Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Opasni svijet banaka

Na kocki je sedam posto britanskog BDP-a

 
 
Bilo je i zluradosti nakon brexita: borbeni pristaše Europe najavljivali su kobne posljedice za gospodarstvo Velike Britanije. Ali čini se da će i bez ideološkog slijepila posljedice  biti vrlo teške. "To je najgluplja odluka koju su Britanci donijeli u svojoj povijesti", rekao je šef irske zračne kompanije Ryanaira Michael O'Leary o brexitu. Čak i kad je riječ samo o zračnom prijevozu, posljedice izgledaju  goleme: koncem prošlog tjedna  i zračni prijevoznik Easyjet objavio je da europsko sjedište svog poslovanja seli u Beč. On će i dalje svoje poslove voditi i u Velikoj Britaniji, ali čitav europski promet  bit će organiziran "pod crveno-bijelo-crvenom" austrijskom zastavom, kako je ponosno istaknuo kancelar Kern u Beču.
http://www.irishtimes.com/polopoly_fs/1.2776292.1472757507!/image/image.jpg_gen/derivatives/box_620_330/image.jpg
Ali promjene u zračnom prijevozu nad nebom Europe izgledaju gotovo nevažno u usporedbi s tim što se događa u svijetu novca. Kao i u stvarnom životu i bankama treba svojevrsna "euro-putovnica" da nesmetano odvijaju svoje poslove diljem EU-a. Dogovor će se sigurno naći – ali  pitanje je kada. Vrijeme ide, sada je još ostalo samo 20 mjeseci do izlaska Velike Britanije iz EU-a, a šanse da se u tom roku postigne dogovor  "gotovo su ravne  nuli", procjenjuje i Andrew Kail iz Pricewaterhouse Coopersa.
 
Uoči ovog kruga pregovora o brexitu, do konca prošlog tjedna banke i novčarske institucije sa sjedištem u Velikoj Britaniji trebale su  Bank of England predati svoje planove o razdoblju nakon brexita. Ako je nakon referenduma možda i bilo institucija koje su se nadale kako će se to "već nekako" srediti, sada je i novčarima postalo jasno da trebaju donijeti odluku – koja se u pravilu svodi na odluku o pakiranju kofera. O važnosti i posljedicama za čitavo britansko gospodarstvo dovoljno jasno govori direktor Bank of England Mark Carney: "Milijun ljudi u ovoj zemlji radi u financijskom sektoru, on predstavlja 7 % čitavog BDP-a Velike Britanije, a samo porezi koje plaća taj sektor pokrivaju dvije trećine čitave nacionalne zdravstvene skrbi."  Naravno da Britanci žele da tako i ostane, ali to će biti vrlo, vrlo teško dogovoriti.
 
Konkretni planovi o selidbi  već su se mogli čuti. Čak i londonski Lloyd planira proširiti svoj ured u Bruxellesu, ali u načelu i dalje namjerava voditi svoje poslove iz Londona. Hoće li to tako ići – da banke samo  otvaraju "poštanske sandučiće" u EU-u i da se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo – to nije baš sigurno, jer tu je i europska institucija za nadzor banaka koja takvo što ne želi dopustiti. Zato su u mnogim drugim financijskim institucijama već daleko odmaklo o planovima za selidbu barem dijela ureda.
 
Jedan od gradova koji će imati koristi od toga svakako je i Frankfurt (Frankfurt želi imati koristi od brexita ). Apsurdno je da će u taj grad sada preseliti i novčarska institucija koja zapravo ima sjedište u tom gradu – Deutsche Bank. Ona naime u Londonu ima odijel za promet vrijednosnicama i za međunarodno poslovanje koji je dosad zapošljavao gotovo 8.600 ljudi. Gotovo polovica njih sada seli u Frankfurt, odakle će biti uspostavljeni i sustavi nadzora i kontrole, što je također bilo u Londonu. Ali tu je i čitav niz drugih novčarskih institucija: najveća američka banka JP Morgan Frankfurt će odrediti za pravno sjedište, iako će proširiti svoje urede i u drugim europskim metropolama: "Zaposleni će možda sjediti i u Parizu, Nizozemskoj ili Madridu. Još se nismo odlučili", izjavio je glavni direktor JP Morgana Jamei Dimon.
 
