Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Trump prihvatio poziv hrvatske predsjednice

Uspravnica bedem protiv Rusije

 
 
Američki predsjednik dolazi u Wroc Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE ław na summit 12 srednjoeuropskih država, a suuorganizatori skupa su domaćin Poljska i Hrvatska. Summit 12 srednjoeuropskih država, koji će se za manje od mjesec dana (6. i 7. srpnja) održati u poljskom gradu Wroclawu, bit će događaj znatno većeg političkog značenja jer ga na ljestvici takvih skupova podiže vijest da je svoj dolazak potvrdio i američki predsjednik Donald Trump.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.cese-m.eu_cesem_wp-content_uploads_2016_01_adriatic-baltic-black-sea-group-copy.jpg
U Hrvatskoj i Poljskoj, koje su suorganizatorice summita, zadovoljno trljaju ruke jer će to dati pogonsko gorivo njihovoj Inicijativi tri mora, geopolitičkom i gospodarsko-prometno-energetskom savezu definiranom na summitu u kolovozu prošle godine u Dubrovniku. Tada je dotadašnja inicijativa Baltik – Jadran koja je okupljala Poljsku, Estoniju, Litvu, Letoniju, Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku prerasla, pristupanjem Rumunjske i Bugarske u Inicijativu triju mora (Baltik-Jadran-Crno more).
 
Trump je dolazak potvrdio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi, čime je odgovorio na njihov poziv upućen još u veljači. Na hrvatsko-poljski poziv Grabar-Kitarović imala je prilike podsjetiti Trumpa baš za nedavnog summita NATO-a u Bruxellesu. Tom prilikom, dok su bili u zajedničkom obilasku novih prostorija sjedišta NATO-a, predsjednica je od Trumpa zatražila i to da se SAD ponovno jače angažira i stavi u svoj fokus prostor jugoistoka Europe. Iza inicijative su, inače SAD odmah politički stale jer ih je Inicijativa zanimala kao svojevrsni politički bedem protiv geopolitike Rusije.
 
Inicijativa, osobito zbog povezivanja baltičkih i jadranskih luka, komplementarna je i s kineskom strategijom Put svile. U Dubrovniku je bilo istaknuto da područje Inicijative Jadran – Baltik – Crno more predstavlja 28 % teritorija Unije i 22 % njezina stanovništva, ali i samo oko 10 % BDP-a. Predsjednica je tada istaknula kako je taj prostor žila kucavica Europe i da je za njegov infrastrukturni razvoj treba uložiti oko 50 milijardi eura. Inicijativa je neformalna platforma uglavnom za zajedničke projekte u energetici, prometu, digitalnoj komunikaciji, sigurnosti, a otvorena je za međunarodna partnerstva i ulaganja.
 

Davor Ivanković, Večernji list

Povezane objave

Sofistički pokušaji spašavanja pokvarenosti

HF

Plenkoviću najviše koristi Kuščevićeva ostavka

HF

Andrej Plenković se izjasnio

HF

Strah od osvete određuje pravila igre

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više