Hrvatski Fokus
Gledišta

Tromblon piše Medvedu i Bandiću

Ministar i gradonačelnik bi gradili spomen-obilježje hrvatskom branitelju bez pozdrava ZA DOM SPREMNI!

 
 
Poštovani,
na početku pišem vam osnovne informacije o meni. Ja sam pukovnik Petar Janjić Tromblon iz Vukovara, jedan od zapovjednika obrane grada Vukovara. 1990. godine vratio sam se iz emigracije točnije iz Engleske gdje sam proveo punih 9 godina kao politički emigrant. Više o tome razgovarat ćemo kada se sretnemo u Zagrebu. Logoraš sam srbijanskih koncentracijskih logora (9 mjeseci) iz kojeg sam izašao sa 39,820 kg. Ranjavan sam četiri puta te sam imao 26 operativnih zahvata. Uništio sam dvocifren broj neprijateljskih, četničkih tenkova, te sam se uspio obraniti od tužbe za ratni zločin na Županijskom sudu u Vukovaru u dobro poznatom slučaju Purda. Otac sam dvoje djece, a moja supruga je Ružica rođena Kutleša. Osoba sam koja je realizirala u 20 godina moga humanitarnoga rada, izgradnju i obnovu osam obiteljskih domova te sada radim na izgradnji trećeg Spomen obilježja poginulim herojima iz Hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Da bi uspješno realizirao ove projekte, organizirao sam 22 koncerta na kojem su nastupali Marko Perković Thompson, Oliver Dragojević te mnogi drugi izvođači kao i klape i tamburaški sastavi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/crvenkapa-30062017.jpg
Pored toga organizirao sam i dobrotvorne zabave za djecu bez roditelja, kojih mi Vukovarci imamo 88 djece na kojima su u suorganizaciji bili Galbraith, Montgomery te mnogi drugi veleposlanici kao gosti i dobrotvori. Organizirao sam i nogometne turnire zlatnih hrvatskih zvijezda u cilju prikupljanja sredstava za izgradnju nogometne tribine na stadionu HNK „Mitnica“ Vukovar. Organizator sam dva hodočašća. Prvo je hodočašće na šezdesetu godišnjicu bleiburške tragedije pod nazivom „Tihim koracima na spomen dvaju Domovinskih ratova“, koji smo hodili od Ovčare do Bleiburga 14 dana. Na put su nas ispratili te nas blagoslovili i molitvom osnažili pater Ante Perković, don Ante Jelić te fra Ante Kukavica. Drugo hodočašće smo upriličili za naše generale, te smo hodili od Pakoštana do Den Haaga 72 dana.
 
Osnovao sam Hrvatsko nacionalno povjerenstvo za stambenu problematiku stradalnika iz Domovinskog rata te sam u vrijeme gradonačelnice Grada Zagreba Marine Matulović-Dropulić izmijenio generalni urbanistički plan Grada Zagreba te izradio građevne dozvole za šest naselja sa 3.500 stanova za hrvatske branitelje u dvije godine. Pomogao sam da se skinu zatvorske kazne i proglase abolicije za četvoricu osuđenih hrvatskih branitelja za takozvana djela ubojstava u Domovinskom ratu te rješavanja mirovina i invalidnina blizu 300 hrvatskih branitelja. Još bi o sebi mogao mnogo toga napisati, ali puno je toga o meni i na internetu.
 
Napisao sam knjigu o Vukovarskoj bitci te strahotama iz koncentracijskih logora u Srbiji pod nazivom „Žedni krvi gladni izdaje“, u kojoj opisujem teške sudbine bojovnika 204. Vukovarske brigade u najtežim danima umirućeg Vukovara i teško nam ranjene Domovine. Želim naglasiti da je nakon pada Vukovara od nas 87 tu nesretnu noć preživjelo samo nas troje, Marko Plečković (umro prije 8 godina), Pavo Crnjac (živi u Zagrebu) i ja, dok se i dandanas preostala 84 hrvatska mučenika smatraju nestalima u crnogorskom selu Veri između Vukovara i Osijeka.
 
Poštovani, punih 17 godina HVIDR-a grada Zagreba tj. Dubrave te UDHOS, nisu iz raznoraznih razloga mogli izgraditi i otkriti spomenik pokojnom Žarku Manjkasu Crvenkapi te su me zamolili da to pokušam odraditi.
 
