Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Trst – priznavanje hrvatskoga jezika

Plenković: Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u regiji Furlanija

 
 
Tijekom posjeta Italiji i sudjelovanju na njemačkom skupu o obnovi neke treće jugoslavije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Trstu se susreo s predsjednikom Hrvatske zajednice Trst i predsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damirom Murkovićem, potomkom protjeranih bogatih Hrvata 1945. iz Stajnice kod Brinja. Uz predsjednika Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/07/murkovic.jpg
Damir Murković
 
Andrej Plenković istaknuo je da predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damir Murković godinama brine o položaju 15.000 Hrvata, koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina.
– Oni su angažirani, brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina.
 
Plenković je kazao da je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlanija na dnevnom redu između Hrvatske i Italije. Naglasio je da su Talijani nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Izrazio je zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora.
– To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama. Očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji. (h.d.)

Povezani članci

Reportaža o bunjevcima sa salaša

HF

Dan otvorenih vrata Sveučilišta Saarland

HF

Dosljednost u borbi za prava

HF

Vodič za povratnike u Hrvatsku (8)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...