Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Pirova pobjeda bankarskoga lobija

Pobijedili su stara-nova Europa i liberalna ortodoksija

 
 
Na predsjedničkim izborima u Francuskoj pobijedili su stara-nova Europa i liberalna ortodoksija, pitanje je samo koliko ta pobjeda u stvarnosti vrijedi. Ako ovisi o novomu predsjedniku Emmanuelu Macronu, u Francuskoj i u Europskoj uniji mogu doći korjenite reforme, no te reforme ne bi značile sadašnji populistički euroskepticizam koji inzistira na suverenitetu, nego bi, podsjećajući na duh pretkriznih vremena, predstavljale još više Europe i još više liberalizma. Jedina je nada da Macron ne će ništa uspjeti ostvariti od svojih megalomanskih predizbornih obećanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/www.theoccidentalobserver.net_wp-content_uploads_2016_02_manuel-valls-synagogue-e1454859760136.jpg
Njegove su šanse, dakle, u najmanju ruku umjerene, a ako poslije svoga prethodnika Françoisa Hollandea i njegovi pokušaji reformi dožive neuspjeh, od toga zasigurno može profitirati samo jedna snaga: stranka domoljubne desnice, Nacionalna fronta. Koja je sada zahvaljujući Marine Le Pen ionako došla opasno blizu predsjedničkoj fotelji i koja narednih godina zasigurno ne će dopustiti lom i presušivanje velikoga europskog populističkog vala. I sam Macron je tijekom kampanje govorio na BBC-ju da u sadašnjem obliku Europska unija ne može dugo opstati i da je sadašnje funkcioniranje EU-a prepuno krizama neodrživo. A ako se EU ne reformira, Le Pen i Nacionalna fronta dalje će jačati i može doći do frexita – izlaska Francuske što EU vjerojatno ne bi preživio.
 
Emmanuel Macron želi EU dviju brzina, to jest odvojeni proračun, parlament i ministra financija zemalja korisnica zajedničke valute. Od 2008-2009. Europa zapravo tapka u mjestu, a očigledno ni Nijemci nemaju neku ideju kako riješiti probleme EU-a. A ideje koje su imale su propale, dovoljno je samo pogledati Grčku. Macron nije pobijedio jer su Francuzi njega željeli nego stoga što je većina Francuza njega smatrala manjim zlom. To zasigurno nije idealna situacija za upravljanje zemljom. Posebno ako tomu dodamo da Macron trenutačno nema ni parlamentarnu stranku, a teško je predvidjeti kako će njegov pokret, En Marche! proći na parlamentarnim izborima u lipnju. Stoga je to pirova pobjeda bankarskoga lobija.
 

Vid Hinković

Povezane objave

Tajni život poljskoga špijuna Michaela Goleniewskoga 

hrvatski-fokus

Glad “kuca na vrata”

HF

Manji porezi za Amerikance

HF

Sprema se prava invazija imigranata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više