Hrvatski Fokus
Uvodnik

Cvitan između HDZ-a i Mosta

Čačić: Sauche su dobrostojeći, pa kao takvi ne kradu…

 
 
• Pokretanjem afere Dnevnice, Hrvatska živi u jako stresnoj situaciji. Zbog kriminala u državnom ustroju Hrvati su postali žrtve političke borbe. Politički pritisci i politička podmetanja zamijenila su represivne državne službe u obavljanju poslova za koji su i osnovane. Zašto je to tako? Zato jer se predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković dotaknuo kriminala u Partiji, tj. u SDP-u, HNS-u (Savkino-pusićkinoj partiji, a ne u domoljubnome Hrvatskom nogometnom savezu), IDS-u, HSU-u, Živom zidu, reformistima, laburistima i drugim jugopartijskim ostatcima i naplavinama na suvremenoj hrvatskoj političkoj areni. Umjesto da se pokriju po glavi i čekaju istražno-sudski pravorijek, razni bauci, marasi, stazići, ostojići, čačići, grbini, bunjci, pernari, lovrinovići, grmoje, petrovi, vrdoljaci, jelinići…, koristeći saborski imunitet, napadaju one koji moraju provesti istrage. Sve donedavno, dok je u pitanju bio progon Tomislava Karamarka, ti isti napadači na DORH, Uskok, Pnuskok, Državnu reviziju… prije samih istražnih radnji tražili su glavu Karamarka i tada još njegove prijateljice, a danas žene Ane Šarić, a sada, kada postoje grafološki nalazi, tj. dokazi da je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatske vlade o 2011. do 2015. Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, autor potpisa na stotinama izmišljenih, ali naplaćenih dnevnica – i to u kunskoj i deviznoj gotovini – pokušavaju relativizirati ono što je DORH (pro)našao.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/7468669c0013a7dae459-4d0fcf8d315d40f305ee2ebb6c32f79c.ssl_.cf1_.rackcdn.com_3974840_1427903687.0484_updates.jpg
Da netko ne pomisli kako branim čelnike DORH-a, naglašavam kako je on od godine 2000. u rukama onih koji nisu do 1990. bili za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku. Možda je razlog i u tomu što se njegova današnja lokacija nalazi u Gajevoj ulici broj 30 u Zagrebu, u kojoj je u vrijeme jugoslavijâ ondašnji represivni aparat mučio hrvatske domoljube. Zato je i meni – dakako iz drugoga razloga – malo čudno i smiješno kako aktualni državni odvjetnik, Dinko Cvitan, sve čini samo da se održi u sedlu. Napadi na predsjednika Vlade ustvari su napadi na čelnog čovjeka DORH-a, jer se crveni napadači boje što je on jako brzo promijenio košulju. Time se dotičemo teme o tomu je li Plenković trebao u Banske dvore pozvati Cvitana ili ne. Dok SDP-ovci i HNS-ovci napadaju Plenkovića da nije smio na konferenciju za medije pozvati Cvitana, puno je onih koji misle drukčije. „To su politikantski komentari onih koji zaboravljaju da članak 4. Ustava izričito ističe da načelo diobe vlasti uključuje i oblike međusobne suradnje“, brani se Plenković. Dugogodišnji diplomat i politički analitičar Neven Šimac kaže da DORH nije dio sudbene vlasti. "On je stranka koja štiti javni interes u raznim stvarima pred sudovima", kaže on. Slično misli i politički analitičar Davor Gjenero, koji kaže da je Plenkovićev potez s Cvitanom pametan. „Cvitanov posao nije da provodi neku svoju agendu već Vladinu politiku“, ustvrdio je Gjenero. Na tom tragu je i bivši saborski zastupnik i otpadnik iz IDS-a Damir Kajin. Kajin kaže da je DORH taj „koji je zatražio od Plenkovića da ispita sto se događalo sa dnevnicama, i Plenković nije imao razloga da bilo što skriva. Da je odšutio sam bi nadrapao. Konačno, bolje da on to odradi nego DORH“. I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o aferi Dnevnice najprije je govorila o „stalnom izlaženju kostura iz ormara“, a onda da se ne može miješati u djelovanje pravosudnog sustava. Još je dodala da je „njihova odluka kako će postupati“.
 
Protiv dolaska Dinka Cvitana na konferenciju za medije u Vladi su mnogi. SDP-ovci pritom pokušavaju (o)braniti svoga druga Sauchu, koji nastoji iskoristiti proširenje broja sumnjivaca koji su također poslije njega izvlačili novac putem dnevnica. Ranko Ostojić tvrdi da je da je Sauchin slučaj „riješen prebrzo“. Odvjetnik Vladimir Terešak pak sumnja u nalaz grafološkog vještaka, dok već poprilično dugo prizmljeni reformist Radimir Čačić na najsmješniji način brani Sauchu. Čačić brani Sauchu tako što kaže kako poznaje njegova oca i da su oni „dobrostojeći“, pa kao takvi ne kradu. Daleko najdalje je otišao Partijin „gromobran“ Peđa Grbin, nazvavši predsjednika Vlade „tiraninom“. Ni više ni manje, nego – tiraninom!
 
