Hrvatski Fokus
Aktualno

Arbitražna odluka je nevažeća

Jakovčićevo mišljenje nije u skladu s hrvatskim interesima

 
 
Postoji li uopće arbitražna presuda o slovenskoj-hrvatskoj granici, može li ona biti osnova za dogovor Zagreba i Ljubljane, te jesu li izjava stručnjaka o graničnom pitanju obojene politikom? Izjave Ivana Jakovčića, zastupnika IDS-a u Europskom parlamentu u Glasu Istre nagnale su politologinju mr. se. Tatjanu Tomaić na nastavak polemike o toj važnoj nacionalnoj temi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/vlcsnap-2016-01-15-08h16m56s407.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
• Može li arbitražna presuda biti povod i osnova za dogovor o granici sa Slovenijom?
– Stav Hrvatske je da sa Slovenijom dogovori bilateralno otvoreno pitanje granice. Polazište za konačno rješenje nije arbitražna odluka. Arbitražna odluka može biti polazište za stajalište Slovenije koja tu istu odluku priznaje, ali ne i Hrvatske koja ju ne priznaje. Hrvatska tu odluku koju je donio Arbitražni sud ne priznaje zbog kompromitiranosti i nepristranosti samog Suda. Podsjećam da je nakon otkrivanja skandala nedozvoljenog utjecaja na suce Hrvatski sabor, nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, 29. srpnja 2015. jednoglasno donio odluku kojom ovlašćuje hrvatsku vladu da prekine Sporazum o arbitraži. Arbitražna odluka je za Hrvatsku nevažeća i kao takva nije predmet nikakve osnove za daljnji dogovor. Pojednostavljeno rečeno, prihvaćanjem odluke kao osnove za daljnje pregovore prihvaćate slovensku prijevaru i arbitražnu korumpiranost i negirate konsenzus svih političkih stranaka postignut u Hrvatskom saboru. Zastupanje teze da je odluka suda osnova za daljnje pregovore je toliki nonsens da se stoga jedino i može protumačiti kao potpuno nepoznavanje političkih procesa ili kao izjava koja nije dobronamjerna.
 
• U prošlotjednom Otvorenom na Hrvatskoj televiziji IDS-ov Ivan Jakovčić i vi zastupali ste prilično različite teze o presudi kao osnovi za dogovor sa Slovenijom?
– Ivan Iakovčić smatra da je arbitražna odluka polazište za donošenje konačne bilateralne odluke o hrvatsko-slovenskoj granici, što nije u skladu s hrvatskim interesima. Takvo stajalište na tragu je kontinuiteta politike IDS-a koju je vodio gospodin Iakovčić na početku demokratskih promjena, ranih 90-ih godina i od koje se stranka vremenom udaljila, jer po politici koju je gospodin Jakovčić tada zastupao nikad ne bi bilo Republike Hrvatske. Ako se gospodin Jakovčić sad slaže sa stajalištima Slovenaca i poziva na izjave njihovih političara i novinara, onda najmanje što se može zaključiti je da to nije dobronamjerno.
 
Slovenija je varala
 
• Je li Slovenija doista gubitnica arbitraže jer nije dobila otvoreno more, cijeli zaljev, sela uz Dragonju…
– Slovenija je oduvijek neutemeljeno tražila područja koja nisu njezina povodeći se načelom – tko puno traži nešto i dobije. Ne možemo smatrati da je Slovenija gubitnica arbitraže jer nije dobila nemoguće zahtjeve koje je postavila. Da pobliže objasnimo; to bi bilo kao da je Hrvatska tražila teritorijalni dodir s Austrijom jer ga je prije imala u bivšoj državi. Stoga su to zamjene teza kojima se želi prikazati da možemo biti zadovoljni, jer Slovenija nije dobila cijelu Savudrijsku valu ili teritorijalni dodir s otvorenim more. Pa od početka se znalo da oni to nikako ne mogu dobiti na nijedan način, stoga su i potkupljivali suce, podmetali spise i degradirali Arbitražni sud svojom prijevarom. Međutim, Slovenija je i gubitnica arbitraže, ali ne iz navedenih razloga, nego stoga što je pokušala prijevarom, koja je više nego skandalozna, dobiti nešto što joj ne pripada, hrvatski državni teritorij. Po ovoj odluci Arbitražnog suda, koja je za našu državu bez pravne valjanosti, Slovenija bi dobila 4/5 Savudrijske vale, a Hrvatska 1/5. Hrvatska na to ne će nikad pristati.
 

Dubravko Grakalić, Glas Istre

Povezane objave

Dogodine u Vukovaru

hrvatski-fokus

Zagrebačka lanena knjiga i zagrebačka mumija

hrvatski-fokus

PITANJA BEZ ODGOVORA ili ANTIBARBARUS

HF

Njemačka u medijskoj blokadi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više