Hrvatski Fokus
Religija

Trinaesti Dani kršćanske kulture

Međunarodna manifestacija održava se od 1. do 11. travnja

 
 
Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" trinaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 1. do 11. travnja 2017. Ovogodišnji program manifestacije "Dani kršćanske kulture" obilježit će velik broj kulturno javnih događaja, sa 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te oko 1000 sudionika programa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/i1.wp.com_www.bitno_.net_wp-content_uploads_2017_03_Dani-krscanske-kulture-logo.jpg
Pokrenuta 2005. godine u Splitu manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, te Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.
 
Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 13. "Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren 1. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje 1. Salona suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona.
 
U Dubrovniku će 1. travnja u katedrali u 19,30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert "Pogledaj, Gospode" Katedralnog zbora iz Đakova i mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak iz Zagreba. Šibenik će svečani program manifestacije započeti u Vrpolju 1. travnja u 9,30 sati gdje će biti održan biskupijski susret obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju, a program će otvoriti šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.
 
U mozaičnom programu ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" filmom "Šutnja" Martina Scorsesea bit će otvoren filmski dio programa i to u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 11. travnja svakim danom s početkom u 18 sati izmjenjivati 13 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, a još tri filma bit će prikazana u Dubrovniku i Šibeniku.
 
Glazbeni program obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, poput koncerta "Getsemanska ura" Komornog zbora Ivan Filipović u Splitu, korizmenog koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, te u Šibeniku izvedbe skladbe Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića "Golgota" Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci" pod ravnanjem Jurice Petra Petrača uz orguljsku pratnju Pavla Mašića.
 
Na jedan dan splitski će se program usmjeriti na "Put k izvoru", koji će uključivati obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki uz gornji tok rijeke Cetine, a plod je to dugogodišnje uspješne suradnje s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i kustosom Ljubom Gudeljom koji je osmislio program. Splićani i Šibenčani susrest će se u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa, predavanje Zorane Jurić Šabić o "Meštrovićevoj uspomeni svome kraju", te koncert duhovne glazbe "Molitva Gospi" u izvedbi Mješovitog katedralnog zbora iz Šibenika.
 
Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale. U sklopu manifestacije bit će održan i niz zanimljivih tribina među kojima i ona o trapističkoj duhovnosti i monaškom životu danas, susret s Joškom Marušićem autorom filma "Kako su došli vlakom", kao i predstavljanje knjige dr. sc. Robina Harrisa, britanskog povjesničara i publicista, autora knjige "Stepinac – njegov život i vrijeme". Manifestacija Dani kršćanske kulture svečano će biti zatvorena dodjelom nagrade "Andrija Buvina" upravo Robinu Harrisu, koji se u svom djelovanju kontinuirano zalagao za kršćanske vrijednosti u društvu te ukazivao na probleme i progone s kojima se susreću kršćani diljem svijeta. Ovaj negdašnji savjetnik Vlade Margaret Thatcher odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos promicanju hrvatske kulture.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Marijanski zavjet za domovinu

HF

Lijepo je biti i fratar i svećenik

HF

“Bog je moja snaga”

HF

Papa Franjo proglasio Godinu sv. Josipa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više