Hrvatski Fokus
Znanost

Dodijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

U HAZU-u uručene nagrade za 2017. godinu

 
 
U srijedu 5. srpnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost uručenja nagrada „Hrvoje Požar“ za 2017. koje dodjeljuju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada „Hrvoje Požar". Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916. – 1991.), Akademijinog glavnog tajnika od 1978. do 1991., i dodjeljuje se od 1995. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/info.hazu_.hr_upload_Image_slike_pozar2017.jpg
Za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike Nagradu je dobio prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, koji je tijekom karijere uveo niz novih eksperimentalnih metoda u istraživanje otpora i propulzije brodskih formi kojima su se optimizirala brodogradilišta i uštedjela energija pogona. Kao glavni direktor Brodarskog instituta od 1992. do 2000. zaslužan je za njegov preustroj iz vojnog instituta u moderni poslovni institut za potrebe znanosti i gospodarstva.
 
Zahvalnicu za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike dobio je doc. dr. sc. Zoran Veršić, predstojnik Zavoda za zgradarstvo i fiziku zgrada Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zahvalnicu za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja Karlo Šepetanc s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Marić sa Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, Petar Filipović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Mateo Jarak s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Zahvalnice za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike dobili su Matej Žnidarec s Fakulteta elektrotehnike,računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Krešimir Benčić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Stipendije za stručni dio studija dobili su Nikola Lopac s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Dominik Kevo s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tin Pušić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Robert Anderluh s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Karla Draženović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
 
Nagrade je uručio predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr. sc. Goran Granić koji je istaknuo da u izgradnji vizije i nove platforme energetskog razvoja najviši domet treba biti integralno planiranje, za koje se zalagao i Hrvoje Požar. „No umjesto toga često imamo jednosmjerno gledanje ili marketinške stavove koji energetski razvoj mogu usmjeravati na kriv način i stvarati privide funkcionirajućih odnosa u energetici. Svaka politika može se donijeti u celofanu i s primamljivim marketinškim porukama, ali svaka energetska politika ne donosi dobrobit. Energetska politika svake zemlje ne može biti sama sebi svrha. Samo ako je dobro integrirana u obrazovnu, znanstvenu, tehnološku i industrijsku politiku te energetski razvoj, ona može stvarati dodatnu vrijednost ekonomiji zemlje, u protivnom je samo trošak“, kazao je Granić, dodavši da su u kreiranju budućeg energetskog razvoja potrebna najviša stručna i znanstvena znanja i vještine, integrirano simuliranje svih procesa, objektivnost bez navijanja, ali i hrabrost u kreiranju novih razvojih putova tehnološkog razvoja. „Pojedinačno ili izdvojeno rješavanje problema može donijeti više štete nego koristi i udaljiti nas od zadanih zahtjevnih ciljeva. Vjerujem da generacije mladih koje dolaze imaju snage krenuti tim putem“, zaključio je Granić.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Zašto mačke predu?

HF

Ususret globalnoj prehrambenoj katastrofi, stvorenoj djelima političke sabotaže

hrvatski-fokus

Kompostabilne plastične vrećice

HF

Zašto o CADM-u upravo na portalu ZG-magazin?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više