Žarko Manjkas – Crvenkapa rođen je 10. kolovoza 1967. godine u Zagrebu. Živio je u zagrebačkoj Dubravi u naselju Studentski grad. Bio je skroman, požrtvovan i samozatajan, pun ljubavi za Domovinu. 1991. godine kada započinje velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku, Žarko kao dragovoljac stupa u postrojbe HOS-a i zajedno sa svojom postrojbom dolazi u Vukovar 27. 9. 1991. U toj grupi stiglo je 58 hosovaca, a pakao Vukovara preživjelo ih je samo 25. Detaljan opis dolaska kao i borbenih akcija hosovaca u Vukovaru, opisuje preživjeli pripadnik HOS-a Damir Markuš Kutina, u svojoj knjizi koja nosi naslov „58“. Hosovci su bili razmješteni uglavnom po dijelu Vukovara koji se zove Sajmište i koji je ujedno bio jedan od najtežih dijelova bojišnice, a bili su razmješteni i u selu Bogdanovci. Upravo će obrana Bogdanovaca biti presudna za snage HOS-a, koji su dali neizmjeran doprinos u obrani tog dijela bojišta. Svi stanovnici sela Bogdanovci pamte iznimnu hrabrost, nadljudsku izdržljivost  pripadnika HOS-ovih postrojbi, a posebno Žarka Manjkasa Crvenkape (koji je naziv Crvenkapa dobio je zbog crvene beretke koju je nosio), koji je u borbama u Vukovaru i Bogdanovcima uništio 12 četničkih tenkova.
 
Dana 10. 11. 1991.  unatoč nadljudskom otporu naših branitelja,  četnici ulaze u selo Bogdanovce. Kako bi spasili civile iz podruma, Hosovci organiziraju masovni proboj kroz kukuruzišta. Taj proboj poznat je pod nazivom HOS-ova štafeta smrti. Kako je koji branitelj koji je vodio civile u spas ginuo, tako je na njegovo mjesto dolazio drugi, svjestan da ni on ne će preživjeti. Tako je došao red i na Žarka Manjkasa Crvenkapu da stane na čelo kolone. Prolazeći kroz minska polja Žarko je zajedno sa svojim suborcima nagazio na minu koja ga je raznijela i iskrvario je u roku od pet minuta. O tome svjedoči njegov suborac Ivica Jurčan koji je nastradao od iste mine, te 12 dana ležao u kukuruzima da bi mu kasnije u logoru odrezali obje noge.
 
Crvenkapa je kao pripadnik HOS-a u Vukovaru i Bogdanovcima uništio 12 neprijateljskih tenkova, a dandanas se smatra nestalim, te kao takav je naš vukovarski i hrvatski nacionalni heroj te svakako zaslužuje spomen obilježje i svekoliko odricanje i muku kroz koju prolazim ja i moji suborci iz inicijativnog i organizacijskog zbora „Park Žarko Manjkas Crvenkapa“ kroz ovo silovanje u smislu administrativnog, pravnog i političkog kaosa.
 
Pišemo Vam ovo pismo kako bi razumjeli sve teškoće i probleme te nam pokušali pomoći ka našem cilju i misiji od Boga danog da ispunimo svetu dužnost i podignemo spomenik Crvenkapi. Sramotno, žalosno i nedopustivo je da Crvenkapi nije za sve ove godine izgradio spomenik Grad Vukovar, Županija vukovarsko-srijemska, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Zagreb i svi oni drugi koji su trebali ovaj posao obaviti za čega su i plaćeni, a umjesto toga su svi oni vršili opstrukcije kako HVIDR-a i HOS ne bi mogli izgraditi spomenik, a to rade i danas čega ste, siguran sam, i sami putem medija svjedoci. Svima njima, jer su većina njih koji odlučuju o ovim pitanjima na mjestima gdje mogu podrivati ovakve plemenite akcije, a proistekli su iz jugoslavensko-srpskoga-četničkog kadra umreženi Udbinim očevima i sinovima, ne možemo danas ništa nego nam preostaje samostalna borba uz pomoć ljudi, istinskih domoljuba kao što ste Vi koji se nikada nisu predali i koji se nikada nisu bojali.
 
Nakon punih 12 mjeseci rada na administrativno-pravnim poslovima za izgradnju spomen obilježja „Park Žarko Manjkas Crvenkapa“ premijer Plenković sa svojim jatacima želi zakonski poništiti službeni grb regularne postrojbe HOS-a koja je i danas sastavnica hrvatske vojske, a koja nije imala mrlje na svojem radnome putu u hrvatskom obranbenom Domovinskom ratu, te tako pljunuti i obeščastiti sve žrtve te naše slavne postrojbe i svih žrtava HOS-a koje su kroz ljubav i vjeru ka Domovini dali svoje živote u temelje iste. Poštovani, pokrovitelj ove nadasve plemenite akcije je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved (koji je i moj veliki prijatelj) koji nam svestrano i vrlo odgovorno pomaže u ostvarenju našeg cilja za spomenik Crvenkapa.
 
