Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Obnova Hrvatskog kazališta u Pečuhu

Uskoro završava obnova Hrvatskog kazališta

 
 
Izgledno je da će do kraja godine konačno biti obnovljeno Pečuško hrvatsko kazalište, koje je imalo tešku sudbinu, ali je loša vijest, što je sve to skupa koštalo puno više nego što je planirano. Već je drugi po redu izvršitelj radova zatražio dodatna sredstva pozivajući se na loše vremenske uvjete, tehničke probleme i pogoršanje stanja zgrade.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/89549_20161107093215_20161107093215.jpg
Hrvatsko kazalište u Pečuhu prije obnove
 
Obnova Pečuškog hrvatskog kazališta je pri kraju, što je svakako dobra vijest za ljubitelje umjetnosti, ali u radosti ima i malo gorčine. Gradska vlast je učinila sve da se rekonstrukcija kazališta završi što prije, ali je izvršitelj radova zbog loših vremenskih uvjeta zatražio dodatna sredstva za završetak radova. U obrazloženju je stajalo da se za blizu dvije godine, dok su stajali radovi (od 28. siječnja 2015. do 11. studenog prošle godine) stanje zgrade pogoršalo, na konstrukciji i na materijalima je došlo do oštećenja zbog prokišnjavanja, smrzavanja. Sa ovim problemima se sadašnji izvršitelj radova tek za vrijeme preuzimanja terena upoznao.
 
Željezna konstrukcija vanjskog gledališta se nakon demontiranja ne može ponovo ugraditi, podloga i zid gledališta su opasni po život, gdje su vidljive i pukotine, te su zbog toga potrebni dodatni radovi. Treba riješiti i nabavu dodatnih elemenata. Zbog svega ovoga izvršitelj radova od grada traži dodatnih 90 milijuna forinti, što znači da bi ukupan iznos bio oko 400 milijuna forinti. Dodatne troškove i pregrupiranje sredstava riješit će grad Pečuh.
 
Kamen temeljac novoga Pečuškog hrvatskog kazališta položen je 2. travnja 2014. godine. Rekonstrukcija je pokrenuta uz državnu potporu od 560 milijuna forinti, međutim izvršitelj nije završio radove do zakazanog roka, a došlo je i do oštećena okolnih nekretnina, te je zbog toga Grad raskinuo ugovor sa izvršiteljem radova. U rujnu prošle godine Kabinet je odobrio dodatnih 100 milijuna forinti, te su u studenom sklopili ugovor sa novim poduzetnikom, koji je dobio 320 milijuna forinti za radove. Prijašnja tvrtka je dovršila obnovu prijašnje zgrade kazališta, te je srušila praznu zgradu na istočnoj strani parcele, otpočela je izgradnju novog kazališta, sa ostalim prostorijama za usluge i za goste. Trenutni izvršitelj radova će dovršiti započeto. Vjerojatno će u listopadu ove godine biti završeni radovi, a ukupan iznos bi trebao biti oko milijardu forinti.
 

BAMA.HU, Mađarska

Povezane objave

Bratelo

HF

Prešućena Preprekova jesen

HF

Održano Preprekovo proljeće

HF

Odlučio se vratiti u zemlju svoga oca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više