Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Šoltansko ulje je najbolje

'Gold award' šoltanskom maslinovom ulju

 
 
Šoltanski maslinari udruženi u Udruzi maslinara otoka Šolte Zlatna Šoltanka ušli su 27. travnja 2017.  u elitno društvo najboljih proizvođača maslinovog ulja na svijetu, dobivši zlatnu medalju na najprestižnijem takmičenju maslinara svijeta u New Yorku. Ovo je kruna petogodišnjeg rada koji je počeo okupljanjem maslinara i osnivanjem Udruge „Zlatna Šoltanka“, dobivanjem nacionalne oznake izvornosti prije dvije godine i dodjelom zaštite oznake izvornosti na razini Evropske Unije prošle godine. Šoltansko maslinovo ulje sa zaštićenom oznakom izvornosti i ekološkim certifikatom ocijenio je internacionalni žiri sastavljen od najrenomiranijih somelijera maslinovog ulja svijeta najvišom ocjenom i dodijelio mu 'gold award'.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/hrturizam.hr_wp-content_uploads_2016_10_solta3-933x445.jpg
Dobitnici nagrada će biti objavljeni u Godišnjem indeksu najboljih svjetskih maslinovih ulja – drugoj najposjećenijom web stranici na svijetu za maslinova ulja odmah do Olive Oil Times, i Best Olive Oils Marketplace gdje kupci mogu potražiti najbolja ulja od trgovaca i distributera koji ih skladište. Novost ove godine je i da će se odmah nakon natjecanja tiskati knjiga „2017 Guide to the World’s Best Olive Oils“ i biti će dostupna putem Amazona i drugih prodavača knjiga. Novost je i Vodič za profesionalne kupce – portal posvećen i dizajniran za industrijske profesionalce koji traže visoko kvalitetna extra djevičanska maslinova ulja. Usluga će biti besplatna za pobjednike NYIOOC-a.
 
Šolta je poznata po vrhunskom, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i tradiciji proizvodnje ulja stoljećima. Šoltansko ulje dobiva se iz dviju poznatih sorti maslina– levatinke i oblice. Levatinka je još poznata i pod nazivom šoltanka. Izraz tekuće zlato, nije samo izraz – ovo ulje je nagrađivano zlatnim medaljama, a osim vrsnim okusom i izgledom što podsjeća na zlato, ima ljekovita svojstva. Ovo je šoltansko zlato svojom vrsnošću i posebnošću priznato od strane Europske komisije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom uredbe Europske komisije, naziv „Šoltansko maslinovo ulje“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
 
Kvaliteta „Šoltanskog maslinovog ulja“ proizlazi iz slijedećih čimbenika: klime, zastupljenosti autohtonih sorata, znanja i iskustva proizvođača u proizvodnim postupcima i povijesne tradicije maslinarstva. Zbog teško dostupnih krševitih terena na kojima su podignuti maslinici otoka Šolte treba naglasiti znanje i iskustvo proizvođača koji i danas te maslinike obrađuju ručno ili malim tradicionalnim oruđima, a ručnom berbom je omogućena selekcija plodova već u samom masliniku. Jedna od specifičnosti je ta da proizvođači na otoku Šolti primjenjuju metodu navrtanja odnosno cijepljenja sorte Oblice sa sortom Levantinke (sinonim: Šoltanka)  čime nastaju  tzv. mješovita stabla. Na taj način se poboljšava rodnost stabala Oblice i ukupno se povećava urod maslina.
 
Klimatološki uvjeti definiranog zemljopisnog područja koje obilježavaju vruća, suha i vedra ljeta te blage zime dobro pogoduju rastu maslina sorti Levantinke i Oblice pa se podtip klime Csa koji prevladava na otoku Šolti naziva još i klimom masline. Na tragu brojnih svjetskih trendova koji upravo ekološke proizvode stavljaju u prvi plan i promoviraju svoju destinaciju kroz poljoprivredne aktivnosti, tako su posjetiteljima na Šolti dostupne dvije uljare. Prva je suvremena uljara u Gornjem Selu – Olynthia natura, u ljetno vrijeme otvorena i za turiste, koji mogu upoznati proces proizvodnje ulja kroz prezentaciju, posjetiti maslinik i kušati maslinovo ulje. Druga uljara nalazi se u Grohotama, čiji je vlasnik zadruga, a ulje se proizvodi na tradicionalan način. Obiteljska gospodarstva su otišla korak dalje u kreativnosti i preradi maslina – proizvode svoje paštete, slane i punjene masline u staklenkama koje se poslužuju uz jelo, prirodne sapune od domaćeg maslinova ulja. Cijela Šolta tako postaje ekološkim rajem za sva čula, a njena najbolje čuvana tajna leži u – savršenom maslinovom ulju kojim sva domaća hrana dobiva neodoljivi okus, miris i boju.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Možemo odgovoriti na sve zahtjeve tržišta

HF

Opasnosti uvedbe eura

HF

Jačanje povjerenja Fininih korisnika

HF

Zatvorenikova dvojba OPEC-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više