Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Gedeon Ács je rođen u Bilju

Árpád Potápi: Mađari u Hrvatskoj danas mogu biti optimističniji

 
 
Mađari u Hrvatskoj danas mogu optimističnije gledati u budućnost – naglašavao je Árpád János Potápi, državni tajnik u Uredu predsjednika Vlade Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u govoru koji je održao u nedjelju u Bilju na središnjoj proslavi koju je u povodu obljetnice revolucije 1848.-1849. organizirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. Kako je rekao, razlog tomu je što je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) ponovno osnažena zastupnikom u Hrvatskomu saboru te tako učinkovitije može zastupati budućnost mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nadalje – kako je rekao – pušu i povoljni vjetrovi, s obzirom da je u Saboru većinu ponovno osvojila opcija koja nacionalno razmišlja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/03/www.sulinet.hu_oroksegtar_data_kulhoni_magyarsag_2009_Lasko_pages_images_019_fuggelek_clip_image014.jpg
Gedeon Ács
 
Potápi smatra kako je obećavajuće što je poslije četiri godine ponovno održana sjednica Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine na kojoj su pripadnici mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj zajedno radili za opstanak.  Mađarska vlada je, skrbeći za Mađare izvan granica, paralelno s jačanjem vlastite ekonomije protekle je godine za nekoliko redova veličine povećala i potporu pružanu Mađarima izvan granica. Kako je rekao, uskoro će se pokrenuti program gospodarskog razvitka Mađara u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem će se i u baranjskom području otvoriti nova radna mjesta, što će doprinijeti ostanku pripadnika Mađara u svome zavičaju. Istaknuo je da je mađarska vlada 2017. godinu proglasila spomen-godinom Svetoga Ladislava, čime se želi jačati intelektualno nasljeđe kralja viteza.
 
„Naš kralj Ladislav, čije se relikvije čuvaju od Dubrovnika do Győra, od Krakova do Zagreba, koji je utemeljio biskupiju u Zagrebu i čije ime i danas čuva mađarsko naselje u Slavoniji, može biti izrazom hrvatsko-mađarskoga prijateljstva isto kao što su to veliki Nikola Šubić Zrinski, ili pak Karlo Knezić, rođen od oca Hrvata i majke Mađarice, mučenika iz 1849. – naglasio je Potápi.
 
Organizacije mađarske manjine su protekli vikend u više naselja u Hrvatskoj obilježile obljetnicu revolucije 1848-49. godine. Na središnjoj proslavi DZMH sudionici su položili vijenac na grobnicu Gedeona Ácsa, kapelana Lajosa Kossutha u reformatorskoj crkvi u Suzi, kao i kod reljefa Lajosa Kossutha na zidu mjesnoga doma kulture.
 
U Bilju danas već većinom živi hrvatski živalj, no u tom je selu rođen Gedeon Ács, kapelan Kossutha koji je guvernera pratio i u emigraciju – u Tursku, a potom i u Sjedinjene Države – i koji se kasnije ipak vratio u svoju domovinu gdje je u svojim dnevnicima za buduće generacije zabilježio podatke o životu i legendama ljudi koji žive u baranjskom trokutu. U pogodu 130. obljetnice njegove smrti DZMH je ovu godinu proglasio spomen-godinom Gedeona Ácsa.(Magyar Idők)

Povezani članci

Gospoda Glembajevi izvedeni u Brnu 1931.

HF

Spomen-porsje Rajmundu Kupareu

HF

Srbija nastavlja sa smanjivanjem prava Hrvata

HF

Započeo dosad najveći uvoz radne snage

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...