Hrvatski Fokus

Federica Mogherini – žena koja živi u prošlosti

 
 
Federica Mogherini je predstavnicaEU-a za vanjsku politku i sigurnost, a donedavno je bila pripadnica komunističke omladine Italije. Članica talijanske SKOJ-evske federacije je od 1988. godine, da bi 1996. Godine, nakon raspada talijanske Komunističke partije i njezine transformacije socijaldemokratsku stranku Mogherini postala „sicijalistica“.Godine 2001. postaje član Nacionalnog vijeća Demokrata ljevice (DS), a kasnije ulazi u Izvršni odbor (politbiro) i politički odbor.Godine 2003. počela je raditi u DS-ovu, Odjelu vanjskih poslova Odjela, a kasnije postaje dio tima koordinatora. U toj ulozi, ona prati rat u Afganistanu i Iraku, kao i bliskoistočni mirovni proces. Mogherini je bila zadužena za održavanje odnosa sa strankom europskih socijalista. Sudjeluje u Socijalističkoj internacionalii drugim lijevim strankama, uključujući i američku Demokratsku stranku. Nakon formiranja talijanske Demokratske stranke (PD), 4. studenog 2007. godine, Mogherini napreduje na političkoj ljestvici.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.dagospia.com_img_foto_07-2015_federica-mogherini-al-mare-a-capalbio-687218.jpg
U mladosti je bila članica Komunističke partije Italije, a sredinom 90-ih ulazi u omladinsku pokret Demokratske stranke, koja je ustvari nasljednik komunista u Italiji. Godine 2003. počinje raditi u Odjelu za vanjske poslove DS-a, gdje je brzo napredovala do rukovodeće pozicije. U talijanskim medijima se uz ime Federice Mogherini često veže izraz "bruccia le tappe", što bi značilo da vrlo često bespotrebno žuri k ostvarenju cilja.

Njen dolazak u Vladu Mattea Renzija nije prošao bez osporavanja. Mnogi su premijeru Italije zamjerali da je na mjesto ministra vanjskih poslova postavio nepoznatu osobu s nedovoljno iskustva. No, ono što joj je vjerovatno najviše zamjerano je činjenica da je bila članica Komunističke partije. Stoga ni na njezin izbor u Europsku komisiju mnogi nisu gledali blagonaklono. Predstavnici istočnoeuropskih zemalja su se snažno protivili njenom imenovanju, a mediji su pisali da je "slaba" prema Rusiji.

"Njen dolazak na mjesto visoke predstavnice nije se mogao dogoditi u gore vrijeme. Vladimir Putin upravo šalje vojsku u Ukrajinu i EU će biti pred najvećim izazovom do sada", pisao je Guardian prošle godine. Optuživali su je i da je odobravala pokušaj Rusije da anektira istočnu Ukrajinu, a sve s višim ciljem – Italija s Rusijom ima jake tržišne veze i ovisi o njenom gasu.

 

Tomislav Pavelić

Povezane objave

Donald dodirnuo crno osinje gnijezdo

HF

Što može naučiti Orbán od CSU-a?

HF

Novi rat za Gorski Karabah

HF

Što mora učiniti Izrael

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više