Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Analiza Indeksa gospodarske snage

Pokazane manje promjene u rangu županija u odnosu na prošlu godinu

 
 
Poznato je da postoje velike razlike u razini razvijenosti hrvatskih županija što se najlakše može prikazati njihovim odnosnom prema prosječnoj razini razvijenosti EU-a. Međutim, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK prošle je godine izradio sveobuhvatniji indeks gospodarske snage županija koji detaljnije mjeri stupanj gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija i njihovo odstupanja od prosjeka RH.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/08/hgk-zvonimir-savic-2.jpg
Zvonimir Savić
 
Prednost ovog indeksa je što kroz ponderirane osnovne gospodarske pokazatelje u trogodišnjim prosjecima te demografske projekcije pokazuje kroz koje pokazatelje pojedina županija zaostaje ili kroz koje je u prednosti u odnosu na druge županije, čime je dobivena bolja analitička podloga za praćenje stanja i promjena u stupnju gospodarske razvijenosti županija. Indeks je ove godine izrađen drugi puta i njegovi su rezultati pokazali manje promjene u rangu županija u odnosu na prošlu godinu.
 

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK

Povezani članci

Kapacitet baterija prosječno pada 2,3 posto godišnje

HF

Strujom opskrbljujemo 145.000 kućanstva

HF

Sjajno iskustvo!

HF

Zoranova luda obećanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...