Hrvatski Fokus

Incijativa triju mora je drugi poljski pokušaj spašavanja od Nijemaca i Rusa

 
 
Kod Inicijative triju mora mnogo toga zvuči poznato. Već je postojala jedna poljska inicijativa „između mora“ u kojoj je Varšava prije Drugog svjetskog rata pokušavala stvoriti sponu između manjih zemalja stisnutih između nacističke Njemačke i agresivnog Sovjetskog Saveza – s poznatim ishodom. Mora su tada još bila samo Baltičko i Crno, sada je Poljska čak i sklonija kraku prema Jadranu, odnosno prema Hrvatskoj. Jer prvi sastanak te inicijative 2016. je održan u toj zemlji. Još jedno sjećanje se budi upravo ovim posjetom Trumpa: kada je SAD 2003. krenuo u rušenje Sadama Huseina u Iraku, Njemačka je objavila kako „nije spremna za avanture“, ali su se u „Koaliciji voljnih“ našle i Poljska, Mađarska i Češka. Te nove članice NATO-a tada su se nazvale „novom Europom“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/2129.jpg
Tako bi se tu moglo stvoriti novo prijateljstvo između SAD-a i "nove Europe". Ovaj put potpomognuto i s dva nova čimbenika: prvom isporukom ukapljenog plina iz SAD-a u Poljsku čime se ona nada okončati svoju gotovo potpunu ovisnost o plinu iz Rusije, a drugi je činjenica da su po prvi put očito prisutni vojnici NATO-a u Poljskoj i na Baltiku.
 
Početkom godine je svečano otvoreno zapovjedništvo jedinica NATO-a u Poljskoj i državama Baltika u Elblągu na sjeveru Poljske. Tamo je 280 časnika iz 13 zemalja i njima je podređena borbena skupina (Battle Group) s 1.270, pretežito američkih vojnika. Doduše, to slanje vojnika NATO-a jedva da ima veze s Trumpom – to je odlučio NATO još za predsjednikovanja Obame, a bila je to reakcija na rusku agresiju protiv Ukrajine i zveckanje oružjem Moskve protiv čitavog NATO-a. Trumpov put u Varšavu uoči sastanka G20 se u toj zemlji shvaća kao jasno priznanje vjernosti Poljske SAD-u i kao jasan politički znak. S druge strane, u Varšavi ne žele vidjeti da se to može shvatiti i kao korak prema još većoj podjeli unutar Europske unije. A za Trumpa je taj posjet i prilika da barem negdje u Europi bude dočekan pljeskom i ovacijama – to sigurno neće dobiti u Hamburgu i na zapadu Europe.
 

Tomislav Pavelić

Povezane objave

Nakon demokracije – demografska katastrofa

HF

Maratonski razgovori i desetljeće pregovora završili povijesnim sporazumom o zaštiti oceana

hrvatski-fokus

Organizirani kriminal počinjen nad Amerikancima

hrvatski-fokus

Muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više