Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Analiza Indeksa gospodarske snage

Pokazane manje promjene u rangu županija u odnosu na prošlu godinu

 
 
Poznato je da postoje velike razlike u razini razvijenosti hrvatskih županija što se najlakše može prikazati njihovim odnosnom prema prosječnoj razini razvijenosti EU-a. Međutim, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK prošle je godine izradio sveobuhvatniji indeks gospodarske snage županija koji detaljnije mjeri stupanj gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija i njihovo odstupanja od prosjeka RH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/hgk-zvonimir-savic-2.jpg
Zvonimir Savić
 
Prednost ovog indeksa je što kroz ponderirane osnovne gospodarske pokazatelje u trogodišnjim prosjecima te demografske projekcije pokazuje kroz koje pokazatelje pojedina županija zaostaje ili kroz koje je u prednosti u odnosu na druge županije, čime je dobivena bolja analitička podloga za praćenje stanja i promjena u stupnju gospodarske razvijenosti županija. Indeks je ove godine izrađen drugi puta i njegovi su rezultati pokazali manje promjene u rangu županija u odnosu na prošlu godinu.
 

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK

Povezane objave

Stare – nove afere u energetskom sektoru

HF

Preobrazba elektroenergetske svakodnevice tek je započela

hrvatski-fokus

HVAR – Dan grada i blagdan sv. Stjepana I.

HF

Brojni projekti ‘malih’ elektrana

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više