Hrvatski Fokus
Uvodnik

Vojna suradnja između Hrvatske i Izraela

Doktrina udruženog zločinačkog pothvata nije predviđena statutom Haaškog suda

 
 
• Potpredsjednik Hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević nalazi se u dvotjednom službenom posjetu Izraelu. Tom prigodom dvojica ministara – hrvatski Damir Krstičević i izraelski Avigdor Lieberman – potpisali su Memorandum o razumijevanju u području obrane koji će biti temelj za unaprjeđenje obrambene suradnje dviju zemalja. Ustvari, potpisan je ugovor kojim će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske na vojno-tehničkom području, kao i razmjena iskustava na području izobrazbe, različitih oblika školovanja i obuke, kibernetičkih sposobnosti. Prijateljski Izrael pomoći će Hrvatskoj u području opremanja i modernizacije Hrvatske vojske. Posjet Krstičevića Izraelu i Memorandum koji je potpisan, već sada se može reći, ima i imat će dalekosežne posljedice ne samo na naše dvije prijateljske države, nego i za Hrvatsku i hrvatski narod u budućnosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/cdn.timesofisrael.com_uploads_2016_05_F160531FFF009.jpg
Avigdor Lieberman
 
• Suđenje šestorici Hrvata iz BiH i Hrvatske na Haaškom sudu je u tijeku. Svaki od optuženika sa svojim braniteljima ima pravo jedan dan iznositi svoju obranu. Tijekom dosadašnjih iznošenja obrane Jadranka Prlića, Brune Stojića i Slobodana Praljka iznosila se istina i samo istina. General Praljak je u svojoj obrani podnio Tužiteljstvu na uvid dokument o savezništvu napisan u potpunosti u suglasnosti s Alijom Izetbegovićem, od 13. siječnja i 14. siječnja 1993. godine, koji su kod prijašnje presude dva suca zanemarila. „Prema tom dokumentu, Armija BiH i HVO bili su ravnopravne obrambene komponente Oružanih snaga BiH, one moraju imati zajednička zapovjedništva, moraju biti organizirane na zrclanoj jednakosti“. „Armija BiH je odbila savezništvo s Hrvatima i HVO-om, što je značilo da se spremaju na napad i da postoje njihovi temelji i planovi da se spremaju za ofenzivu što se i dogodilo“, rekao je Praljak u svojoj obrani. Naredba je došla iz Sarajeva i Muslimani su se spremali na rat s Hrvatima kako bi nadomjestili izgubljeni teritorij od Srba. „Armija BiH i muslimansko rukovodstvo kad su vidjeli, da se ne mogu suprotstaviti vojsci Republike srpske, napali su HVO i Hrvate, kako bi nadoknadili izgubljeni teritorij“, istakao je Praljak i još jednom podsjetio kako je HVO nakon 15. siječnja 1993., cijelo to vrijeme, uredno i neprestano Armiji BiH dostavljao svekoliko potrebno naoružanje i sredstava i da su 90 posto cjelokupnog vojnog arsenala, kojim su raspolagali, dobili od Hrvata.
 
• Iako je institut udruženog zločinačkog pothvata posljednjih desetak i više godina postao norma u predmetima pred Haaškim sudom, pomoću koje su donesene mnoge haaške presude, sudac Jean-Claude Antonetti pozvao se na bivšeg stalnog suca Haaškoga suda Wolfganga Schomburga, koji je nakon odlaska s te dužnosti snažno kritizirao institut udruženog zločinačkog pothvata. Schomburg, naime, upozorava kako doktrina udruženog zločinačkog pothvata nije predviđena statutom Haaškog suda, niti se temelji na međunarodnom pravu, a niti ga podupire većina stručnih krugova. Udruženi zločinački pothvat, po njegovom sudu, ne pokazuje pravu krivnju, nego na vrlo opasan i neprihvatljiv način preširoko tumači pojam krivnje.
http://www.sense-agency.com/upload/public/photo/Volfgang-Schomburg3008.jpg
Wolfgang Schomburg
 
• Opet su Bošnjaci u Sarajevu preglasali Hrvate. Donijeli su rezoluciju o osudi federalizacije. Za ovu novu protuhrvatsku malverzaciju neviđnih razmjera glasovalo 69 bošnjačkih zastupnika. Hrvatski zastupnici napustili su sjednicu uoči sramnog glasovanja. Time su Bošnjaci glasovali protivno Ustavu BiH, kojim je definirana Federacija BiH, a i sama Bosna i Hercegovina je uređena kao federacija!
 
• Za boravka Kolinde Grabar Kitarović u Švedskoj u razgovoru sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom hrvatska predsjednica naglasila je kako su stari etnički sukobi, islamistička radikalizacija i utjecaj trećih država poput Rusije i Turske destabilizirali ove i prošle godine jugoistočnu Europu koja je ispala iz fokusa Unije, zaokupljene brexitom, rastom populizma i izborima u nekoliko država članica na što je švedski domaćin odgovorio kako se mora učiniti sve da te države osjete da su "dio europskog plana".
 
