Hrvatski Fokus

Oni, koji se olako pozivaju na svoju savjest, nisu nikad čuli da savjest može biti – iskrivljena

 
 
“Moramo odgovoriti na pitanja članova koji nam se izbezumljeni javljaju.”
Goran Beus Richembergh (HNS)
 
“Ovo bi mogla biti politička trgovina i krađa. Trebamo se oduprijeti svim sredstvima.”
Goran Maras (SDP)
 
“Čak je i notorni ljevičar Dejan Jović navijao za pakt HNS-HDZ.”
Boris Miletić (IDS)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/pictures.abebooks.com_PETRAGROS_md_md19251899999.jpg
Svi oni koji žive u etabliranim demokratskim državama znaju da se u parlamentima tih zemalja kontinuirano sklapaju koalicije stranaka. Često neka mala stranka, koja jedva prijeđe izborni prag, postane jezičac na vagi kad se najveće stranke bore za prevlast. Kad se to dogodi, pogođenim se osjete tek obični lojalni članovi stranke kojoj koalicijski partner okrene leđa te zbog toga ne može formirati vladu. To sam doživio u Njemačkoj kad je liberalna stranka (FDP) odlučila koalirati s demokršćanskom strankom (CDU/CSU). Članovi njemačkog SPD-a, teško su se s tim mirili ali nisam čuo da su kaoliciju FDP-CDU/CSU nazvali protuprirodnim bludom, izdajom birača, političkom trgovinom, licemjerstvom, krađom, prostitucijom  i sličnim kvalifikacijama. Nisam čuo ni da su članovi SPD-a bili jako zabrinuti za sudbinu FDP-a jer bi  CDU/CSU mogao progutati FDP. Nisu su su članovi SPD-a bili zabrinuti za sudbinu CDU/CSU-a jer bi se članstvo te stranke moglo pobuniti protiv vodstva stranke zbog neprincipijelnog koaliranja s FDP-om.
 
U Hrvatskoj smo naprotiv svjedoci neobično velike brige oporbenih zastupnika u Hrvatskom državnom saboru za sudbinu HNS-a i HDZ-a. Nakupina neovisnih zastupnika pod imenom Most, žali birače HDZ-a koji bi se trebali osjetiti izdanim jer HDZ ulazi u koaliciju sa HNS-om čiji čelnici sudjeluju u paradama koje promiču stajališta drukčijim od onih članstva HDZ-a a razlikuje se u mnogočemu od HDZ-a.
 
Za sudbinu HDZ-a zabrinutost također izražavaju Bruna Esih ii Zlatko Hasanbegović, bivši zastupnici Kluba HDZ-a. Žale članstvo HDZ-a koje je, prema Bruni Esih, osramotio predsjednik stranke Andrej Plenković. Drugi oporbeni zastupnici istovremeno žale i najžešće napadaju HNS navješćujući mu skoru propast. Stvarno su usredotočeni samo na spašavanje HNS-a kakvim su ga učinili Vesna Pusić i njeni istomišljenici koji su se izbacili iz HNS-a odbijanjem koaliranja s HDZ-om. Istovremeno ti isti citiraju Dejana Jovića koji je navijao za koaliciju HDZ-a i HNS-a. Time žele članstvo HDZ-a navesti na zaključak da je vodstvo HDZ-a sklopilo štetan koalicijski dogovor s HNS-om jer tu koaliciju zagovara Dejan Jović, bivši savjetnik bivšeg predsjednika države Ive Josipovićai aktualni profesor na Fakultetu političkih znanosti zagrebačkog Sveučilišta.
 
Dobro paze da nitko ne pomisli kako je moguće Jovićevo navijanje za koaliciju HDZ-a s HNS-om sračunato na izazivanje sumnji i smutnji među članstvom HDZ-a protiv vodstva stranke ili na spašavanje okamine HNS-a kakvom ga je željelo očuvati, danas već, bivše vodstvo HNS-a. Koliko je stvarno članova HNS izbezumljeno, kako tvrdi Goran Beus Richembergh a koliko tek njegova projekcija izbezumljenosti na članstvo HNS-a, nije očito. Teško je vjerovati da je članstvo HNS-a u večini kaolicijom izbezumljeno.
 
