Hrvatski Fokus
Znanost

Umro astronaut Eugene Cernan

Posljednji čovjek koji je hodio Mjesecom

 
 
Američki astronaut, sin useljenika u SAD, oca Slovaka i majke Čehinje. Rođen 14. ožujka 1934., umro je 16. siječnja 2017. Godine 1903., njegov djed Štefan Cernan sa suprugom Anom krenuo je iz Visoke nad Kysucou (u zapadnom dijelu Slovačke) zajedno s tisućama drugih useljenika u Sjedinjene Američke Države. Smjestili su se u Chicagu, a godinu dana kasnije rodio im se sin Andrija Cernan. Kad je odrastao, Andrija se oženio Rosalijom Michal Cihlar češkog podrijetla. Dana 14. ožujka 1934. godine rodio im se sin Eugene. Nakon srednje škole, Eugen započeo je studij na Purdue University (u Indiani, 120 km južno od Chicaga), gdje je 1956. stekao magisterij elektrotehnike.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Eugene_Cernan_(Gemini_9).jpg
Rat je proveo u mornarici kao pilot na nosačima zrakoplova i nekoliko godina u bazi Miramar u Kaliforniji. Godine 1961. otišao je u Monterey na koledž mornarice Naval War College, gdje je završio postdiplomske studije. Godine 1964. primljen je u treću skupinu astronauta SAD-a. Nakon treninga, imenovan je najprije za pričuvnu posadu, a zatim glavnu posadu misije GEMINI IX. Prvi let iz Cape Canaverala završio kao drugi pilot 1966. na brodu GEMINI IX. Zajedno su letjeli on i zapovjednik leta Thomas Stafford. Drugi put je letio na APOLLU X. u svibnju 1969. Ponovno je letio s njim Stafford a treći član posade bio je John Young. Bila je to posljednja misija Programa APOLLO prije slijetanja čovjeka na Mjesec. Ova posada učinila je 31 krug oko Mjeseca, iskušan je manevar odvajanja lunarnog modula kojim su se spustili samo na nekoliko kilometara iznad njegove površine, a zatim se vratili na Zemlju nakon osam dana leta. Treći je let APOLLO-a XVII., lansiranog iz Cape Canaverala. Bila je to već šesta (i posljednja!?) ekspedicija na Mjesec. Zajedno s njim letjeli su Ronald Evans i Harrison Schmitt.
 
Dok je Evans ostao u orbiti oko Mjeseca, Cernan i Schmitt spustili su se na Mjesec , Cernan kao 11. , a Schmitt 12. čovjek na Mjesecu. Tijekom tri dana oni su prešli više od 30 km u lunarnom vozilu i prikupili više od 100 kg kamenja u 22 sata istraživanja kratera i brda. Cernan je bio posljednji čovjek koji je hodao po Mjesečevoj površini. Misija APOLLO-a XVII. trajala je 12 dana. Na oba leta Programa APOLLO, Cernan je ponio (tadašnju) čehoslovačku zastavu, koju je u neformalnom i tajnom posjetu Čehoslovačkoj 1974. godine predao direktoru čehoslovačkog Astronomskog instituta u Ondřejovu, doc. dr. Lubošu Pereku. Eugene Cernan, umro je 16. siječnja 2017. godine, u krugu svoje obitelji, kako je javila NASA.
 

Ivan Jaklin

Povezane objave

Ništa osim puštanja magle…

HF

Natječaj za Tenure Track pilot program

HF

Svaka članica EU-a odlučuje o GMO-biljkama

HF

Hrvatski iseljenik u HAZU-u

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više