjeku i malom poduzetniku a opraštanjem velikim dugova svojim prijateljima nanio veliku štetu Hrvatskoj. Zato je dobra vijest što je Slavko Linić smijenjen. Dobra je vijest što u svojoj povrijeđenom sujeti "ostavljene ljubavnice" optužuje predsjednika Vlade i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i na svjetlo dana iznosi prljavo rublje. Slavko Linić je optužio predsjednika Vlade za niz zloupotreba i opisao ga kao groznog čovjeka koji upropaštava sve što takne.
 
Linićeve optužbe i prije nego što su provjerene hrvatski mediji pretvorili su u istinu bez dokaza te je pokrenuta prava sotonizacija Zorana Milanovića. Iznošenje prljavog rublja i borba Linić-Milanović tko će koga ima samo jednu mogućnost, oba će pasti.
 
Glavni lutkar u tom igrokazu je predsjednik Republike Ivo Josipović koji iza scene vuče ključne poteze i koji nastoji spriječiti prijevremene izbore i rušenje sadašnje Kukuriku koalicije prije predsjedničkih izbora. Ivo Josipović je procijenio da bi na prijevremenim izborima uvjerljivo pobijedio HDZ i njegova koalicija što bi faktično značilo da su minimalne šanse Josipovića da pobijedi Kolindu Grabar Kitarović kandidatkinju ne samo HDZ-a nego i široke koalicije koja će se okupiti oko Kolinde Grabar Kitarović.
 
I HNS na čelu sa Vesnom Pusić također zna da bi na prijevremenim izborima doživio pravu katastrofu i da vjerojatno nijedan član HNS-a ne bi ušao u Sabor. Zato i HNS kao i većina zastupnika SDP koji znaju da ponovno ne bi ušli u Sabor branit će sadašnju većinu u Saboru te će podržati plan Ive Josipovića i nezadovoljnika u SDP-u da se ide na smjenu Milanovića i izbor novog predsjednika SDP-a a onda i na izbor nove rekonstruirane Vlade Kukriku koalicije s novim mandatarom.
 
Da se radi o ozbiljnom planu potvrđuje i izjava Zlatka Komadine da će se kandidirati za predsjednika SDP-a ali da ne će nikakvu izvršnu funkciju odnosno da ne će kao eventualni predsjednik SDP-a prihvatiti biti mandatar nove stare rekonstruirane Vlade Kukuriku koalicije. Teško je reći tko bi u tom slučaju od Josipovića dobio mandat za sastav rekonstruirane Vlade ali poznavajući odnose iza scene simptomatično je što je Mirando Mrsić Josipovićev čovjek u zadnji trenutak stao na stranu riječke i zagrebačke organizacije i glasovao na Predsjedništvu SDP-a protiv isključenja Linića. Ivo Josipović bi vrlo rado povjerio mandat Mirandu Mrsiću jer on mu je bio šef kampanje na predsjedničkim izborima i kao predsjednik Vlade ponovno bi mogao igrati ključnu ulogu u dobivanju novog mandata Ive Josipovića.
http://cache1.asset-cache.net/xt/490382411.jpg?v=1&g=fs2%7C0%7Ceditorial216%7C82%7C411&s=1http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/06/il_340x270.434222156_qu05.jpghttp://cache1.asset-cache.net/xt/490382411.jpg?v=1&g=fs2%7C0%7Ceditorial216%7C82%7C411&s=1
Dakle, Josipović umjesto da kao predsjednik države zatraži prijevremene izbore kao jedini izlaz iz sadašnje krize on i dalje podržava sadašnju Kukuriku koaliciju s novim mandatarom još godinu i pol dana i želi joj dati šansu da potpuno upropasti Hrvatsku. Dakle, ni SDP ni HNS ni predsjednik države ne polaze od nacionalnih interesa nego žele sačuvati svoje pozicije i vlast bez obzira na nove štete koje će s Milanovićem ili s novim mandatarom Kukuriku koalicija napraviti do redovnih parlamentarnih izbora. I Josipović i Kukuriku koalicija računaju na kratkotrajni pozitivni efekt smjene "trenera" govoreći športskim rječnikom. Milanović je izgubio troje izbore i doveo zemlju u tešku situaciju i zato bi njegova smjena mogla kratkoročno pomoći odnosno novi predsjednik Vlade, čak ako bi i bio slabiji od Milanovića, dobio bi neke šanse da vrati poljuljano povjerenje.
 
Postavlja se pitanje što raditi u takvoj situaciji. Mislim da je najvažnije podržati sindikate koji su još 1. svibnja ultimativno zatražili prijevremene izbore zaprijetivši generalnim štrajkom. Jako je važno kako će se ponašati i oporba prije svega HDZ. Za razliku od Milanovića koji je troje izbore izgubio Tomislav Karamarko je troje izbore dobio i ima puni legimitet tražiti u Hrvatskom saboru glasovanje o (ne)povjerenju Vladi. Taj zahtjev treba dobro pripremiti. To je prilika Tomislavu Karamarku da nakon državničkog govora nakon pobjede na izborima za Europski parlament ponovno održi sličan državnički govor u kome će ne samo dokazati argumentima zašto su nužni prijevremeni izbori nego i pokazati i dokazati štetnost "lutkarskog" posla Ive Josipovića te njegovu odgovornost za sadašnje stanje u Hrvatskoj. U obrazlaganju zahtjeva za izglasavanje nepovjerenje Vladi, koje sasvim sigurno ne će prihvatiti Kukuriku koalicija, bitno je da se dokaže da je za sadašnju katastrofalnu politiku i katastrofalno stanje u Hrvatskoj jednako odgovoran i predsjednik Ivo Josipović te da on manevrima kako bi održao ovu nenarodnu vlast nanosi novu štetu Hrvatskoj jer mu je jedino stalo do novog predsjedničkog mandata i ništa ga drugo ne zanima osim toga kako sačuvati sadašnju vlast jer je svjestan da bi njegove šanse za novi mandat bile nikakve ako bi postupao u skladu sa nacionalnim interesima i podržao prijevremene izbore.
 
Nakon rasprave u Saboru bez obzira što će većina potvrditi povjerenje Vladi treba nastaviti s demokratskim pritiscima da se ne dozvoli manevar i nova prijevara da se promjenom mandatara zadrži sadašnja politika Kukuriku koalicije koje bi i dalje vodila Hrvatsku u propast. Zato je važno stvarati atmosferu kako ćemo biti svi odgovorni ako budemo pasivno trpjeli sadašnju nenarodnu vlast ako joj se ne suprotstavimo na demokratski način svim raspoloživim sredstvima.
 

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac

Povezane objave

A tko je prolio krv Darka Pajičića?

HF

IDS-ov “antifašizam” = talijanski fašizam

HF

Milorade, pročitaj ponešto iz knjige Vilima Karlovića!

HF

ANTIFA – opasno lijevo zlo svijeta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više