Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Feđe Klarića

U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena izložba Splitske sedamdesete

 
 
„Feđa je jedan iz prve generacije fotografa reportera koji su prateći dnevno zbivanja svog grada svakodnevno razvijali ono što je poslije ušlo u kolektivnu memoriju“, kazao je ravnatelj Galerije Branko Franceschi. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/novosti_2016_06_hajduk_galerija_hajduk03.jpg
Feđa Klarić predstavnik je generacije fotoreportera čija će poetika i osobnost kao dobrodošla svježina u korpus domaće fotografije uvesti žanr žive reporterske fotografije i time utrti put generaciji fotografa sljedeće dekade. Riječ je o fotografima čije fotoreportersko oko ne miruje i po svom je senzibilitetu nazočno na svim važnijim događajima u vrenju svakodnevnog života grada, bilježeći sva događanja i društvene fenomene koji nadahnjuju i provociraju pozornost. Osnovne vrijednosti reporterske fotografije: objektivnost, istinitost i narativnost, s vremenom će postati obilježja koja ključno određuju umjetničku praksu suvremene epohe.
 
Izložba  Splitske 70e Feđe Klarića evocira sjećanja na dekadu koja je po mnogima predstavljala jedan od vrhunaca bogate povijesti Splita. Preko stotinu printova odabranih crno-bijelih fotografija u sjećanje priziva razdoblje snažnog ekonomskog uzleta i širenja grada, Hajduka i Jugoplastike u vrijeme njihove snage i međunarodne relevantnosti, bujnosti muzičke i uopće kulturne scene, živopisne vreve na ulicama, trgovima i plažama, općenitog osjećaja lakoće i sigurnosti življenja koji nam danas nostalgično nedostaju. Konačno, dekada je završila Mediteranskim igrama koje ne samo da su Split na karti Mediterana označile  kao snažno urbano središte, već su radi njih u gradu podignuta zdanja koja i dan danas dominantno obilježavaju splitske vedute kao još nedostignuta mjerila njegovog ciljanog urbaniteta. S druge strane, izložba nas podsjeća i na one tamnije, potisnute slojeve ondašnje zbilje u kojoj se pretenzija dostignuća internacionalnog urbanog standarda izravno sukobljava s ruralnim i malomišćanskim slojevima egzistencije što uporno opstaje u gradskom centru, na tanku pozlatu socijalističkog glamura i pratećeg mu političkog spektakla, te njihov sraz s generalno niskim standardom života običnog puka, na turističke gužve koje se izmjenjuju s egzodusom gastarbajtera.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Među hrvatskim riječima

hrvatski-fokus

Poticaj za hrabrost

HF

Usput sam bila

hrvatski-fokus

Bjanko ja ti ga nudim

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više