Hrvatski Fokus
Kultura

Šogor je ružna i nepotrebna riječ

To je iskrivljena njemačka riječ (Schwager) koja je k nama prispjela preko mađarskoga (sógor)

 
 
Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u petak postupak protiv predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, jer je, dok je bio gradonačelnik Metkovića, svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda. Kod ovoga sukoba interesa nije mi problem to što pošteni Božo zapošljava svu svoju rodbinu iz uže i šire obitelji, nego mi je problem što ne znam tko mu je šôgor (mađ.sógor ←njem. Schwager) Pero Jerković.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/i.ytimg_.com_vi_X7tLC7IPdgU_hqdefault.jpg
Šogor je iskrivljena njemačka riječ (Schwager) koja je k nama prispjela preko mađarskoga (sógor) i uništila hrvatski jezik. Ta je ružna i kriva riječ uništila mnoge prave i lijepe hrvatske riječi: pašanca (muž ženine sestre), svaka (sestrin muž drugim sestrama), šurjaka (ženin brat), djevera (mužev brat), zeta (u značenju: sestrin muž). U ženskom pak rodu, šogorica, došla je glave riječima šurjakinja (šurjakova žena), svast (ženina sestra), nevjesta (u značenju: bratova žena), jetrva (žena muževa brata), zaova (muževa sestra). Zato moramo slušati poznavatelje hrvatskoga jezika poput Josipa Pavičića koji je napisao:
 
„Godinama, desetljećima i stoljećima hrvatski jezik nije služio samo kao sredstvo za sporazumijevanje, nego i kao nacionalno, domovinsko utočište. Patrioti su ga čuvali ne samo zbog jezika, a neprijatelji Patrije napadali ne samo zbog jezika. Hrvatski jezik gotovo nikad nije bio samo jezik, običan sustav znakova. Sve što bi se na njemu izgovorilo, imalo je neko dodatno značenje.“ Dalija Orešković Letica sa zlokobnim pogledam kaže „šogor“, čime nemam pojma što je Božo Peri, odnosno što je Pero Boži. Može Pero Boži biti: šurjak, pašanac, svak, zet, tetkić… Ne zna se je li Pero Boži sestrin muž, odnosno je li Božo Peri sestrin muž. Ako su Božo i Pero oženili dvije sestre, onda su pašanci.
 

Melita Novak

Povezane objave

Svih 60 godina mojega akademskoga rada su prizori isječaka skladnih mediteranskih kuća i vrtova

hrvatski-fokus

Korak vremena

HF

U knjižare stigao roman Wonka napisan prema scenariju istoimenog filma

hrvatski-fokus

Slijedi li Apokalipsa?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više