• I Berislav Jelinić, glavni urednik poslijepukanićeva Nacionala brani Tomislava Sauchu. Tomislava Sauchu brani na sudu njegova supruga Ivana Saucha. Isto tako Ivana Saucha odvjetnica je Nacionala. Zauzvrat, Nacional brani Sauchu. Za Igora Peternela, potpredsjednika HHO-a to je „jedan od primjera novinarstva u Hrvatskoj – koje laže, obmanjuje, selektivno štiti interesne skupine, kreira naručene afere, zataškava, reketari, smjenjuje, uništava ljude, utječe na rezultate izbora“ I dok bude takvo ni društvo ne će biti normalnije! Dok ih se konačno ne razjuri!“ Od svih ovih napada po Plenkovića je najopasnije što ga u aferi dnevnice ne podržavaju čelnici Mosta. A možda je Andrej zato i pozvao Dinka na konferenciju.  
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/s-media-cache-ak0.pinimg.com_236x_d7_3f_3a_d73f3a8312e92fb3eae004ffefeba80b.jpg
• Moram pohvaliti hrvatsku predsjednicu, posebice u vremenu kada ju progone razne marginalne skupinice. U razgovoru za jedan medij komentirala je tzv. ustašku smotru u Zagrebu, kao i nepotreban odgovor ili reakciju američkoga veleposlanstva u Zagrebu, koje ju tu „smotru“ oštro osudilo zbog potpore A-HSP-a Donaldu Trumpu! Pritom je Kolinda Grabar Kitarović stvar postavila na svoje mjesto: „Zašto to nije učinilo recimo i američko veleposlanstvo u Beogradu kad su Šešelj i njegovi radikali demonstrirali potporu predsjedniku Trumpu? Zašto to nisu napravili u Njemačkoj? Mislim da je stvar veleposlanstva i tko je na čelu veleposlanstva“. Točno, to je stvar ljudi koji sjede u Buzinu. To im nije na diku!
 
• Jučer je britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish za Poslovni dnevnik izjavio kako su već samim izlaskom iz prebirokratizirane Europske unije zaradili 20 milijuna funti. To se dogodilo kroz reduciranje broja zakona odnosno smanjivanja zakonske regulative. I prije izlaska na tomu se u Londonu planiralo i radilo. Program Red Tape Challenge počeo se primjenjivati od 2011. i dosad su izbacili više od 2400 raznih propisa. „Isprva je određeno da za svaki novi zakon morate maknuti dva stara. Sada su krenuli korak dalje i uvedeno je pravilo da za svaku funtu novog troška moramo izbaciti tri funte prijašnjih troškova“, kaže on. Još prije donošenja zakona u Londonu su procijenili sukakav će utjecaj neka promjena imati i je li baš to najefektniji način rješavanja problema ili postoje i neki drugi. Ovo je poučno znati.
 
• Izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. iz vremena Baracka Obame objavilo je Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj i ukazalo na: socijalnu diskriminaciju, nasilje prema ženama, djeci i etničkim manjinama, korupciju, neisplatu plaća radnicima, napade na novinare, marša prema radnoj kući Mirjane Rakić, napade na pravobraniteljicu za ljudska prava i odbacivanje njezinog izvješća u Saboru. Srećom, ovo je izvješće iz vremena vladavine Baracka Obame, pa nas ono nimalo ne treba brinuti. To mje najobičniji globalizacijski pamflet. A da je to tako potvrđuje i izjava pučke pravobarniteljice Lore Vidović, koja kaže: „Uvelike se slažem s onim što State Department govori, a Srbi su isključeni i diskriminirani“. Lora je druga Dalia. Sve neka hrvatska imena!
 
• Napokon se i Muslimanima u BiH prosvijetlilo. U unitarnom Bosanskom glasniku iz Chicaga dočekasmo da se donekle prizna istina kako BiH nije napadnuta od agresora Srba i Crnogoraca 1992., nego godinu dana prije. Istina, autor ovoga napisa Ferid Kevrić napad na hrvatsko Ravno u istočnoj Hercegovini datira u studenome 1991., mjesec dana kasnije, ali i to je napredak. (Napad na selo Ravno zbio se 1. X. 1991. Ovako glasi kratki Kevrićev tekst iz 945. broja Bosanskoga glasnika: »Sve je počelo s upadom Srbije u platni sutav Jugoslavije. Rat u BiH je započeo otvorenom agresijom Srbije i Crne gore, tadašnje zajednice Savezne Republike Jugoslavije, još u studenome 1991. napadom na selo Ravne. Onda su, pod izgovorom o vojnim vježbama, ukopali sve teško oružje i oruđe po dominantnim kotama BH gradova, a radi rata u Hrvatskoj, digli pričuvni sastav, dovodeći u tu vojsku četničke dobrovoljce, koji su u toj vojsci, koja se nazivala JNA, ta srpska žgadija, nosila četnička obilježja. Onda su iz vojarni u Sarajevu ubijali civile, npr. djecu, koja su igrala košarku na obližnjem košarkaškom terenu. Onda su dozvolili Arkanu, da sa svojim banditima dođe u Bijeljinu i napravi pokolj, a nakon tog pokolja, zapovjednik garnizona, neki general JNA, od tog istog Arkana, a u pratnji Biljane Plavšić prima prijavak. Taj general se zvao Savo Janković
 