• Stanje u Agrokoru se smiruje. Dosadašnje ulagače iz Rusije trebali bi zamijeniti Kinezi. To me podsjeća na Albaniju u vrijeme Envera Hoxhe poslije 1948., kada je dotadašnjeg saveznika SSSR također zamijenila Kina. Albaniji to nije pomoglo, hoće li pomoći Agrokoru tek ćemo vidjeti.
 
• Europska komisija sufinancirat će gradnju Pelješkog mosta s pristupnim prometnicama te cestu preko Pelješca sa 85 posto troškova, zaključila je Neovisna kontrola kvalitete (Independent Quality Review – IQR) za projekt pod službenim nazivom „Cestovno povezivanje s Južnom Dalmacijom“. To je mišljenje upućeno Europskoj komisiji da u roku tri mjeseca iznese mišljenje. Što znači da će napokon početi gradnja mosta koji će povezati ono što su 1718. Dubrovčani predali Turcima, tadašnjim okupatorima hrvatskih zemalja u Bosni i Hercegovini.
 
• Kandidatura Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu svakako nije dobrodošla u HDZ-u, no, u samoj našoj najjačoj stranci ima krivice što je do toga došlo. Trebalo se razgovarati i s ambicioznom saborskom zastupnicom Esih. Naime, nije se smjelo dugo čekati i licitirati oko kandidata vladajuće stranke u državi. Nakon što se toga vrućega krumpira neki nisu htjeli prihvatiti (Milijan Brkić…), a drugima se nije dopustilo (Andrija Mikulić!), došlo je do krivoga spoja i Bruna Esih je uskočila u igru i oduzet će glasove žrtvovanom HDZ-ovom kandidatu Dragi Prgometu. No, bez obzira na njezinu popularnost kod dijela birača, glavni favorit i dalje ostaje – neuništivi Milan Bandić. A, zašto je to tako? Zato što, u slučaju da Bandić ne bude (re)izabran, zasigurno mu prijeti novi sudski progon. Dakle, Bandić nema što izgubiti; ili biti gradonačelnik, ili se vraća u Remetinec. Svi ostali kandidati imaju – pričuvni odmak. I još nešto, za Bandića je najbolje to što će u prvom krugu biti puno kandidata.
 
• Prema Global Firepower Indexu na najnovijoj listi svjetskih vojnih sila Hrvatska se nalazi na 68. mjestu s indeksom 1,0733, dok je Srbija svrstana na 83. mjesto s indeksom 1,5868, sa čime su u Srbiji jako nezadovoljni. Srbijanski vojni analitičar Zoran Dragišić za Blic ističe da Srbija ima „najveću vojnu efektivu od svih zemalja u regiji“, a posebice ističe vojni kadar. „Ne treba zaboraviti kako je gotovo cjelokupno vojno školstvo Jugoslavije ostalo u Srbiji i kako Vojna akademija ima tradiciju od 170 godina, što sve doprinosi jačoj vojnoj industriji“, pojašnjava Dragišić.
 
• Tijekom posjeta Švedskoj hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je i vojni centar u Kungsängenu gdje ju je domaćin, švedski ministar obrane, Peter Hultquist, upoznao sa činjenicom kako je Švedska nedavno donijela novu strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj je definirano osam područja ugroza, u koje ulazi i hibridni rat i ostale vojne prijetnje. Naime, Švedska je ukinula vojnu obvezu 2010. i ponovno je uvela ove godine. U Švedskoj će u vojsku mladi Šveđani krenuti već od 1. siječnja 2018. Vojni rok će trajati dvanaest mjeseci, a kada će u Hrvatskoj još se ne zna. Nama se ne žuri.
 
Dominik Strize je privremeni rukovoditelj HRT-ova centra u Splitu. Neki dan mu je priprijetio krajnje sirovi i bahati Mostov gromobran Miro Bulj da će ga tužiti njegovim šefovima jer Strize nije pristao na njegove bezočne pritiske. Bulj je nazvao Dominika Strizu i priprijetio mu da mora poslati kameru na svako predstavljanje u Dicmu, Trilju… Nakon što je Strize izvijestio svoje nadređene o prijetnjama i ucjenama Mire Bulja, saborski zastupnik Mosta je sve priznao: „Točno je da sam nazvao Dominika Strizu jer se moje kolege zanimaju kako će ih HRT pratiti na izborima, ali taj razgovor nema veze ni s kakvim prijetnjama, jer ja u životu nikome nikad nisam prijetio“, te dodao: „O čemu mi pričamo?! Znači, ne smiješ niti pitati i tražiti da izvještavanje i praćenje kandidata bude javno i transparentno, a uvjeti objavljeni na stranicama, i odmah te optuže da prijetiš! Samo sam pitao kakvi su kriteriji HRT-a. Nisam zvao privatnu televiziju nego HRT koja je javni servis. Kakva je to prijetnja? Nisam ništa za sebe tražio, ja kao saborski zastupnik imam dovoljno medijskog prostora. Ni ne znam šefove na HRT-u da bih ih mogao zvati. Ali smatram da kriteriji izvještavanja kandidata trebaju biti jednaki za sve – i crvene i crne i žute.“ Previše je pa kad je i od Bulja!
 
