Hrvatski Fokus
Znanost

Gerardus Mercator u imenu ima šifru

Istu šifru u prezimenu ima i Angela Merkel kojoj je pravo prezime Kazimierz što na poljskom znači uništiti mir

 
 
Prije nego što je Gerardus Mercator (1512.-1594.) proširio značenje pojma atlas, ta je riječ značila samo jedno. Označavala je diva Atlasa koji je na svojim ramenima prema grčkoj mitologiji nosio Zemlju. Po Atlasu nosi naziv prvi vratni kralješak. A imamo i agenciju Atlas koja se bavi turizmom. Zanimljivo je da dotični Gerardus Mercator u imenu ima šifru -merc,-merk koja označava Merkura. Nismo uzalud imali Mercator. Istu šifru u prezimenu ima i Angela Merkel kojoj je pravo prezime Kazimierz što na poljskom znači uništiti mir.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/maxresdefault.jpg
Razne su civilizacije različito zamišljale oblik Zemlje. Svojevremeno je Platon govorio o Agarthi, tj. šupljoj Zemlji i civilizaciji Hiperboreji. Za Platona su Hiperborejci civilizacija koja se nalazi s one strane sjevernoga vjetra, bure. Grčki hiper ὑπέρ – više, iznad, a Borej je bilo grčko božanstvo sjevernoga vjetra. Otud i naziv Hiperboreja. Agartha je prema Platonu područje unutar Zemlje u kojoj živi druga, naprednija civilizacija.
Biblija kaže da su narodi eshatološkoga Goga i Magoga tako brojni da ih se prebrojiti ne može. U Kuranu se Gog i Magog nazivaju Jedžudž i Madžudž.
 
Herman Dalmatin u 12. stoljeću prevodi Kuran s arapskoga na latinski. U Kuranu je istaknut vojskovođa Zulkarnejn. Vjeruje se da je taj Zulkarnejn bio zapravo vojskovođa Aleksandar Makedonski (356.-323. p.n.e.). Budući da je smatrao narode Jedžudža i Madžudža velikom opasnošću, on je dao sagraditi zid koji se zove Zulkarnejnov zid. Kuran kaže da će narodi Jedžudža i Madžudža u finalnom vremenu srušiti taj zid. Biblijska slika kaže da je Zemlja ravna. Iako to piše u bezbroj primjera, od Joba (26,10) do psalma 93., najbolje to predočuje Jošuina knjiga (10,13) gdje jasno piše da su se zaustavili Sunce i Mjesec, a nije se zaustavila Zemlja u borbi Jošuinih Hebreja i Amorejaca.
 
Znanost nas je od Nikole Kopernika (koper-cuprum-bakar) i Johannesa Keplera učila da se Zemlja kao kugla neprestano okreće oko Sunca. Po Koperniku i Kepleru znači da je u tome trenutku stala Zemlja. Kuran u suri Nuha kaže da je Zemlja poput prostirke ravna. Ovdje lijepim sliku Atlasa, ali i sliku kako su stare civilizacije predočavale Zemlju. Stavit ću sliku grčke božice Nike ili rimske Viktorije, božice pobjede. Po Niki je istoimena marka odjeće i obuće. Nika ili Viktorija je prikazana kako nosi Zemlju kao kuglu. I taj pokal ljube pobjednici Svjetskoga nogometnog prvenstva. A ljubili su ga francuski predsjednik Macron kao i Kolinda.
 

Josip Jelčić

Povezane objave

Sustav naobrazbe kod Hrvata

HF

Splitsko Sveučilište osmo u Novoj Europi

HF

Zašto jača antiglobalizam

HF

Kurikularne promjene u hrvatskom školstvu u funkciji razvoja gospodarstva i društva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više