Hrvatski Fokus
Gledišta

Sramotna razina ispitnih zadataka

Tko će odgovarati za obrazovno i gospodarstveno 'čerupanje' Hrvatske?

 
 
Otvoreno pismo Ministarstvu obrazovanja, HAZU-u i Matici hrvatskoj
Tko će odgovarati za obrazovno i gospodarstveno 'čerupanje' Hrvatske, tj. za prikrivanje rezultata svih dosadašnjih provedenih državnih matura od 2006. godine, odnosno 2010., do danas? Radi se tu o razinama ispod svake razine! Upravo sramotna je razina ispitnih zadataka iz matematike i fizike! Hoće li za to odgovarati netko u Ministarstvu obrazovanja? Hoće li odgovarati barem jedan od ministara u posljednjih jedanaest godina? Hoće li za to možda odgovarati i neki od ravnatelja NCVVO-a (Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja) ili Upravno vijeće istog i to ne samo za sramotnu razinu već i za prikrivanje otužnih rezultata, tj. prikrivanja ogromnog neznanja naših maturanata?!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/i.ytimg_.com_vi_o0m6xsl7Jv4_hqdefault.jpg
Miroslav Dorešić
 
Zašto? Zato što je svrha postojanja NCVVO-a vanjsko vrjednovanje obrazovnog sustava, kako mu uostalom i ime kaže, ali svrha mu je i da bude korektivni faktor u smislu kakvoće obrazovanja, a prikrivanje rezultata i neupozoravanje javnosti o stvarnom stanju u sustavu naobrazbe je upravo suprotno tome. Koja li je to nevjerojatna lakoća uništavanja mladih generacija?! Ljestvica sustava vrijednosti došla je do samog dna. Je li i to smišljeni plan upropaštavanja Hrvatske u obrazovnom i gospodarskom smislu?
 
I konkretno: niža razina matematike i izborna fizike su poput testa za vozački ispit. Višu pak razinu matematike od niže ne bismo mogli ni razlikovati od niže da na njoj ne piše da je viša! Oko tridesetak pitanja i ponuđenih odgovora A,B,C i D za koje je potrebno znanje jedva na razini prepoznavanja, bez imalo razmišljanja ili problemskog pristupa govori nam samo da smo od promišljanja u duhu STEM područja miljama daleko i da su nam profesionalni reformatolozi vrhunski bleferi i iluzionisti. S obzirom da je gotovo 90 posto pitanja na razini osnovne škole bilo bi ispravnije državnu maturu zvati mala matura. I dok Slovenci zadaju samo dvanaest zadataka među kojima ima problemskih zadataka kao i zadataka iz integralnog računa uz prag prolaznosti od 40 posto, a niža razina se razlikuje od više samo u duljem raspoloživom vremenu za rješavanje od 30 minuta, dotle o korejskoj maturi bolje da i ne govorimo jer bismo pali u ''afan''. I umjesto da je državna matura standard za poželjnu razinu obrazovanja, ravnoj onoj u obrazovno razvijenim zemljama, ona se u NCVVO prilagođava neznanju maturanata uz prešutnost MZO-a!
 

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Gospodine Bernardiću, vi ste fašist!

HF

Postoje svi uvjeti za otkrivanje autora poljudske svastike!

HF

Aristocid hrvatskih elita

hrvatski-fokus

Farsičan slučaj jedinoga vođe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više