Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Premještanje krize s Kosova u BiH

Moskovski institut Karnegi: Zapad uklonio protivnika sporazuma između Beograda i Prištine

 
 
Odlazak premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji se snažno protivio političkom dogovoru Prištine i Beograda, u Haag za moskovski institut Karnegi snažna je potvrda kako je Zapad, predvođen SAD-om, odlučio ubrzati pregovore između Beograda i Prištine.
– Srbijansko vodstvo je spremno potpisati bilo što o Kosovu, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast. Ako Specijalni sud sa sjedištem u Haagu može dovesti vlast u Prištini u istu takvu situaciju, rješenje kosovskog pitanja može uspješno biti riješeno, ocjenjuje institut Karnegi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/mosel-605.jpg
U analizi dodaju da lakoća kojom je Zapad uklonio jednog od glavnih aktera koji se protivio dogovoru Beograda i Prištine ukazuje da je zapadno posredovanje u tom konfliktu počelo djelovati na sasvim drugim načelima.
– U Washingtponu i europskim prijestonicama se nakupilo toliko umora i nervoze zbog kaprica i ucjena Prištine pa je odlučeno da se sve ponovo osmisli. Sada Zapad smatra da je dio kosovske političke elite prepreka za rješavanje problema, navodi se u tekstu.
Podsjetimo, pragmatični predsjednik Kosova Hashim Thaçi zalaže se za dogovor sa Srbijom nakon čega bi ta zemlja priznala Kosovo, koje je već u postupku združivanja s Albanijom.
 
Premještanje krize u BiH
 
Mogući rasplet situacije oko Kosova, svakako će srušiti mit o nepromjenjivosti AVNOJ-evskih granica, te dovesti do premještanja krize u BiH. Analitičari naime vjeruju da bi takav razvoj događaja i pronalazak rješenja između Beograda i Prištine, dodatno mogao ohrabriti Milorada Dodika, ali i službeni Beograd,  u njihovim neskrivenim željama o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije.
Istodobno, hrvatska je pozicija u ovoj zemlji svakim danom sve slabija. Službeni Zagreb i dalje ustrajava na floskulama o "nepromjenjivosti granica" i "europskom putu BiH", dok sve slabiji i izoliraniji Erdoganov režim poručuje kako se "Na Balkanu ništa više neće dogoditi bez njih".
Nedvojbeno, preseljavanju krize u BiH izravno pogoduju i bošnjački politički predstavnici koji, umjesto suradnje s izabranim predstavnicima druga dva naroda u BiH i razvijanja dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i Srbijom, otvoreno blokiraju uspostavu vlasti i svakodnevno kreiraju nove krize, te tako stvaraju povoljne okolnosti za dodatno usložnjavanje i onako složene situacije u BiH.
 

M. J., hrsvijet.net/index.php/vijesti/133-svijet/54630-moskovski-institut-karnegi-zapad-uklonio-protivnika-sporazuma-izmedu-beograda-i-pristine

Povezane objave

Švedska se obvezala izručiti Turskoj 73 osobe, uglavnom Kurde iz Kurdistanske radničke stranke

hrvatski-fokus

Srbijanska ideologija auto-destrukcije

HF

Deset teza u prilog Donalda Trumpa

HF

Teksas daje građanima slobodu koju nikada prije nisu imali

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više