Hrvatski Fokus
Znanost

Skup o von Willebrandovoj bolesti

Rijetka i nasljedna bolest hemostaze

 
 
U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u utorak 4. travnja održan je znanstveni skup o von Willebrandovoj bolesti. Skup su organizirali Odbor za aterosklerozu HAZU kojem je predsjednik akademik Željko Reiner, Hrvatsko društvo za aterosklerozu te Referentni centar Ministarstva zdravstva za nasljedne i stečene poremećaje hemostaze. Kako je u uvodnom govoru istaknuo predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, znanstveni skup o von Willebrandovoj bolesti u HAZU-a se održava po peti put te je jedan od mnogih tradicionalnih skupova posvećenih medicinskim temama koji se svake godine održavaju u Akademiji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/i.onmeda.de_nasenbluten_kind-580x435.jpg
Von Willebrandova bolest rijetka je nasljedna bolest hemostaze koja se manifestira prekomjernim mukokutanim krvarenjem. To je heterogena bolest o kojoj se malo govori i piše u hrvatskim medicinskim časopisima ili govori na medicinskim skupovima. Stoga je jedan od ciljeva znanstvenog skupa o von Willebrandovoj bolesti širenje spoznaja o toj bolesti unutar medicinske struke i šire. U skupini nasljednih poremećaja sustava koagulacije Von Willebrandova bolest najčešći je poremećaj. Javlja se u oba spola i blaže je kliničke slike u usporedbi s hemofilijom.

 

Na skupu je govorio hematolog iz Austrije dr. Lucas Grafa, a ostali predavači bili su poznati stručnjaci iz Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu koji se bave nasljednim poremećajima hemostaze: doc. dr. sc. Irena Zupan Preložnik (Teški oblik von Willebrandove bolesti: trudnoća i porod), prof. dr. sc. Predrag Miljić (Trudnoća i porođaj kod žena s tipom 2B von Willebrandove bolesti), prof. dr. sc. Silva Zupančić Šalek (Karakteristike trombocitnog tipa von Willebrandove bolesti), doc. dr. sc Dražen Pulanić (VwF kao biomaeker GVHD?) i doc. dr. sc. Ana Boban (Von Willebrandova bolest u žena generativne dobi). Oni su govorili o najnovijim spoznajama o von Willebrandovoj bolesti te preporukama u dijagnostici i liječenju.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Borimo se protiv štagljarizma

HF

Umro akademik Goran Filipi

hrvatski-fokus

Bazne stanice i karcinom

HF

Budimo jednaki i kod hrane

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više