Hrvatski Fokus
Znanost

Zakonitost širenja potresnih valova

Navršilo se 160 godina od rođenja Andrije Mohorovičića

 
 
U ponedjeljak 23. siječnja navršilo se 160 godina od rođenja hrvatskog meteorologa, seizmologa i geofizičara Andrije Mohorovičića te je tim povodom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao izjavu za javnost.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/upload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_4_48_Mohorovicic_-_pametni_deska_Klementinum_2.jpg_300px-Mohorovicic_-_pametni_deska_Klementinum_2.jpg
„Andrija Mohorovičić jedna je od najvećih osoba hrvatske i svjetske znanosti čiji život i djelo nam i danas mogu biti poticajni. Njegovo otkriće zakonitosti širenja potresnih valova, kao i plohe diskontinuiteta u Zemljinoj kori najveće je znanstveno dostignuće u potpunosti ostvareno u Hrvatskoj. Dok je većina velikih hrvatskih znanstvenika i istraživača, poput Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga karijeru ostvarivala izvan domovine, Mohorovičić je djelovao isključivo u Hrvatskoj te time služi kao primjer današnjim generacijama znanstvenika i istraživača“, izjavio je akademik Kusić.
 
Andrija Mohorovičić bio je istaknuti član Akademije 38 godina, od 1898. do smrti 1936., a od 1918. do 1922. bio je tajnik Matematičko-prirodoslovnog razreda. Stoga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podržava inicijativu da se u Zagrebu podigne spomenik Andriji Mohorovičiću. Ime Andrije Mohorovičića nosi ploha smještena između Zemljine kore i gornjeg plašta (Moho sloj), što je najveći dio planeta Zemlje nazvan po nekoj osobi. Mohorovičićevo ime nosi i jedan krater na Mjesecu.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Proizvodni postupci u uzgoju biljaka

HF

Uručene nagrade ‘Hrvoje Požar’ za 2021. godinu

hrvatski-fokus

Stvarne životne posljedice zavjerenika cjepiva koji traže necijepljenu krv

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (17)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više