Hrvatski Fokus
Religija

Marijanski zavjet za domovinu

Hrvatska je dio europske baštine

 
 
Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove organizirala je u Europskom parlamentu 2. i 3. svibnja konferenciju „Marijanski zavjet za Domovinu.“ Na konferenciji su sudjelovali zastupnici i zaposlenici Europskog parlamenta, španjolski zastupnik u parlamentu Francisco José Millán Mon, pater Ivan Ike Mandurić te predstavnici Studentskog katoličkog centra/SKAC, Marijanskog zavjeta za Domovinu, kao i predstavnici udruge Magis i Molitvene zajednice Srce Isusovo. Od prvih hodočasničkih koraka kada je zavjetno hodočašće 'Marijanski zavjet za Domovinu' krenulo iz Gunje 21. lipnja 2015. prema Vukovaru, gradu mučenika i heroja, te nastavilo svoj put dug oko 1640 km – sve do Dubrovnika, predstavnici Marijanskog zavjeta za Domovinu došli su i do Europskog parlamenta u Bruxellesu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/www.hrvatskiglas-berlin.com_wp-content_uploads_0130.jpg
Za one koji možda još ne znaju ili su zaboravili, podsjećam da je Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali hrvatski branitelji i mladi, pokrenula 2015. zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim i drugim nacionalnim svetištima od istoka do juga lijepe naše Hrvatske. Hrvatsko zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu inspirirano je španjolskim hodočašćem Put svetog Jakova (Camino de Santiago), tradicionalnim hodočašćem svetom Jakovu u svetište Santiago de Compostella na sjeverozapadu Španjolske gdje se u katedrali Svetog Jakova nalaze njegove moći i grob. Put sv. Jakova svake godine prođe nekoliko desetaka tisuća ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze u organiziranim skupinama ili pojedinačno. Glavna hodočasnička ruta „Put sv. Jakova“ ima i brojne druge hodočasničke puteve koji kreću iz Francuske (najpopularnija je 'Camino Francés' koja kreće iz francuskog dijela Pirineja), Španjolske ili Portugala i svi se spajaju s glavnim hodočasničkim putem: ova mreža hodočasničkih puteva je kao razgranata mreža riječnog sustava – mali potoci i rječice stapaju se s velikom rijekom. Vijeće Europe je 1987. Putu sv. Jakova dodijelilo titulu „Prva Europska kulturna ruta“ (First European Cultural Itinerary)  a UNESCO je 1993. španjolski i francuski dio ovog hodočasničkog Puta sv. Jakova proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Put svetog Jakova prolazi se prvenstveno pješice, ali može se proći biciklom ili konjem. 
 
Predstavnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, SKAC-a, udruge Magis i Molitvene zajednice Srce Isusovo srdačno su bili primljeni u Europskom parlamentu gdje su predstavili Marijanski zavjet za Domovinu – značajan i veliki projekt kao i planove za budućnost. Španjolski zastupnik u Europskom parlamentu, Francisco José Millán Mon, kratko je izložio povijest hodočašća Put svetog Jakova, od samog početka u 9. stoljeću pa sve do procvata posljednjih deset godina. Zastupnik Mon svoje izlaganje završio je mišlju „kako duboki i jaki korijeni pokazuju da Europa nije nešto umjetno stvoreno 50-ih godina prošlog 20. stoljeća, već nešto što svojom kulturom i vrijednostima seže duboko u povijest.“
 
Predstavnike Marijanskog zavjeta za Domovinu na radni sastanak primila je i zastupnica Ivana Maletić, s kojom su razgovarali o smjernicama za međunarodnu suradnju kroz natječaje Europske unije. Glavni ciljevi konferencije „Marijanski zavjet za Domovinu“ bili su međunarodna promocija cijelog projekta, mogućnosti suradnje kroz financiranje označavanja i razvoja hodočasničke rute kao i promocija nominacije Marijanskog zavjeta za Domovinu kao Europske kulturne rute.  
 
Predstavnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, g. Anđelko Đerek i Vedran Pražen, te Marija Selak iz udruge SKAC i europarlamentarka Dubravka Šuica gostovali su u emisiji „Iz srca Europe Plus“ snimanoj uživo 2.05. iz studija EP-a. U emisiji su se osvrnuli na značenje održane konferencije „Marijanski zavjet za Domovinu“ te posebno istaknuli kako ovaj zajednički projekt hrvatskih branitelja i mladih nije značajan samo za Hrvatsku, nego i za Europu. Više o održanoj konferenciji „Marijanski zavjet za Domovinu“ kao i razgovor na hrvatskom jeziku u emisiji „Iz srca Europe Plus“ možete saznati i pogledati na www.marijanskizavjet.hr ili www.dubravka-suica.eu      
„Jedan od ciljeva je molitvom i hodočašćem za Domovinu tražiti milost Gospodnju za prosperitet naše Domovine, a s druge strane paralelno aktivno raditi na uključivanju malih lokalnih gospodarstava i obrta u aktivnu tržišnu utakmicu, kojoj je krajnji cilj opće podizanje hrvatskog gospodarstva“, ističe g. Anđelko Đerek, predsjednik Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu.   
 
Najvažniji budući planovi projekta „Marijanski zavjet za Domovinu“ su ostvarenje baze obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava/OPG, braniteljskih zadruga i tradicijskih zanata koji bi garantirali kontinuiranu opskrbu razvojnih centara kvalitetnim ekološkim proizvodima uz uspostavu internetske mreže 'CroBuy' (crobuy.com). Razvojni centri ujedno bi bili i prihvatilišta/prenočišta za hodočasnike (otprilike na svakih 30 km) gdje bi se blagovali isključivo hrvatski domaći i zdravi proizvodi i tradicionalna jela – upravo ono što najviše traži većina turista. Uspostavom razvojnih centara i označavanjem hodočasničkih ruta u Hrvatskoj bi zaživio još jedan oblik turizma – vjerski turizam koji Hrvatskoj može dati značajan doprinos u daljnjem razvoju i napretku, osobito ruralnih područja kao i lokalnih i župnih zajednica, doprinos promociji i čuvanju kulturne i povijesne baštine uz promicanje istine i temeljnih vrijednosti o Domovinskom ratu i Hrvatskoj. Dakako, cilj je rad razvojnih centara tijekom cijele godine – 365 dana.
 
Ovogodišnje treće zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ kreće iz Osijeka u nedjelju 11. lipnja 2017. a u hodočašće ove godine će se uključiti i marijanska svetišta Sisačke biskupije (od 11. do 18. srpnja 2017.).  Ove godine idu i dvije priključne rute: jedna od njih kreće 10. lipnja iz Šumanovaca kraj Gunje prema Vukovaru, a polazište je ispred svetišta Majke dobre nade u ranim jutarnjim satima. Druga priključna ruta kreće iz Pakraca 10. srpnja prema Udbini, a polazište je ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zbog velikog interesa planira se u bliskoj budućnosti priključenje i drugih hodočasničkih ruta.
 
Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović 29. ožujka 2017. objavio je prihvaćanje Visokog pokroviteljstva nad Marijanskim zavjetom za Domovinu u 2017. godini. Suorganizator Marijanskog zavjeta za Domovinu je Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, a podršku projektu dalo je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kao i brojna druga ministarstva, te slijedeći gradovi: Grad Ivanec, Grad Ludbreg, Grad Vrbovsko, TZ grada Jastrebarskog, TZ grada Nina i Slavonskog Broda. Duhovnu potporu Marijanskom zavjetu za Domovinu daje Zagrebačka nadbiskupija kao i ostale nadbiskupije i biskupije u Hrvatskoj te Mostarsko-duvanjska biskupija.
 
Projekt Marijanski zavjet za Domovinu također je uspostavio suradnju sa slijedećim međunarodnim partnerima: Svetište Gospe od Suza, Bunarić-Subotica; Marijanski hodočasnički put – Slovenija; Svetište Marija Đuda – Mađarska; Gospino svetište Monte Grisa – Italija te Gospa od Škrpjela – Crna Gora. Uskoro će započeti i promocija dokumentarnog filma „Marijanski zavjet za Domovinu“ koji će biti prikazan u svim većim gradovima diljem Hrvatske, a 24. svibnja u Zagrebu.
 
Zahvaljujem predsjedniku Bratovštine g. Anđelku Đereku i drugim predstavnicima Marijanskog zavjeta za Domovinu na svesrdnoj pomoći u nastanku ovog teksta.
 

Rodjena Marija Kuhar

Povezane objave

Među grješnicima

HF

Molitvom protiv kuge u starom Rimu

HF

Svjetski rat

HF

Isus je ulazio i u kuće grješnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više