• Tijekom posjeta Zagrebu mađarskoga ministra obrane Istvána Simicska i razgovora s hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem započet je zajednički razvoj oružanih snaga dviju država članica Unije i Natoa. Nakon nedavna susreta ministara obrane Albanije, Crne Gore i Hrvatske ovo je novi podatak koji raduje na planu obrane i jačanja sigurnosti ovoga dijela Europe.
 
• Vesna Prćić, zastupnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Skupštini Vojvodine i vijećnice Podružnice Subotica pozvala je Hrvate u Srbiji da glasuju za Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima: „U interesu je Hrvata u Vojvodini i Srbiji da na predsjedničkim izborima glasuju za kandidata koji podržava i provodi politiku razvoja, prosperiteta, a iznad svega poštovanja ljudskih i manjinskih prava, europskih standarda i vrijednosti. Smatram da bi jedino izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije bila garancija Hrvatima u ostvarivanju svih prava kao najmlađe manjinske zajednice u Srbiji. Naročito iz razloga razjedinjenosti i međusobnog neslaganja političkih stranaka čiji su programi ranije bili prihvatljiviji, a koje unazad nekoliko godina djeluju iz oporbe“. Inače, Vesna Prćić je direktorica Javnog komunalnog preduzeća Pogrebno u Subotici.
http://media.maglocistac.rs/2017/03/vesna-prcic-dshv-screen-shot.png
Vesna Prćić
 
Ante Šprlje, Mostov ministar pravosuđa za Večernji list je izjavio: „Činjenica je da je Jasenovac posebno osjetljivo područje i da je ondje stradalo mnogo ljudi u Drugom svjetskom ratu.“ Dosad sam mislio da su Mostovi ministri dobri političari, a odsad mislim da su dobri i povjesničari.
 
• Dana 1. ožujka 2017. predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponudio je pet mogućih scenarija o budućnosti Europske unije do 2025. godine, koji su zamišljeni kao podloga za raspravu tijekom ove godine, a ne kao gotova rješenja. Juncker je u EP-u predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025.": 
1. zadržati status quo – nastavak pozitivne agende reformi koje već sad izvodimo;
2. EU samo kao jedinstveno tržište – postupno ponovno fokusiranje EU-a samo oko jedinstvenog tržišta;
3. Europa s više brzina – omogućiti pojedinim članicama napredak na nekim područjima;
4. EU s manje ovlasti, ali efikasnija – učiniti više i brže na ograničenom broju područja;
5. EU koji će u više područja raditi zajedno -ići dalje punom brzinom te općenito dijeliti više moći, sredstava i odlučivanja.
 
• Makedonski Albanci osnobali su Albansku platformu koja ima formulaciju „da je nad Albancima izvršen genocid u razdoblju od 1912. do 1956. godine”. Demokratska partija Srba u Makedoniji prva je oštro reagirala na tu platformu. Jer kroz takvu formulaciju se, zapravo, optužuju Srbi i Srbija, budući Makedonija u najvećem dijelu tog razdoblja kao država nije postojala. A 1956. je uzeta kao godina od kada se makedonski Albanci, a i Turci, odlučnije počinju boriti protiv jugo-unitarizma.
 
• Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini za posjeta beogradskoj skupštini govorila je o europskim integracijama. Tijekom njezina govora sve vrijeme zastupnici SRS-a skandirali su „Srbija Rusija, ne treba nam Unija“ (https://www.youtube.com/watch?v=8LKQ1F9CL58). Zastupnici Dveri držali su transparente „Srbijo, ne vjeruj Bruxelle su“, na srpskom i engleskom jeziku. U dvorani nije bilo zastupnika pokreta Dosta je bilo, ali je zato u klupama sjedio premijer Aleksandar Vučić.
 
• Reizbor Poljaka Donalda Tuska na čelu Europskoga vijeća dokaz je tko vlada Europskom unijom. Oni koji su kršćanskoj Europi uništili zdravo tkivo. Oni koji su ortački povezani i ne žele se rastati od Tuska koji ih svesrdno podržava. Iako je predsjednica poljske vlade Beata Maria Szydło tvrdila da Tusk radi protiv poljskih interesa, šefovi u Bruxellesu svejedno su ga progurali. Ili baš zato!
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Sterilna oporba svojim neznanjem potpomaže neuspješnu Plenkovićevu Vladu

hrvatski-fokus

Milanović otvorio vrata Balkanu, a zatvorio Europi

HF

Riječki lobi beskrupulozno vlada Hrvatskom

HF

Od spasitelja do pogrebnika vjerovnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više