Poraznim rezultatima lokalnih izbora utučena skupina zastupnika Mosta svoju frustriranost iskaljuju nekontroliranom agresijom na HDZ-a. Petrov koaliciju HDZ-a s HNS-om naziva prostitucijom. Principijelni Petrov javno se zauzimao za hrvatski narod u BiH a nakon poraza za svoj poraz optužio taj isti narod jer je navodno iz druge države došao glasovima pomoći HDZ-u. To što je on otišao da bi u toj državi stekao diplomu, njemu ne izgleda neprincipijelno i upitno.
 
Davno sam u Parizu kupio knjigu pod naslovom “Svi su licemjeri osim vas i mene” (Tous sont hypocrites sauf vous et moi”), koja bi trebala već svojim naslovom potaknuti da ne izuzmemo sebe od licemjernosti ali očito se od licemjernosti izuzimaju i oni koji bi već svojom profesijom pokazali barem neku mjeru samokritičnosti kad se razbacuju napadima na druge zbog njihove navodne ili stvarne neprincipijelnosti, nesavjesnosti, licemjerstva i drugih “vrlina”.
 
Ni dan danas ne znam zašto je svojevremeno Ivan Jarnjak na dužnosti predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku ii nacionalnu sigurnost za članicu saborskog Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi predložio Sanju Sarnavku. Protiv njegova prijedloga tada su se pobunila dvojica članova Vijeća: Srećko Ferenčak (HNS) ii Niko Rebić (HDZ). E, eto, od osnutka tog vijeća u Hrvatskom državnom saboru sve do sada Sanja Sarnavka je ostala članicom istoga. Iz godine u godinu, zajedno s Vesnom Pusić, Ankom Mrak Taritaš i njihovim istomišljenicima stupa u gej paradama. Ne sjećam se da se naknadno itko od zastupnika vladajuće koalicije ili oporbe u ime principijelnosti pobunio protiv sastava navedenog Vijeća. Na svojim stajalištima ostali su Srećko Ferenčak, Niko Rebić i Sanja Sarnavka. Koliko mi je poznato Vijeće je izvršavalo zadaće iz svog djelokruga iako nitko od navedenih nije mijenjao svoju ljestvicu vrijednosti.
 
Čudi me s kolikom lakoćom se danas toliko zastupnika pozivalo na principe i na savjest. Skoro svi su katolici ili katoličkog podrijetla. Vjerojatno nikada nisu ni čuli za trojicu autora katoličke moralke pod naslovom Theologia moralis u 4 volumena, svaki preko 400 stranica. Do 1967. Theologia moralis doživjela je 18 izdanja. U prvoj knjizi, prvog volumena, 312 stranica je o općim principima (De principiis). Traktat o savjesti zauzima skoro 150 stranica. Počinje definicijom savjesti. U drugom poglavlju navodi i 3 vrste krive savjesti. Izgleda da oni, koji se olako pozivaju na svoju savjest, nisu ni čuli da savjest može biti iskrivljena. Desetljeća bez vjeronauka u školama i katoličkog tiska rezultirali su većinom katolika tek katoličkim podrijetlom bez njihovoj dobi i obrazovanju odgovarajućoj vjerskoj naobrazbi. A deseljeća života naroda pod jednopartijskom diktaturom, pokazuju da ni četvrt stoljeća nije bilo dostatno za željenu doraslost za život u demokratskoj državi. Svaka značajnija promjena u političkim strankama teško se prihvaća ma koliko bila prijeko potrebna.
 

Branko Barbić

Povezane objave

Močvara su marasi, bauci, grmoje, bunjci

HF

Kako do hrvatske povijesne istine

HF

Lamentacija nad hrvatskom poviješću

HF

Za ubojstvo patologa Ljudevita Juraka trebalo bi tražiti Milanovićevu ispriku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više