Hrvatski Fokus
Religija

SOLUS CATHOLICUS – Sotonska podrugljivost

Izrugivanje ima u sebi nešto patološko. Ono je nadahnuto prijezirom i mržnjom

 
 
Kao što se temeljna karakteristika Božja sastoji u ljubavi i milosrđu prema čovjeku i čitavoj njegovoj egzistenciji, tako je temeljna karakteristika đavla kao neprijatelja Boga i neprijatelja čovjeka mržnja i izrugivanje. Međutim, poznato je da se đavao izruguje na inteligentan, ali ujedno i opskuran način. Čini to toliko žilavo i argumentirano, da se njegovi implicitni i eksplicitni apologete služe prilično jakim agrumentima kako bi opravdali njegovo djelovanje. Djelovanje đavla i njegovih apologeta, drugim riječima, izrugivanje iz Boga i njegova djela ljubavi vrlo je slojevito i široko. „Feralovci“ su nas pokušali uvjeriti kako se vizualno i verbalno može poniziti i izrugati ljudsko dostojanstvo. To nije ona satira koja ima za cilj ismjati degenaracije ljudskoga društva, nego ona dijabolična, koju ne možemo uopće niti zvati satirom – nego destruktivna i rušilačka kritika neistomišljenika.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/68.media_.tumblr.com_4bdb89809663990ebc4acdce7607b148_tumblr_o24yrk2zxr1uql62lo1_500.jpg
Izrugivanje ima u sebi nešto patološko. Ono je nadahnuto prijezirom i mržnjom onoga kome se izruguje, prezire njegove vrijednosti, radikalno ga se vrijeđa. A što je najgore, osoba koja je nadahnuta dijaboličnim duhom još od sebe pravi žrtvu kada ga netko želi pozvati na odgovornost zbog njegova sotonizma. Čvrsto sam uvjeren da u „umjetnosti“ i „teatru“ Olivera Frljića upravo ima toga dijabolično izrugivačnoga, nečega mračnoga, sotonskoga, opsjednuća Bogom i Crkvom, snažnog prezira prema Kristovoj žrtvi ljubavi na križu i sv. papi Ivanu Pavlu II. Nije Oliver Frljić tek jedini inicijator izrugivanja iz Krista i Crkve. On je tek, možemo reći, jedan od rezultata agresivne antikristološke i anticrkvene kampanje koja se u Hrvatskoj vodi već godinama i na medijskoj razini, ali i na društvenoj razini (umjetnost, kultura, glazba). Širenje duha antikristovstva i anticrkvenosti, možemo slobodno reći u Hrvatskoj je postala jedna sasvim normalna pojava. A to nam na najsavršeniji način svjedoči Frljić svojim dijaboličnim teatar-uradcima. Svaki kršćanin, bez obzira na konfesiju kojoj pripadao u ovim mračnim Frljićevim uradcima, mogao bi se pronaći uvrijeđenim.
 
Jer, ako živim kao kršćanin po onome što sv. Pavao veli, a to je da ne živi više on, nego u njemu Krist. Kada sam Krist kaže farizejima da time što ga žele izrugati, nijekati njegovo božansko poslanje, ubiti ga – da ga obešćašćuju. Kako onda kao kršćanin, prožet snagom i silom Duha Svetoga, osjećajem vjere i pripadnosti Kristu mogu dopustiti da netko vrijeđa najveću ljubav koju je Bog ikada mogao pokazati prema ovome svijetu – a to je žrtva na križu? Žrtva Isusova na križu pobijedila je smrt, grijeh i sotonu. Zato se sotona služi svim mogućim načinima kako bi raznim putovima osporio tu žrtvu na križu. On se služi raznim filozofskim tezama kako bi je doveo u pitanje, izruguje se toj žrtvi u tzv. kulturi, umjetnosti, književnosti, teatru. Ali smišlja i vrlo snažnu obranu kako poniziti sve one koji se sa tom sotonskom diktaturom ne slažu. Frljićev primjer je najbolji za to.
 
On i njegovi istomišljenici na vrlo suptilan i sofisticiran način, onako dijabolično, ciljeve svojega progona, a to su kršćani i Crkva naziva „klerofašistima“, „netolerantnima“, „protivnicima kulture“. Kojeg li sotonskog izvrtanja. Na ovu blasfemiju koju je izveo Frljić i to izravno protiv Krista i poglavara njegove Crkve sv. pape Ivana Pavla II. kršćani, istina trebaju reagirati prosvjedima pismenim i usmenim, ali trebaju i puno moliti kao naknadu za grijehe koje se ovom blasfemijom čine Srcu Isusovu. Zar poslanje nas kršćana nije u tome da se prije svega molimo da se Bog smiluje ovome svijetu, da se Bog smiluje ovome narodu, da pokaže svoje milosđe, da se pridigne i oprosti sve naše grijehe i slabosti? Mi kršćani trebamo svojom molitvom učiniti naknadu i pokoru i dati Isusu svu svoju ljubav koju možemo i imamo kako bi se on proslavio u našim životima i u svijetu. Borba protiv sotonizma kojega širi Oliver Frljić potrebna je prije svega na duhovnoj razini, a onda na društvenoj, jer nam duhovna razina daje snagu i inventivnost kako se boriti protiv zla. A protiv zla kojega šire antikršćanski aktivisti na svim razinama društva valja se boriti svim silama.
 

Pavle Primorac

Povezani članci

Neki vjerski pojmovi

HF

Evangelizacija danas

HF

Moćni korporacijski mediji napustili kršćanstvo

HF

Crkva u raljama homoseksualnih lobija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...