Hrvatski Fokus

Agrokorova stečena imovina već u startu bila je osuđena na – neuspjeh

 
 
Ivica Todorić je napokon posrnuo. Nije još pao, ali je posrnuo. Za mnoge to je bilo očekivano, jer je njegovo poslovno carstvo nastalo na klimavim nogama. Nije ga morao stjecati radom, nego političkim manevriranjima. Primjerice, početkom godine 1991. Enver Moralić kupuje PIK Vrbovec tada s 2576 radnika za 95 milijuna maraka, a država ne da. Nakon kratkog vremena PIK Vrbovec poklanja se Ivici Todoriću za jednu kunu! Pa sad, tko je tu lud!? Slično je bilo i kod „preuzimanja“ IPK Belja ili VUPIK-a – za jednu kunu. Tako stečena imovina nije već u startu bila osuđena na – uspjeh.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/kodekspert.ru_sites_default_files_u6_sberbank_logo.jpeg
Što danas? Treba li spašavati Ivicu Todorića ili njegov Agrokor? Oko odgovora na to pitanje lome se koplja. Većinom su ljudi za to da se spasi Agrokor, a pusti da potpuno potone Ivica Todorić. Je li dobro da potone, doslovno potone naš najveći bogatun, tajkun? Sigurno nije. U pametnim društvima uvijek se spašava kapital, ali i ugled države. Kako je Agrokor postao veliki dio Hrvatske, i ne samo Hrvatske, nemoguće je ne očekivati lom u državi ako se on na neki način ne spasi. Neki govore da je to tržišna utakmica u kojoj propadaju slabiji. Kod Agrokora to nije slučaj. Treba se bojati da s njime i mi svi ne padnemo. Bez obzira koja je naša krivica odnosno ne krivica, jer u kapitalizmu nema potpuno nevinih.
 
Prema nekim podatcima Agrokor u Hrvatskoj i susjedstvu zapošljava preko 60 tisuća ljudi, samo u Hrvatskoj preko 40 tisuća radnika, što predstavlja 15 posto hrvatskoga gospodarstva. I zato neki s pravom ovih dana govore i pišu kako je Agrokor "hrvatski General Motors", čime sugeriraju da ne smije pasti. Uostalom, glavne hrvatske političke stranke dužne su Todoriću, jer ih je cijelo vrijeme financirao kroz ciljana oglašavanja.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Vijeće Europe na strani hrvatskih velikosrba

HF

Kraj “detuđmanizacije”, odnosno “dehrvatizacije” Hrvatske

HF

Podvala »Projekta Velebit«

HF

IDS prikriva fojbe, a kriminalizira poklič ZDS!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više