• U emisiji Hrvatskoga radija I. program u četvrtak 23. III. 2017. urednik Ivan Žaknić razgovarao je s Danielom Rafaelićem, vršiteljem dužnosti ravnatelja Hrvatskoga audiovizualnog centra. U tom predizbornom razgovoru, jer se i Rafaelić kandidirao za ravnatelja HAVC-a, nasljednik Hrvoja Hribara lametirao je, širio laži o stanju u tom Centru i napadao hrvatske branitelje, čime je Žaknić svjesno dopustio da se i on i Rafaelić nađu u sukobu interesa. I možda ste zapazili kako rijetko tko iz medija više napada Rafaelića, no i za to postoji „razlog“, a on se nalazi u činjenici da su vladari kulturne scene zadovoljni s Danielom, „oficirskim detetom“, rođenim u Bitolju 19. VI. 1977.! I poslije Hribara Hribar. Samo je onaj prvi u Beogradu, a ovaj drugi u Zagrebu.
 
• Kako javljaju mediji mogu se očekivati skore optužnice protiv časnika Armije BiH: Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Mirsada Bezdroba, Mevludina Bešića, Avde Tuleka, Nedžada Ajnadžića, Mirsada Ćatića, Asada Palduma, Seada Delića, Sulejmana Tabakovića, Anđelka Makara, Nahida Mehića, Nedeljka Veraje, Sakiba Mahmuljina, Ramiza Dugalića, Šerifa Patkovića, Salka Bebe i Esada Ramića. Osim ovih „glavnih“, na listi su i Nezim ef. Halilović Muderis, Safet Ćibo, Zejnil Delalić, Edo Žilić, Jasmin Guska, Enver Buza, Hamdija Abdić, Mirsad Sejdić, Rizvo Behram, Selmo Cikotić, Muhamed Ćurić… Nije dobro da je među osobama koje hrvatski mediji spominju dr. Safet Ćibo, liječnik iz Konjica, koji je umro još u listopadu 2014. godine!? Prema navodima pojedinih medija, u kaznenoj prijavi nekima od ovih osumnjičenika stavlja se na teret sudjelovanje u uništavanju Zadra, te ratni zločini protiv civila srpske nacionalnosti na tada okupiranom teritoriju Republike Hrvatske kod Dvora na Uni, Rakovice, Plitvica i Gline.
 
• Pod predsjedanjem reis-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana je redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su na „prijedlog šerijatskog stava o kladionicama i igrama na sreću“ članovi Vijeća „jednoglasno usvojili zaključke kojima se klađenje s pozicija islamskog prava imaju smatrati zabranjenim a muslimani učiniti sve kako bi ovu pošast u svom društvu iskorijenili.“ Dakle, nema „igara na sreću“. 
http://vijesti.ba/storage/2017/03/22/thumbs/58d23c5a-67f0-4407-b244-4d5c0a0a0a80-sjednica-vijeca-muftija-21-03-2017-0-700x402.jpg
• Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov je za posjeta Mađarskoj rekao da ako međunarodna zajednica ne osudi Platformu Tirana – to jest zahtjeve albanskih manjinskih stranaka kako bi poduprle vladu – to u regiji može pokrenuti lančanu reakciju, što je istina.
 
• Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKS) obrambeni je savez šest država – Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Armenije, Kirgistana i Tadžikistana – i poznata je kao „istočni NATO“. Rusija ovu organizaciju želi proširiti na Egipat, Iran i Indiju. ODKS će u Kazahstanu održati vježbu pod nazivom "Neraskidivo bratstvo 2017." u kojoj će nastupiti i Vojska Srbije!
 
• Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) izabrala je novog čelnika Martina Schulza, koji ima za cilj vratiti stari sjaj njemačkim socijaldemokratima i pokušati se izvući iz opasnog zagrljaja Angele Merkel i koalicije CDU/CSU. U tom pokušaju bijega od Angele i njezine koalicije Schulz ne bira sredstva i najavio je suradnju SPD-a i s krajnje lijevom strankom Die Linke (Ljevica) – sljednice zloglasne istočnonjemačke Komunističke partije, koja je odgovorna za milijune ubijenih, šikaniranih, maltretiranih i progonjenih Nijemaca od 1945. do 1989. godine.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Pavić egzekutor, Plenković nalogodavac

HF

Kako režimski mediji zataškavaju kriminalne radnje Andreja Plenkovića

hrvatski-fokus

Predsjednik Sabora ne smije tužakati

HF

Andrej “kuha” HNS-ovce na laganoj vatrici

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više