Hrvatski Fokus

Umjetna inteligencija potisnut će ljude čak i iz mnogih intelektualnih poslova

 
 
Ovih dana odlučit će se o tomu kakav će biti život u srednjoj Europi 2030. Glavno pitanje je hoće li V4 preživjeti napade i manipulacije kojima ga Bruxelles želi baciti na koljeno. U regiji bi vodeću ulogu ponovno mogla preuzeti Rusija koja podupire to jedinstvo. Ako V4 preživi to razdoblje, do 2030. godine višegradske zemlje mogle bi postati savezom država sa zajedničkom valutom, zajedničkom ekonomijom i zajedničkom vojskom. Riječ je o skoro 65 milijuna ljudi koji unatoč jezičnim razlikama žive u istoj kulturi, istom sustavu običaja i istom vjerskom okruženju. Unutar toga pučanstva ne će biti prisilno biološko miješanje, iako su se ti narodi donekle već i međusobno izmiješali od početka XVI. stoljeća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/eap.png
Za očekivati je da će ta četiri naroda do 2030. godine dostići iznenađujuće visoki stupanj razvoja. Pri tomu ne mislim u prvom redu na gospodarsku i tehnološku, nego na mentalnu razvijenost. To će biti, naime, razdoblje u kojem će u svojoj potpunosti moći živjeti svoju slobodu, u kojem će se već u potpunosti odvojiti od imperija i velesila koji su ranije njima upravljali, a odvojit će se i od dosada toliko obožavanoga Zapada. Prema medijskim izvješćima, već je počeo povratak u svoje zemlje tamo zaposlenih građana istočnoeuropskih zemalja koji zapadne gradove smatraju opasnima i lošima za život. U kojima će do 2030. godine već živjeti miješano, uvelike islamizirano stanovništvo. Što se razvoja tiče, višegradske zemlje do tada će već shvatiti kako im vlastiti tradicijski sustav u potpunosti odgovara za život i njegovo ispunjavanje. Ne trebaju uvoziti nikakvu ideologiju i filozofiju. Ukoliko četiri naroda dostignu tu razinu svijesti, oslobodit će se i iz klade koju predstavlja želja za stalnim proširivanjem zona komfora. Danas čovjek razvijenoga svijeta živi upravo u tomu i podnosi sve žrtve, što je među ostalima i razlog zbog kojeg se zapadna društva unaprijed predaju.
 
Porast će važnost pitanja sigurnosti
 
Teško je reći kakvi će biti demografski pokazatelji višegradskih zemalja do 2030. U aktualnom tumačenju vjerojatno će biti negativni jer stanovništvo svih četiriju zemalja stari i smanjuje se. Međutim, dvije stvari mogu dovesti do postupne promjene. S jedne strane porast će važnost pitanja sigurnosti, što može dovesti do povećanja broja rađanja. Posebno ako se tomu pridruži i kvalitetno obrazovanje u okviru kojega će se uspjeti zaštititi kulturu istočne i srednje Europe od vanjskih, nihilističkih utjecaja. To jest, npr. 2030. više ne će moći funkcionirati unutar naših granica formacija slična CEU-u.
 
S druge strane, 2030. godine u formiranju populacijske politike mogu imati ulogu i drugi aspekti. Npr. da će za održavanje određene razine standarda biti potrebno sve manje radničkih ruku. Do tada bi značajne uspjehe mogao postići program kojega se naziva i „industrija 4.0“. To je digitalna revolucija koja je u ekonomiji već i započela i u okvirima koje će umjetna inteligencija ljude potisnuti čak i iz mnogih intelektualnih poslova. Ruski predsjednik Vladimir Putin upravo je ovih dana najavio kako će njegova zemlja veći od dosadašnjega naglasak staviti na istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, jer želi izbjeći da se Rusija ponovno nađe u stanju tehnološke zaostalosti. Mađarska je računalna velesila, a ni Česi ne zaostaju. Ukoliko, međutim, V4 odustane od istraživanja i bude samo kupovalo revolucionarno nove tehnologije, ponovno joj može zaprijetiti ovisnost.
 
