Hrvatski Fokus
Religija

SOLUS CATHOLICUS – Sotonska podrugljivost

Izrugivanje ima u sebi nešto patološko. Ono je nadahnuto prijezirom i mržnjom

 
 
Kao što se temeljna karakteristika Božja sastoji u ljubavi i milosrđu prema čovjeku i čitavoj njegovoj egzistenciji, tako je temeljna karakteristika đavla kao neprijatelja Boga i neprijatelja čovjeka mržnja i izrugivanje. Međutim, poznato je da se đavao izruguje na inteligentan, ali ujedno i opskuran način. Čini to toliko žilavo i argumentirano, da se njegovi implicitni i eksplicitni apologete služe prilično jakim agrumentima kako bi opravdali njegovo djelovanje. Djelovanje đavla i njegovih apologeta, drugim riječima, izrugivanje iz Boga i njegova djela ljubavi vrlo je slojevito i široko. „Feralovci“ su nas pokušali uvjeriti kako se vizualno i verbalno može poniziti i izrugati ljudsko dostojanstvo. To nije ona satira koja ima za cilj ismjati degenaracije ljudskoga društva, nego ona dijabolična, koju ne možemo uopće niti zvati satirom – nego destruktivna i rušilačka kritika neistomišljenika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/68.media_.tumblr.com_4bdb89809663990ebc4acdce7607b148_tumblr_o24yrk2zxr1uql62lo1_500.jpg
Izrugivanje ima u sebi nešto patološko. Ono je nadahnuto prijezirom i mržnjom onoga kome se izruguje, prezire njegove vrijednosti, radikalno ga se vrijeđa. A što je najgore, osoba koja je nadahnuta dijaboličnim duhom još od sebe pravi žrtvu kada ga netko želi pozvati na odgovornost zbog njegova sotonizma. Čvrsto sam uvjeren da u „umjetnosti“ i „teatru“ Olivera Frljića upravo ima toga dijabolično izrugivačnoga, nečega mračnoga, sotonskoga, opsjednuća Bogom i Crkvom, snažnog prezira prema Kristovoj žrtvi ljubavi na križu i sv. papi Ivanu Pavlu II. Nije Oliver Frljić tek jedini inicijator izrugivanja iz Krista i Crkve. On je tek, možemo reći, jedan od rezultata agresivne antikristološke i anticrkvene kampanje koja se u Hrvatskoj vodi već godinama i na medijskoj razini, ali i na društvenoj razini (umjetnost, kultura, glazba). Širenje duha antikristovstva i anticrkvenosti, možemo slobodno reći u Hrvatskoj je postala jedna sasvim normalna pojava. A to nam na najsavršeniji način svjedoči Frljić svojim dijaboličnim teatar-uradcima. Svaki kršćanin, bez obzira na konfesiju kojoj pripadao u ovim mračnim Frljićevim uradcima, mogao bi se pronaći uvrijeđenim.
 
Jer, ako živim kao kršćanin po onome što sv. Pavao veli, a to je da ne živi više on, nego u njemu Krist. Kada sam Krist kaže farizejima da time što ga žele izrugati, nijekati njegovo božansko poslanje, ubiti ga – da ga obešćašćuju. Kako onda kao kršćanin, prožet snagom i silom Duha Svetoga, osjećajem vjere i pripadnosti Kristu mogu dopustiti da netko vrijeđa najveću ljubav koju je Bog ikada mogao pokazati prema ovome svijetu – a to je žrtva na križu? Žrtva Isusova na križu pobijedila je smrt, grijeh i sotonu. Zato se sotona služi svim mogućim načinima kako bi raznim putovima osporio tu žrtvu na križu. On se služi raznim filozofskim tezama kako bi je doveo u pitanje, izruguje se toj žrtvi u tzv. kulturi, umjetnosti, književnosti, teatru. Ali smišlja i vrlo snažnu obranu kako poniziti sve one koji se sa tom sotonskom diktaturom ne slažu. Frljićev primjer je najbolji za to.
 
On i njegovi istomišljenici na vrlo suptilan i sofisticiran način, onako dijabolično, ciljeve svojega progona, a to su kršćani i Crkva naziva „klerofašistima“, „netolerantnima“, „protivnicima kulture“. Kojeg li sotonskog izvrtanja. Na ovu blasfemiju koju je izveo Frljić i to izravno protiv Krista i poglavara njegove Crkve sv. pape Ivana Pavla II. kršćani, istina trebaju reagirati prosvjedima pismenim i usmenim, ali trebaju i puno moliti kao naknadu za grijehe koje se ovom blasfemijom čine Srcu Isusovu. Zar poslanje nas kršćana nije u tome da se prije svega molimo da se Bog smiluje ovome svijetu, da se Bog smiluje ovome narodu, da pokaže svoje milosđe, da se pridigne i oprosti sve naše grijehe i slabosti? Mi kršćani trebamo svojom molitvom učiniti naknadu i pokoru i dati Isusu svu svoju ljubav koju možemo i imamo kako bi se on proslavio u našim životima i u svijetu. Borba protiv sotonizma kojega širi Oliver Frljić potrebna je prije svega na duhovnoj razini, a onda na društvenoj, jer nam duhovna razina daje snagu i inventivnost kako se boriti protiv zla. A protiv zla kojega šire antikršćanski aktivisti na svim razinama društva valja se boriti svim silama.
 

Pavle Primorac

Povezane objave

Isus i kršćanstvo u pjesničkom opusu

HF

Povijest samostana u Akhtali

HF

Crkva je ugrožena

HF

Sporno imenovanje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više