Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Izložba »66« Franjevačke galerije

Oživljavanje tragičnih događaja iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca

 
 
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja organizacija ICOM (International council of museums) organizirala je manifestaciju koja povezuje sve muzeje svijeta ponudivši intrigantnu temu »Muzeji i sporne povijesti: govoriti neizrecivo o muzejima« (Museums and contested histories: saying the unspeakable in Museums). Ovo je jedinstvena mogućnost da se organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovori o preporučenoj temi na način koji muzeje i ostale kulturne institucije transformira u angažirane posrednike između neizrecivoga i zbiljskog identiteta baštine o kojoj skrbimo. Imajući u vidu cjelokupnu današnju situaciju u kojoj se nalazi Herceg Bosna, BiH, a i njezina povijest, očito je da je vlastitom zbiljnom identitetu potrebna neopterećena i istinita slika prošlosti k njegovom ozdravljenju.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/05/www.dnevnik.ba_sites_default_files_styles_dnevnik__840x470__public_novosti-slike_izlozba_66.jpg
Zbog svega ovoga je Franjevačka galerija na Širokom Brijegu kao pandan predloženoj općoj temi odlučila organizirati izložbu pod nazivom »66« koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca. Izložba će se održati 18. svibnja u vremenu 18.00 – 00.00. Sadržavat će ostatke crkvenog posuđa nakon što su jugokomunisti opustošili samostan i crkvu, predmete koji su pronađeni uz ubijene fratre te likovne vizualizacije akademskih umjetnika na ovu temu.
 
Spomenuta izložba komunicira s prošlošću kako bi se sadašnji trenutak bivstvovanja osvijestio i oslobodio od emocionalnih trauma. Franjevačka galerija ovom izložbom pokušava osigurati stručnu platformu za komunikaciju o neizrecivom u cilju otkrivanja zbiljskog identiteta iz vlastitog nasljeđa. (Vicepostulatura)

Povezani članci

DSHV najoštrije osuđuje najnovije zastrašujuće prijetnje

hrvatski-fokus

Tko je uspješniji predsjednik Vlade, Milanović ili Plenković?

hrvatski-fokus

Torcidu su 1950. osnovali agenti Udbe i oficiri JNA

HF

Umrla je srpska, a ne hrvatska glumica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...