Hrvatski Fokus
Znanost

Kinezi na Geoekonomskom forumu

Ove godine Hrvatsku akademiju posjetile su tri kineske delegacije

 
 
Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 26. rujna potpredsjednika kineskog Razvojno-istraživačkog centra (RIC) Junkuoa Zhanga sa suradnicima koji borave u Hrvatskoj kao gosti Geoekonomskog foruma. Geoekonomski forum kojeg vodi akademik Zvonimir Baletić od 2013. je član mreže think-tankova koji se pod vodstvom RIC-a bave unaprjeđenjem odnosa između zemalja uključenih u projekt Jedan pojas jedan put. RIC kao konzultativna institucija savjetuje kinesku Vladu i Centralni komitet Komunističke partije Kine u donošenju odluka o srednjoročnim i dugoročnim razvojnim planovima i regionalnim politikama, a Junkuo Zhang kao potpredsjednik RIC-a ima titulu zamjenika ministra.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/09/01-zhangjk.jpg
Junkuo Zhang
 
Akademik Kusić svoje je goste upoznao s poviješću i djelovanjem Hrvatske akademije, istaknuvši pritom zasluge svog prethodnika Andrije Štampare, jednog od pionira socijalne medicine koji je u tri navrata boravio u Kini gdje je vodio reformu javnog zdravstva i suzbijao epidemije zaraznih bolesti. Spomenuo je da HAZU ima potpisane sporazume o znanstvenoj suradnji s Kineskom akademijom društvenih znanosti i Šangajskom akademijom društvenih znanosti. Samo ove godine Hrvatsku akademiju posjetile su tri kineske delegacije, a nedavno je u HAZU-u u suorganizaciji Veleposlanstva NR Kine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova održan i seminar na temu Nova ideja, nova prilika, novi razvoj, u povodu proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i Republike Hrvatske.  „Kina je jedna od najstarijih svjetskih civilizacija s velikim utjecajem na razvoj čovječanstva, a povratak Kine na svjetsku scenu jedan je od najvećih događaja u suvremenoj povijesti“, kazao je akademik Kusić, ustvrdivši da Kina u svom razvoju na skladan način spaja tradicionalno i moderno.
 
Junkuo Zhang je kazao da cilj projekta Jedan pojas jedan put nije samo trgovinski, već se njime želi različite zemlje na trasi nekadašnjeg Puta svile povezati i kulturno. Spomenuo je da je većina Kineza čula za Marka Pola i Nikolu Teslu, iako se manje zna da potječu iz Hrvatske.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Važnost učitelja u školi

HF

Supremacizam je svjetonazor

HF

Kako se proglašava da je nešto lijek?

HF

Podržavamo otvoreno pismo Borisa Vilića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...