Važnost Triju mora
 
Savez Triju mora drugi je mogući scenarij za 2030. Ovdje savez formiraju narodi koji žive u trokutu Crnoga, Baltičkoga i Jadranskoga mora. Značajno pučanstvo, veliko unutarnje tržište, različite i brojne sirovine. Značajne su, međutim, kulturne i običajne razlike među tim narodima, a još veće su razlike u stupnju razvijenosti. Osim toga, sasvim je jasno da Ukrajina ni do 2030. godine ne će biti sposobna odustati od prozapadne politike, Rumunjska, pak, oduvijek prati samo kratkoročne interese te je sigurno da će i 2030. inzistirati na američkomu tutorstvu. No pitanje je hoće li Sjedinjene Države biti u stanju da budu skrbnici bilo koga. Pitanje je i kakva će do 2030. biti politička putanja npr. Makedonije gdje ritam života i danas diktira George Soros? Vjerojatno ne će odustati od prozapadne orijentacije ni Slovenija i Hrvatska, potonja to neće učiniti ni zbog turizma.
 
Umjesto Triju mora više se čini da će snažni V4-blok izgraditi tržišne odnose sa zapadnim Balkanom, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom. Inače, u zapadnobalkanskoj regiji život uopće ne će biti miran 2030. godine. Šireći se iz Bosne značajni prostor u regiji osvojit će islam, koji, kako to govore brojni muslimanski čelnici, nastoji napredovati prema Sjeveru. Za Mađarsku i višegradske zemlje prijateljstvo sa Srbijom i Hrvatskom bit će važno već i iz razloga što će te dvije zemlje predstavljati tampon-zonu koja će zaustaviti taj prodor.
 
Lako je moguće da 2030. više ne će biti Europske unije, barem je sigurno ne će biti u sadašnjemu obliku. Ona će se erodirati, istrošiti, koncepcija Europe dviju brzina i politička korumpiranost čelništva EU-a ili bezuvjetno posluživanje novoga svjetskog poretka onemogućit će njeno postojanje. Srednjoeuropske zemlje naći će se u gravitacijskomu polju Rusije. Već je krenuo politički proces u znaku kojega se Moskva ponovno pozicionira kao velesila, a spektakularna uvertira toga bila je intervencija u Siriji. A nedavno se dogodilo da je predsjednik Južne Koreje od Vladimira Putina zatražio pomoć za rješavanje krize koju generira Pjongjang.
 
EU slabi, Rusija jača
 
Rusija će do 2030. godine politički i vojno postati vrlo snažnom državom i jasno je da rezultate postignute u digitalizaciji industrije i razvoju umjetne inteligencije neće koristiti samo u vojnoj industriji nego i u običnom gospodarskom životu. Zbog zapadnog embarga na hranu Moskva npr. već i sada ogromnim koracima razvija svoju poljoprivredu. Rusija je država tradicija, a 2030. bi upravo to mogla biti odrednica na tragu koje će odabrati svoje prijatelje, političke partnere. Možda se danas još čini nemogućim, ali i Poljaci bi trebali promisliti isplati li se i dalje održavati četiristogodišnji konflikt koji diže zid između Moskve i Varšave. Jer 2030. ne će biti zapadne velesile – podrazumijevajući u prvom redu sve konfuzniju Ameriku koja polako ali sigurno slabi – na koju bi se mogli osloniti. Ostaje, međutim, V4 kao sigurna točka, jer do 2030. će se dokazati da današnja poljska inicijativa koja na temelju proturuskoga raspoloženja želi surađivati s Ukrajinom i Rumunjskom, vodi u slijepu ulicu
 
Višegradska skupina, naravno, ne će moći održavati jednaku udaljenost od Zapada i od Rusije. Srednjoeuropske zemlje sve će tjerati na suradnju s potonjom. Srbija će prihvatiti čak i vojni savez jer će ju pritiskati islamizirana Bosna. Prema istraživanjima javnoga mišljenja 42 % upitanih Srba uvjereno je da će se Europska unija raspasti, a njih 38 % smatra da će regija ponovno ući u rusku interesnu sferu.
 
Do 2030. vidjet će se i hoće li Moskva biti saveznikom ili rivalom Pekinga. Kina se priprema juanom zbaciti dolar s trona. U zadnjim izvješćima govorilo se o tomu da bi Mađarsku učinila središnjim punktom za izvoz prehrambenih proizvoda u Kinu. A dok Rusi žele ubrzati istraživanja i razvoj u području industrijske digitalizacije i umjetne inteligencije, Kinezi su na tom području već postigli prve konkretne rezultate. Pored nadmetanja rusko-kinesku suradnju ipak može osnažiti zajednički interes da se Ameriku treba staviti postrance.
 

Ferenc Sinkovics, Demokrata, Mađarska

Povezane objave

Stari kancelar Schröder ruski plaćenik?

HF

Švicarska i EU – uljudno – prema sukobu

HF

“Europske vrijednosti” prijete europskoj sigurnosti

hrvatski-fokus

Što nakon izbora od 26. svibnja 2019.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više