Hrvatski Fokus

U 71. godini preminuo poznati hrvatski emigrant, filozof i političar

 
 
U Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, 14. rujna 2017. blago u Gospodinu preminuo je hrvatski filozof i političar Mladen Schwartz. Mladen Schwartz je rođen 17. travnja 1947. u Zagrebu u obitelji hrvatskih Židova, a odrastao je i školovao se u Beogradu. Nakon završenog studija filozofije, 1973. je emigrirao u Njemačku gdje se uključio u redove hrvatske političke emigracije, pa je tijekom 1980-ih bio visoki dužnosnik Hrvatskoga državotvornog pokreta Nikole Štedula i glavni urednik Hrvatskog lista. Nakon demokratskih promjena 1990. vraća se u domovinu te uključuje u Hrvatsku stranku pravu, za koju je jedno vrijeme uređivao stranačko glasilo Hrvatsko pravo. Od 1994. do 2003. vodio je Novu hrvatsku desnicu (NHD), radikalno desnu političku organizaciju, i bio glavni urednik lista Ultimatum. Nakon gašenja NHD bavi se publicističkim radom, objavljuje više političko-filozofskih knjiga i nekoliko stotina članaka u tisku. Od 2010. do 2013. vodio je internetski blog Schwartze Garde.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/Mladen-Schwartz.jpg
O životu i smrti Mladena Schwartza Emil Čić piše: „Moram priznati da sa Schwartzom nikada nisam do kraja bio načistu. Njegove nastupe smatrao sam neadekvatnim i pretjerano nedotjeranima, iako sam se s njim u mnogim stvarima mogao i složiti (ali ne u svima). Nije bio katolički desničar i stoga nije Krista imao kao središte, štoviše nije bio ni kršten, osim ako se pred samu smrt nije dogodila odlučna promjena. Bio je mučenik svojih nacionalno-socijalističkih stavova i s ekonomskog stajališta bio je u pravu: jedna klika opljačkala je cijeli svijet. Na žalost, radi svoje nekrštenosti – iako je bio na dobrom putu – nikada svijet nije sagledao kao borbu sotone i Krista Boga. Da je bio mučenik katoličke vjere bio bi svetac. Ovako je ostao marginalizirani borac, koji u Bogu nije našao smisao, a u naciji zbog toga nije našao ni puninu razumijevanja. Nadam se da mu se Bog smilovao“.
 
Pokop Mladena Schwartza bit će u utorak 19. rujna 2017. u 13:35 sati na Krematoriju na Mirogoju. Sveta misa zadušnica služit će se nakon ispraćaja. Počivao u miru Božjem! Ožalošćeni: Ana Lučić, obitelj i prijatelji. (v.h.)

Povezane objave

Sve je neistina što je napisao novinar Boris Vlašić

HF

Princ Charles u ulozi obnovitelja odnosa s Engleskom

HF

Kakva nota – ostala je cila pisma naša

HF

Tajnovita magnetska privlačnost

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više