Hrvatski Fokus

Godina 2016. najgora po pitanju progona kršćana

 
 
U 2016. godini preko 215 milijuna kršćana u svijetu bilo je izloženo nekom obliku nasilja i progona, a oko 1200 crkava je uništeno ili oštećeno, pokazuju zabrinjavajući podatci međunarodne nevladine organizacije Open Doors (Otvorena vrata), predstavljeni u ovog tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/www.christenverfolgung.org_sites_all_themes_christenverfolgung_images_christenverfolgung_slide-image-1.jpg
Progon kršćana u porastu je već četvrtu godinu zaredom, a broj zemalja u kojima se kršćani svakodnevno ubijaju raste, te je veći nego ikada prije, što 2016. godinu čini najgorom u posljednjih 25 godina izvješćivanja o slobodi vjere i progonima kršćana u svijetu. „Najgore mjesto na svijetu za život kršćana“ već 16. godinu zaredom je Sjeverna Koreja, slijedi je Somalija u kojoj se stanje u odnosu na prošlu godinu drastično pogoršalo radi djelovanja islamskih militanata koji u „Somaliji nalaze sigurno utočište“. Osim toga, u toj je muslimanskoj zemlji zadržan plemenski sustav – neformalni način upravljanja vrlo otporan na sve modele modernog upravljanja, uključujući i demokraciju, što znači da kršćani nemaju uopće pravo glasa u društvu. „Kršćani koji se preobrate s islama suočavaju se s progonom, dok sama sumnja na preobraćenje vodi javnim smaknućima“, navodi se u izvješću.
 
„Nad kršćanima se provodi genocid. Ne smijemo to prestati ponavljati. Europska unija ima obvezu i odgovornost učiniti sve kako bi spriječila daljnje zločine na područjima Bliskoga istoka te drugim područjima, naglasila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno i članica radne skupine Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog. Zastupnica Petir, još jednom, pozdravlja povijesnu rezoluciju Europskog parlamenta u čijoj izradi je sudjelovala a kojom su zločini ISIS/Daiša nad kršćanima u Iraku i Siriji nazvani genocidom, ali upozorava da Europska unija mora učinkovitije djelovati kako bi zaustavila progon kršćana i pomogla stanovništvu Sirije i Iraka.
 
„Tragično je da je Sirija prije početka ratnih razaranja bila dom za 1,25 milijuna kršćana, a danas ih prema procjenama, na tom području nema niti 500 tisuća“, istaknula je Petir. Takve procjene, potvrđuje i istraživanje Open Doors organizacije prema čijim je saznanjima između 50 i 80 % kršćana već napustilo svoje domove u Siriji i Iraku zbog stalnih prijetnji diskriminacijom, progonom i nasiljem od strane islamističkih grupa, ali i vladinih snaga. Stoga, Open Doors poziva Europsku uniju da poduzme korake koji će zaustaviti nasilje i osigurati provedbu međunarodnog prava u Siriji i Iraku i zaštiti prava svih građana na slobodno ispovijedanje vjere, te preporučuje da se u mirovni proces okupe vjerski lideri i zajednice koji mogu imati ključnu ulogu u pomirbi i izgradnji sirijskog i iračkog društva. Uz to, u organizaciji upozoravaju na porast tzv. religioznog nacionalizma na području Azije, posebno u jugoistočnom dijelu, u kojoj je progon kršćana dosegao dosad nezabilježenu razinu.
 
Izvješće o slobodi vjere i progonima kršćana za 2016. godinu obuhvaća 50 država od njih 65 u kojima se odvijaju progoni. U prvih deset na popisu onih u kojima se provodi najizraženije nasilje i diskriminacija nad kršćanima, osim spomenute Sjeverne Koreje i Somalije, nalaze se Afganistan, Pakistan, Sudan, Sirija, Irak, Iran, Jemen i Eritreja, države koje su se među prvih deset našle i u prošlogodišnjem izvješću nevladine organizacije Open Doors.
 

http://www.petir.eu/novosti/2016-godina-najgora-po-pitanju-progona-krscana/1981

Povezane objave

Preminula hrvatska književnica Vera Primorac

hrvatski-fokus

Na Miloševićevom putu

HF

Što je učinilo naše Veleposlanstvo?

HF

Međunarodni dan planina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više