Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Svakoj oružanoj prethodi verbalna agresija

Pismo glavnog tajnika HSK upućeno Programskom vijeću HRT-a

 
 
Poštovani članovi Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije, već duže vrijeme svjedoci smo neprijateljske i agresivne politike naših istočnih susjeda, Republike Srbije, kao i političkog vodstva Bošnjaka u Bosni i Hercegovini prema Republici Hrvatskoj. To se posebice ogleda u njihovu iskrivljenom prikazivanju oružane agresije na hrvatski narod 1991. – 1995. godine. Kako se radi o svjesnoj manipulaciji činjenicama vezanima uz tu agresiju, nije vidljivo da je kod aktualnoga političkog vodstva tih dvaju susjednih naroda došlo do bitne promjene koja bi omogućila normalizaciju međusobnih odnosa na temeljima istine i pravde. Podsjećamo da svakoj oružanoj agresiji uvijek prethodi jedna verbalna agresija te je to razlog za posebnu brigu prema aktualnim agresivnim radnjama naših susjeda.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.hazud_.hr_portal_wp-content_uploads_2015_11_Slobodan-Praljak0103.jpg
Slobodan Praljak
 
General Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak u svojem završnom govoru pred Haaškim sudom, odgovarajući na mnogostruke manipulacije od strane haaškog tužiteljstva, iznio je mnoštvo činjenica i priložio mnoštvo originalnih dokumenata kojima je agresija na hrvatski narod nepobitno dokumentirana. Vojno-redarstvene akcije koje su Hrvatske oružane snage morale poduzeti da zaštite suverenitet hrvatskog teritorija od vanjskog neprijatelja i njihovih saveznika u svim segmentima vojne struke general Praljak dokumentirao je ne samo za Haaški sud već i za sve one subjekte društveno-političkog života kojima je stalo do istine, kako se agresija i takva nepravda više nikada ne bi dogodile hrvatskom narodu.
 
Smatramo da je u nacionalnom interesu da se ta istina promiče i kroz medije javnog informiranja, a poglavito kroz nacionalni javni radiotelevizijski servis HRT. Smatramo nužno potrebnim da se široj hrvatskoj javnosti ukaže na opasnost koja se može izroditi iz takvih verbalnih napada i ciljanog širenja laži od strane naših susjeda, koji ni sada ne skrivaju pretenzije za hrvatskim teritorijem.
 
Kako je promicanje istine od strane HRT-a propisano i Ustavom RH, potičemo vas na proizvodnju jednog serijala emisija koje će voditi i uređivati hrvatski generali, sudionici Domovinskog rata. Cilj tog serijala trebao bi biti da jednostavnim prikazima širem gledateljstvu objasni obrambene radnje i strategiju oslobađanja hrvatskog teritorija od srpskog agresora. Stručnom analizom činjenica mogu se opovrgnuti mnoge manipulacije iz toga ratnog razdoblja te u narodu ostvariti široko razumijevanje i akceptiranje onoga što je bilo nužno potrebno učiniti u to vrijeme kada je jedna četvrtina hrvatskog teritorija bila okupirana od vanjskoga i unutarnjeg agresora.
 
Završni govor generala Slobodana Praljka pred Haaškim sudom može poslužiti kao inspiracija za teme kojima se takve emisije trebaju baviti. Velike nepravilnosti u tumačenju izvornih dokumenata iz doba rata na štetu hrvatskog naroda evidentne su kod institucija Haaškog tužiteljstva. Mnoštvo izvornih dokumenata general Praljak je, zbog njihove važnosti u ocjeni toga tko je bio agresor, a tko pak žrtva stavio, na svoju web-stranicu www.slobodanpraljak.com. Pristranost Haaškog tužiteljstva i pokušaj izjednačavanja krivnje agresora i žrtve može se kao crvena nit vidjeti i kroz mnoge publikacije koje su napisali visoki dužnosnici tog suda (Florence Hartmann „Mir i kazna“ i drugi).
 
Ovom predstavkom vas pozivamo da se svakoj manipulaciji na štetu istine o Domovinskom ratu aktivno suprotstavite, jer se na istini temelji civilno i demokratsko društvo. U potpunosti odbijamo pojam „istine jakih nacija“ na štetu malih nacija kao što je Hrvatska. HRT, pa tako i HTV kao nacionalna javna televizija, ima obvezu promicati istinu o hrvatskom narodu neovisno o bilo kakvom političkom ili komercijalnom interesu.
 
Ovime od vas tražimo da stalnim emisijama opširno informirate hrvatsko gledateljstvo o bitnim činjenicama iz Domovinskog rata te tako omogućite svojim gledateljima pristup istinitim informacijama. Na taj način može se temu Domovinskog rata izuzeti od manipulacija navedenih subjekata, kao i njihovih ideoloških sljedbenika. Uvjereni smo da će samo kroz istinu doći do unapređenja javnog dijaloga između tih triju susjednih naroda i tako osigurati miran suživot između hrvatskog naroda i njegovih istočnih i južnih susjeda. Nema pomirbe bez istine, nema pravne države bez pravde: to je osnovno pravilo civiliziranoga i demokratskoga europskog društva koje baštinimo.
 
Predlažemo da serijal vode generali HV-a, kolege generala Slobodana Praljka iz tog vremena, koji će gledateljima na prihvatljiv i slikovit način objašnjavati radnje koje su dovelo do činjenice da je HV oslobodila hrvatski teritorij od srbijanskog agresora. Bihaćka enklava, ne zaboravimo, kojoj je prijetila ista sudbina kao i Srebrenici, gdje je planirano počinjen teški zločin likvidacije muslimanskih civila kakav se po svojim razmjerima ne pamti u poslijeratnoj Europi, bila je oslobođena u zajedničkoj akciji Hrvatske vojske i Armije BIH.
 
Očekujemo aktivnu ulogu HRT-a u iznošenju bitnih činjenica iz Domovinskog rata pred širu hrvatsku javnost. Molimo vas za kratak odgovor na ovaj naš prijedlog pokretanja jednoga takvog serijala.
S poštovanjem,
 

Mag. Igor Lacković, glavni tajnik Hrvatskoga svjetskog kongresa, http://hsk.hr/2017/03/13/pismo-glavnog-tajnika-upuceno-programskom-vijecu-hrt-a/

Povezane objave

Zakon u skladu s Ustavom i državnim interesima

HF

Hrvati će imati državu onda kad im ona zaista bude trebala… kao komadić kruha, usrk zraka

hrvatski-fokus

PUSTE SANJE

HF

Nikola Primorac – slavni pomorac

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više