Hrvatski Fokus
Hrvatska

Problem je u izbornom zakonu

O izbornim prijevarama i tabuima u hrvatskoj politici

 
 
Premijer Plenković u dva je dana na dvije nacionalne televizije s visoka objasnio novinarima i narodu (“idemo opet, malo političke abecede…”) da birači nisu prevareni njegovom koalicijom s HNS-ovim Vrdoljakom, jer je hrvatski izborni sustav takav da je matematički gotovo nemoguće dobiti apsolutnu većinu. Zbog toga se može biti samo relativan pobjednik, podučio nas je premijer, a to znači da je svima pametnima poput njega bilo jasno da će koalirati s HNS-om…
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/06/www.euinside.eu_files_image_croatia-government-agreed-to-election-law-change_izborni_referndum.jpg
Naš Veliki Učitelj, za kojeg smo do nedavno mislili da mu je prvi posao borba protiv korupcije koja uništava hrvatsko gospodarstvo, dokazao je da on odlično razumije izborni sustav, što nas dovodi do sljedećih zaključaka:
 
1. Premijer je u trenutku kad je izbacivao Most iz koalicije zato što “su najavili da će glasati za smjenu ministra Marića” jako dobro znao da će trebati koalirati s nekim drugim. Odlučio je koalirati s HNS-om – strankom koja je pokrenula smjenu ministra Marića.
 
2. Premijer je lagao kad je opetovano, u kampanji prije parlamentarnih izbora, obećavao da će koalirati “samo sa svjetonazorski bliskim strankama“.
 
3. Premijer je dogovorio koaliciju s HNS-om i istrgovao ministarstvo obrazovanja prije lokalnih izbora, ali je to skrivao od birača HDZ-a, jer je znao da se oni tome protive i da će, ako to objavi ranije, HDZ lošije proći na lokalnim izborima.
 
4. Premijer je nakon lokalnih izbora dobio dokaz da se HDZ-ovi birači protive njegovoj post-izbornoj “transformaciji“ odnosno nedemokratskom dovođenju „interesno-liberalnih skupina“ na vlast. Naime, u Zagrebu je njegov kandidat za gradonačelnika, koji je mirne duše mogao biti i HNS-ov kandidat – dobio dvostruko manje glasova od liste neovisne Brune Esih. I odlučio je volju birača ignorirati.
 
5. Premijer razumije da bi na ponovljenim parlamentarnim izborima izgubio podršku svih onih koji se ne slažu s Plenković-Vrdoljak prijevarom birača. I zato izbjegava nove izbore po svaku cijenu. U nastupu na HRT-u, premijera smo osim u ulozi Velikog Učitelja vidjeli i u ulozi dr. Freuda. Pa nam je objasnio da je on zato tu da nam razbija naše tabue. Pa protivljenje dovođenju s korupcijom povezanog HNS-a na vlast – tumači primitivizmom i neurozom istih onih birača koji su njemu omogućili da bude premijer.
 
Od brojnih spinova koje je premijer osobno plasirao u dva nacionalna dnevnika – slažem se potpuno s jednim – da je došlo do razotkrivanja: Veliki Učitelj, Veliki Transformator, dr. Freud. U zemlji suženog prostora demokracije, medija koji HDZ-ovog premijera hvale kao da je SDP-ov – otkad je doveo u ministarstvo kulture Ninu Obuljen, a na vlast HNS, u zemlji s bogatašima povezanim s privatizacijom i strukturama bivšeg, komunističkog režima – ne zvuči obećavajuće. Ali, obećavajuće zvuči da smo prije 2,5 godine prikupili više od 380 000 potpisa za referendum o promjeni nepravednog izbornog sustava – koji danas moć koncentrira u rukama šefova stranaka, a ne birača koje saborski zastupnici trebaju predstavljati. Rekla bih da je promjena takvog izbornog sustava lijek koji bi pravi dr. Freud prepisao za glavnu neurozu iliti tabu hrvatskog društva: da nema poštenih i slobodnih političara koji će se zalagati za opće dobro hrvatskih građana, a ne osobnu korist i interes grupa koje su ih dovele na vlast.
 

Željka Markić, Narod

Povezani članci

Pupi doktorirao na Miloševićevoj retorici

HF

Domovinskoga rata ne će biti!

HF

Bolji su narodi koji podižu ustanke

HF

Hrvati katolici imaju pravo na Boga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...