Hrvatski Fokus

Ljubić: Konstituirati zemlju na simetričnom federalizmu

 
 
Vijeće za vanjske poslove EU-a usvojilo je izvješće Europsku unije o BiH sa 45 glasova za, 11 protiv i 3 suzdržana. Nacrt izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. pripremio je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Rumunj Cristian Dan Preda. Među usvojenim amandmanima nalaze se i dva važna amandmana hrvatskih zastupnika u kojim se traži federalizacija BiH i oni će tako biti sastavni dio izvješća o napretku BiH, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Europskoga Parlamenta za nekoliko dana. Europarlamentarci su još pozvali vlasti u BiH na brzo donošenje presuda Ustavnog suda oko izmjena i dopuna izbornog zakona i Statuta grada Mostara, osudili neprihvatljivo nasilje Bošnjaka tijekom lokalnih izbora u Stolcu, pozvali vlasti da što prije riješe situaciju poštujući vladavinu zakona, te poduzimanje daljnjih koraka kako bi se zajamčila sloboda medija, medijski pluralizam i osiguralo emitiranje na svim službenim jezicima, hrvatskom, bošnjačkom i srpskom. Vlasti su pozvane osigurati medijski pluralizam i postojanje TV kanala na sva tri jezika, što, nažalost, do sada nije realizirano u BiH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/upload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_0_0e_BiH_-_ES_N_1991_1.gif_300px-BiH_-_ES_N_1991_1.gif
Dok su rezolucije o BiH iz 2014. i 2015. godine sadržavale odredbe o načelima federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti (pomoćni, pričuvni) koje se moraju provoditi u BiH, ovogodišnje izvješće sadrži i niz odredbi o hitnoj provedbi presude Ustavnog suda u slučaju Sejdić – Finci, zatim o izborima u gradu Mostaru te o legitimnom predstavljanju svih triju naroda, tj. Hrvata koje su Bošnjaci stalno preglasavali na krajnje bezobrazan način.
 
Treća federalna jedinica s hrvatskom većinom!
 
Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) opravdano tvrdi da je Bosna i Hercegovina politički nestabilna država s podijeljenim društvom po svim elementima. „BiH je podijeljena na dva entiteta, konfederalno ustrojena, društvo međusobno podijeljeno. Država se treba reintegrirati i politički stabilizirati. BiH može biti stabilna i samoodrživa kao dogovor legitimnih predstavnika njezina tri naroda. Federalizacija BiH može učiniti stabilnom, to nije samo naše stajalište već i stajalište Europskog parlamenta“, kaže Ljubić i dodaju kako federalizam treba biti dvodimenzionalne naravi, tj. dvije jedinice s većinama jednog, drugog i trećeg naroda. „Kako već imamo dva entiteta, onda ne znam u čemu je problem da bude i treća federalna jedinica s hrvatskom većinom? Nikada nismo govorili o etnoteritorijanom načelu, već s većinom jednog naroda. Drugi oblik federalizma, da se kroz institucionalnu ravnopravnost postigne konstitutivnost naroda bilo gdje da se nađe“, pojašnjava Ljubić.
 
Činjenica je da se BiH iz Federacije BiH, gdje Bošnjaci provode nesmiljenu majorizaciju Hrvata, vidi kao državna zajednica, dok iz Republike srpske, koja je nastala na klanju i protjerivanju Hrvata i Muslimana (kasnijih Bošnjaka) BiH vidi kao zajednica entiteta. Ljubić predlaže kako u BiH treba postići dogovor oko novoga ustavnog dogovora triju konstitutivnih naroda (njihovih legitimnih predstavnika) i konstituirati zemlju na simetričnom federalizmu. Tada bi sva tri naroda bila prepoznata na isti način, a ne kao sada s dva entiteta s bošnjačkom većinom u FBiH, ističe Ljubić.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

HRT – objavite registar zampista!

HF

Bez Hasanbegovića nema Vlade

HF

Što imaju zajedničko Vesna Pusić i Orange Order?

HF

Djeca iz tišine javnog prostora

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više