Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Njemačka ima pakleni plan

Povukli zlato iz Pariza, a uskoro će i iz Londona i New Yorka, evo zašto…

 
 
Njemačka federalna banka prisilno je vratila u zemlju svoje poluge zlata koje su se deesetljećima nalazile u Francuskoj centralnoj banci, u Parizu.Bundesbanka je posljednju 91. tonu vratila u zemlju ovih dana. Sada u Francuskoj više nema njemačkog zlata „na čuvanju”. Svoje „francusko zlato” Berlin vraća od početka 2017-e, a iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država – od 2013. godine. I, iz Pariza su vratili ukupno 347 tona. Sve u polugama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Bundesbank-gold-bar.png
Njemačke zlatne rezerve su 3.378 tona. Veće imaju samo SAD – 8.133,5 tona.Do sada su Nijemci pod svoju kontrolu vratili 1.710 tona svog zlata, odnosno – 50,6 posto. Član uprave Bundesbanke, Karl-Ludwig Thielle, najavio je skoro vraćanje 300 tona zlata iz New Yorka. Neki eksperti smatraju da Njemci žure zbog mogućih potresa u eurozoni i, pogotovo, za slučaj ponovnog uvođenja marke (partija Alternativa za Njemačku traži održavanje „referenduma o euru”).
 
Analitičari tvrde da nije slučajno što se vraćanje nemačkog zlata vremenski poklopilo sa Brexitom i izborima u Nizozemskoj, Austriji i Francuskoj na kojima su euroskeptici dodatno učvrstili pozicije.
Bundesbanka planira da svo zlato vrati u zemlju do 2020. godine.
Njemačka trenutno ima u New Yorku 1.236 tona zlata i 432 tone u Londonu.Ukupna vrednost svega nemačkog zlata procenjuje se na – 120 milijardi eura. To je 68 posto njemačkih deviznih rezervi.
Njemci su svoje zlato nakon Drugog svetskog rata držali u Parizu, Londonu i New Yorku zbog straha od mogućeg napada SSSR. A i zato što je to Amerikancima bilo po volji i u interesu.(Fakti)
 

http://croative.net/njemacka-ima-pakleni-plan-povukli-zlato-iz-pariza-uskoro-iz-londona-new-yorka-evo-zasto/

Povezane objave

Hrvatska voda predana strancima

HF

Što može poljoprivreda na jugu?

HF

Nagrada iločkoj graševini

HF

Šestogodišnji rezime predstečajnih nagodbi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više