Hrvatski Fokus
Religija

Umjetnička baština pomorske tematike

Predstavljena knjiga Ite Prančević Borovac Sveci i pomorci

 
 
U subotu, 6. svibnja 2017. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, upriličeno je  predstavljanje knjige „Sveci i pomorci“ Ite Praničevič Borovac. Knjigu u nakladi Književnog kruga u Splitu i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, predstavili su akademik Nenad Cambi, Ivana Prijatelj Pavičić, Mithad Kozličić i autorica.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/05/www.knjizevni-krug.hr_images_books_Ita-P-Borovac-www.jpg
Djelo Ite Praničević Borovac je posvećeno vrednovanju hrvatske pomorske baštine, obrađeni su različiti stupnjevi i vidovi očitovanja štovanja svetaca kao pomorskih zaštitnika koji su o tome ostavili traga u graditeljstvu, kiparstvu i slikarstvu u vremenu od početka kršćanstva, od IV. do kraja XIX. stoljeća.  
 
U kojoj mjeri su zazivani sveci doista pomagali u sigurnijoj plovidbi prepušteno je na procjenu svakom čitatelju. No, činjenica je da, usprkos mnogim brodolomima i ostalim neprilikama u kojima su pomorci stradavali, mnogi su se uspjeli i spasiti, a svoje su spašavanje pripisivali moćnoj svetačkoj i božanskoj zaštiti. Kulturno (duhovno) i materijalno nasljeđe kao i bogata toponimija hagiografskoga karaktera i danas služi za svjedočanstvo takvih iskaza pobožnosti, a crkvice (makar u ruševinama), osim što predstavljaju bogatu baštinu hrvatskog primorskoga prostora, i dalje služe kao – svetački– orijentiri suvremenim moreplovcima. Knjiga je opremljena bogatim likovnim prilozima: crtežima, fotografijama, te kazalima.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Sveta Lucija (284.-303.)

HF

Likovni govor koji dolazi iz osame, iz tišine

HF

Započinju 14. “Dani kršćanske kulture”

HF

Znamo, ti nas voliš

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...