Hrvatski Fokus
Feljtoni

Razvitak ustavnosti u Francuskoj (13)

Francuska tradicija revolucionarne ustavnosti

 
 
Drukčiji je tijek imao ustavni razvitak Francuske. Revolucionarni događaji započeti 1789. godine, periodički su se ponavljali izmjenama različitih oblika režima sve do 70-ih godina 19. stoljeća. Svi su ti režimi nastojali cjelovitim ustavnim dokumentima stabilizirati prilike u državi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/3.bp_.blogspot.com_-CT1yg1ZWES4_VKQO1mzQ_zI_AAAAAAAAIVo_ad0KQaUXSqI_s1600_AVT_Maurice-Duverger_5238.bmp
Maurice Duverger
 
Nakon Revolucije donesen je Ustav ograničene monarhije 1791. godine; nakon rušenja monarhije Montagnardski ustav 1793.; nakon pada Jakobinaca, direktorijalni ustav 1795. Padom Napoleona I. donesen je Ustav 1815.; nakon srpanjske revolucije 1830. Ustav parlamentarne (orleanske) monarhije. Druga Republika trajala je 1848.-1852.; Drugo Carstvo 1852.-1871. Tek ustavnim zakonima iz 1875. godine uspostavljen je relativno stabilan parlamentarni režim Treće Republike. Četvrta republika trajala je od 1946.-1958. godine, kad je takozvanim De Gaulleovim ustavom uspješno stabilizirano djelovanje političkih institucija. Načela koja je istakla Velika francuska revolucija sadržana su u Deklaraciji prava čovjeka i građanina iz 1789. godine. To je najvažniji francuski doprinos razvitku ustavnosti u svijetu. Deklaracija je i danas sastavni dio francuskog ustavnog poretka.
 
Polupredsjednički sustav
 
Ustav iz 1958. godine uklonio je dotadašnju supremaciju legislative u francuskom parlamentarnom sustavu koja je, s obzirom na duboku podijeljenost i brojnost političkih stranaka uzrokovala kroničnu nestabilnost vlada tijekom postojanja III. i IVRepublike, Pokazalo se kako se taj Ustav, za koji se tvrdilo da je »krojen po mjeri« generala Charlesa de Gaullea (1890.-1970.), uspješno prilagođava uvjetima u kojima se na položaju predsjednika, kao i na čelu i u sastavu vlade, smjenjuju ličnosti različite stranačke pripadnosti, pa čak u novije vrijeme i uvjetima »sustanarstva« ili kohabitacije, gdje predsjedništvo drži pripadnik druge političke stranke od vlade. Značajne ustavne reforme poduzete su od početka stoljeća. O značajkama tog Ustava, koji je zajedno s drugim modernim europskim ustavima, bio uzorom piscima hrvatskog Ustava, posebno u pogledu izvorno primijenjenog polupredsjedničkog sustava ustrojstva vlasti, govorimo podrobnije kasnije.
 
Traženje stabilnosti
 
Kako objasniti ovakav dinamičan, ali i nasilan razvitak ustavnih institucija? Na njega su utjecali brojni povijesni, društveni i politički čimbenici. No, s ustavnog stajališta čini nam se zanimljivim objašnjenje profesora Maurice Duvergera, koji ustavni razvitak Francuske dijeli u dva izrazito nejednaka vremenska razdoblja koja započinju Velikom francuskom revolucijom.
 
Prvo je razdoblje revolucionarnog udara 1789.-1799. u kojem se ubrzano nastoje pronaći i uspostaviti nove institucije koje bi trebale značiti potpun prekid s tradicijom pravnog sustava i starim režimom. Poput potresa, jednom izbačeno iz ravnoteže revolucionarnim udarom, francusko je društvo ušlo u dugačko i teško razdoblje manjih podrhtavanja, u potrazi za stabilnošću.
 
Drugo je razdoblje traženja kompromisa, koje obuhvaća više od stoljeća i pol, 1799.-1958., u kojem se gradi novi, stabilizirani ustavnopravni sustav. Konačan kompromis, prema Duvergeru, je Ustav VRepublike iz 1958. godine, koji je uspješno pomirio zahtjeve za demokratskim nadzorom vlasti, s potrebom očuvanja stabilnosti ustavnog poretka.
 
Treće je razdoblje racionalizacije ustavnog sustava i njegove prilagodbe funkcioniranju u okvirima proširene Europske Unije, ustavnim promjenama iz 2002., 2008. i 2010. godine.
 
(Nastavak slijedi)
 

https://www.google.hr/?gws_rd=ssl#q=Funkcije+ustava+u+demokratskom+dru%C5%A1tvu

Povezane objave

Dubrovnik šezdesetih očima Tomislava Macana (2)

hrvatski-fokus

Ustav Sjedinjenih Američkih Država (9)

HF

Hrvatski jezikoslovci (2)

hrvatski-fokus

Živi li Hrvatska u sadašnjosti? (10)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više