Odakle Hrvatska uvozi mladi krumpir, jabuke, rajčicu…?
Zanima nas: koliko vam je prilikom kupnje voća i povrća važna zemlja podrijetla? Kada je sezona mladog krumpira? Koliko god pitanje bilo jednostavno, odgovor na njega nije lako dati, jer ako ćemo suditi prema ponudi u trgovačkim lancima, sezona mladog krumpira traje cijele godine. I ne samo da je uvijek dostupan, u nekim trgovačkim lancima možete ga kupiti već za četiri kune po kilogramu, tako da se tek rijetki pitaju odakle taj krumpir dolazi i kakva je njegova kvaliteta? Ono što je sigurno jest da tako jeftin krumpir koji je dostupan tijekom cijele godine nije iz Hrvatske, a vjerojatno je i njegova kvaliteta upitna.
Većinu krumpira uvozimo iz Afrike, pogotovo iz Egipta, rajčica u Hrvatsku stiže iz Turske, Španjolske, Nizozemske, Makedonije i Poljske, mladi kupus iz Makedonije i Albanije, patlidžani iz Italije i Nizozemske. Slična situacija je i s drugim voćem i povrćem, kojeg kupujemo u trgovačkim lancima.
Prema pisanju 24sata.hr jabuke koje Hrvati jedu većinom se uvoze iz Poljske, naranče su iz Grčke, Italije i Španjolske, limuni iz Grčke, Španjolske, Italije i Egipta, a grejp i klementine stižu nam iz Turske. Grožđe uvozimo doslovce s drugih strana svijeta, iz Južne Afrike, što je očekivano jer mu je tamo sad sezona, ali i iz Indije. Iz Čile putuju do Hrvatske putuju borovnice, a kupine nam čak stižu iz dalekog Meksika. Poželite li se usred zima jagoda jesti ćete one uvezene iz Španjolske. Zanima nas: koliko vam je prilikom kupnje voća i povrća važna zemlja njegova podrijetla? (www.direktno.hr)