I britanska banka Standard Chartered također namjerava uvelike proširiti svoj ured u Frankfurtu koji je dosad zapošljavao stotinjak suradnika i u tom gradu stvoriti središte poslovanja za Europu. Predsjednik uprave Jose Vinals smatra "logičnim" što su se odlučili za Frankfurt, jer tamo ionako vode svoje poslove s "euro-clearingom" (bilježničko praćenje kupoprodaje vrijednosnicama, op. a.), iako nije sigurno koliko će suradnika na kraju imati u Frankfurtu: to ovisi o pregovorima o brexitu. Nije još sigurna niti američka financijska institucija Goldman Sachs: ona zapravo već ima dozvolu za otvaranje vlastite banke u Njemačkoj i Francuskoj i za podružnice u čitavom nizu drugih zemalja EU-a. Ona u Londonu trenutno ima 6000 zaposlenih, u Frankfurtu oko 200: na kraju će ih u Njemačkoj sigurno biti najmanje dvostruko više, ali koliko će ih biti gdje, to još nije odlučeno. Slično razmišljaju i u američkoj investicijskoj banci Morgan Stanley.
 
Tu je i čitav niz banaka s Dalekog istoka: treća po veličini banka Japana, Sumitomo Mitsui Financial Group, osniva svoju podružnicu u Frankfurtu i još je pitanje koliko će od 1000 njezinih zaposlenih iz Londona preseliti u metropolu na rijeci Majni. Tamo dolazi i japanska investicijska banka Nomura koja je dosad imala oo 3000 suradnika u Europi, dosad ih je većina bila u Londonu. Japanska novčarska institucija Daiwa Securities zapravo već ima svoj odjel investicijskog bankarstva u Frankfurtu, ali sada želi svakako proširiti svoj tamošnji ured i premjestiti određeni broj od 450 suradnika koji su do sada radili u Velikoj Britaniji. Frankfurt nipošto nije jedina metropola Europe kamo sele novčarske institucije iz Velike Britanije. Pariz je za svoje europsko sjedište odredila i banka HSBC i tamo namjerava premjestiti najmanje tisuću zaposlenih. Težište želi i dalje ostaviti u Velikoj Britaniji gdje zapošljava oko 43 tisuće ljudi.
 
Slično kao i Deutsche Bank, tu je i čitav niz zapravo francuskih banaka koje nakon brexita svoje urede iz Velike Britanije – gdje su se u pravilu bavile međunarodnim poslovanjem, prometom vrijednosnica ili investicijskim bankarstvom – vraćaju u domovinu: na primjer Societe Generale, BNP Paribas ili Credit Agricole. Ali ima i drugih gradova Europske unije kamo odlaze novčarske institucije iz Velike Britanije: često je to i Bruxelles, Amsterdam, institucije Južne Amerike naravno teže Madridu… Jedino što bi moglo zaustaviti ovaj egzodus novčara iz Velike Britanije jest da se u pregovorima o brexitu dogovori "prijelazno razdoblje", misli Kail iz ca. To bi značilo da se dogovore pravila u razdoblju nakon odlaska Velike Britanije iz Europske unije pa do konačnog sporazuma o slobodnoj trgovini između te zemlje i Unije. To bi moglo potrajati od tri do pet godina i Kail naravno želi da u tom razdoblju "sve ostane kao što je bilo." No to očekivanje teško da je realno. (d.k.)

Povezane objave

Povijest nas ne uči. Sovjetski Savez propao je pet godina nakon pada cijena nafte

HF

Brexit donosi uštedu na računima

HF

Gdje su hrvatske luke?

HF

Zakoni pisani za uži krug pojedinaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više