Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Skrb za Hrvate preko Mure

U Murakeresturu još se čuje lijepi kajkavski govor

 
 
Trinaestoga rujna obilježena 20. godišnjica djelovanja Mješovitog odbora za suradnju s pomurskim Hrvatima u Međimurju, na graničnom prijelazu Goričan. Na poziv župana Međimurske županijeMatije Posavca, svečanoj sjednici nazočila je generalna konzulica Vesna Haluga, uz goste, predsjednika Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivana Gugana, te Đanina Kutnjaka, predsjednika Saveza hrvatskih društava Slovenije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/panorama.jpg
Murakeresztur
 
Predsjednici Kutnjak i Gugan izvijestili su župana o trenutnom statusu hrvatske manjine, te istaknuli pomoć Međimurske županije, župana Posavca i Generalnog konzulata Republike Hrvatske Hrvatima iz Mađarske i Slovenije na svim područjima, poglavito u njihovom povezivanju i njihovoj značajnijoj vidljivosti u matičnoj domovini. Nazočne je pozdravio predsjednik Odbora Marijan Varga istaknuvši pomoć Odbora pri ostvarenju  više od 30 projekata s područja obrazovanja, zapošljavanja, poduzetništva, kulture, itd., te su na iste stavljeni naglasci u zajedničkom radu.
 
Na sjednici Odbora izabrano je i novo vodstvo na čelu s predsjednikom Josipom Grivecom, zamjenikom župana Međimurske županije. Međimurski župan Matija Posavec je rekao kako su unatoč činjenici da su od preseljenja mnogih protekla stoljeća, pomurski Hrvati očuvali svoj jezik, te se u tim mjestima može čuti kajkavsko narječje. Županija može pomagati rad Odbora i kroz njega osigurati i sredstva za kulturne manifestacije pomurskih Hrvata.
 
Ivan Gugan, predsjednik HDS-a osvrnuo se na odličnu suradnju s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske i izrazio nadu kako će i druge hrvatske županije slijediti primjer Međimurja. Generalna konzulica Haluga je istaknula inicijativu RH kojom je 2016. potpisan i sporazum o suradnji Hrvata iz Mađarske, Slovenije i Vojvodine te hrvatske gradonačelnike i načelnike zamolila da učine što je u njihovoj moći na snažnijoj vidljivosti svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj.
 
Ispred Hrvata u Sloveniji nazočnima se obratio Đanino Kutnjak te najavio kako su u svom kraju pokrenuli učenje hrvatskog jezika, utemeljili Hrvatski dom, te tijekom godina rada, poglavito uz pomoć Međimurske županije, ali i ovog Odbora od malog prerasli u veliko društvo i uspjeli se integrirali u lokalnu zajednicu. Svim dosadašnjim predsjednicima dodijeljene su zahvalnice. Svečanu obljetnicu su svojim nastupom uveličali Vilim Čituš iz KUD-a 'Seljačka Sloga' Donja Dubrava i Greta Lukač iz OŠ „Nikola Zrinski“ Murakerestur.
 

Vid Hinković

Povezane objave

Objavljen zbornik u čast Nikole Benčića

HF

Gene Rayburn (Eugen Rubeša) – američki TV voditelj

hrvatski-fokus

Hrvatska knjižnica u Karlsruheu

HF

Kolica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više