Javili smo se na javni natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranjem ovog spomenika te smo prošli i od Ministarstva bi trebali dobiti 275.000,00 tisuća kuna. Ukupna vrijednost izgradnje spomen obilježja je 325.000,00 kuna. U cilju zatvaranja financijske konstrukcije, organizirao sam dobrotvornu večer „Crvenkapa“, za koju da Vam budem iskren nisam siguran kako će proći. Naime, prije tri mjeseca pozvao sam Predsjednice Republike Hrvatske, Vladu Republike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske te Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, ali od njih nisam dobio nikakav odgovor. Pozvao sam i čelništvo HDZ-a, ni od njih nisam dobio nikakav odgovor. To sve upućuje da oni nisu na strani nas hrvatskih branitelja i podizanja spomen obilježja te da ih žrtva ne zanima. Sa takvim činom oni pokazuju elementarni prijezir prema svetinjama Domovine u koje se lažno zaklinju. Iz svega navedenog, proizilazi da će se grb HOS-a promijeniti i da će biti zabranjeno isticanje našeg slavnog natpisa „Za dom spremni“ sa kojim smo ginuli i izgradili suvremenu Republiku Hrvatsku.
 
Kako je odlučeno i arhitektonski rješeno, na spomen obilježju će stajati HOS-ov regularan grb sa početnim bijelim poljima i natpisom „Za dom spremni“. A kako Ministarstvo hrvatskih branitelja i ministar Medved sufinanciraju ovaj spomenik, moramo izbaciti sa spomenika natpis „Za dom spremni“, što svakako ja ne ću dozvoliti, jer bi takvim postupkom počinio izdaju prema žrtvama HOS-a i svim žrtvama iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata i prema sebi osobno. Nadalje, i gradonačelnik Grada Zagreba je prije 7 dana dao izjavu da ne će dozvoliti postavljanje niti jedne ploče sa natpisom „Za dom spremni“, a kamoli bilo kakvog spomenika sa tim natpisom. S tim proizilazi da svi oni, od kojih mi ovisimo u smislu financiranja te ishođenja svih potrebitih dozvola za izgradnju i otkrivanje spomenika, ne žele časno obilježiti naše žrtve te priznati zakonitost postojećeg grba i regularne postrojbe Hrvatske vojske.
 
Poštovani, nama a posebice meni, preostaje donošenje dvije odluke kako bi izgradili i otkrili spomenik „Crvenkapa“. Prva je počiniti izdaju, pljunuti na žrtvu Žarko Manjkas Crvenkapa, skinuti natpis „Za dom spremni“, te tako pridružiti se falsificiranju Domovinskog rata u cjelini, izvršiti poniznu predaju i sa svim tim navedenim elementima otkriti spomen obilježje „Žarko Manjkas Crvenkapa“. Druga odluka je da odjebemo državnu administraciju i premijera Plenkovića te pronađemo investitore izgradnje spomen obilježja za po nama tu minornu svotu od 325.000,00 tisuća kuna, izgradimo spomenik sami i uz te goste investitore i hrvatske branitelje otkrijemo svečano spomenik uz blagoslov naših biskupa i Crkve u Hrvata.
 
Kako smo vremenski u stisci, molim Vas za brzi odgovor na ovaj upit i zamolbu za pomoć o uplati pozivnice jer smo sigurni da nam možete efektivno pomoći da izfinanciramo ovaj projekat te tako izgradimo časno ovo spomen obilježje i sačuvamo čast svih žrtava HOS-a i Domovinskog rata u cjelini te nas bojovnika koji još jedino pružamo otpor i čuvamo svetinje ove Domovine. Uz želje za dobro zdravlje te uz poštovanje, a ispred Inicijativnog zbora „Park Žarko Manjkas Crvenkapa“ (11 udruga proisteklih iz Domovinskog rata).
 

Vaš, pukovnik Petar Janjić Tromblon, predsjedavajući Inicijativnog zbora "Park Žarko Manjkas Crvenkapa"

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Bunjevačko-zbunjevačke igrice

HF

Od pravaša do – papiga

HF

Tomislav Žigmanov stopama Blaška Rajića

hrvatski-fokus

Fantomski “znanstveni radovi” našega Knindže

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više