Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Zapošljavanje stranaca za 2018. godinu

Predložena kvota u ukupnom iznosi od 29.000 radnih dozvola

 
 
Hrvatska udruga poslodavaca podržava Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam. Predložena kvota u ukupnom iznosi 29.000 radnih dozvola, od čega za novo zapošljavanje 17.810, za produženje već izdanih dozvola 9000 i 1940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1400 turizam i 540 poljoprivreda). Iako smo zadovoljni predloženom kvotom i razumijevanjem za problematiku nedostatka radne snage koju je iskazalo resorno Ministarstvo, ponovno ističemo dvije ključne stvari na koje HUP upozorava već nekoliko godina:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/expo_img_01.jpg
– Za dugoročno rješenje problema nužno je provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja koja je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika. Danas to nije moguće, budući hrvatsko tržište rada, unatoč činjenici od cca 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, obzirom na njihovu  strukturu zadovoljiti potrebe gospodarstva te su  hrvatski poduzetnici, a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima. Uz reformu obrazovanja, trebalo bi provesti i niz mjera koje će u narednim godinama omogućiti da se potrebe za radnom snagom mogu zadovoljiti zapošljavanjem domaćih radnika.
 
– Sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, on predstavlja vatrogasnu mjeru kojom se pokušava premostiti problem nedostatka kvalificirane radne snage. Koristimo i ovu priliku još jedan puta pozivati i socijalne partnere i Vladu Republike Hrvatske da zajedno osmislimo novi zakonodavni okvir kojim bi se reformiralo tržište rada.
 
Pitanje nedostatka radne snage nije nešto oko čega treba dizati tenzije već socijalni partneri i Vlada Republike Hrvatske trebaju zajedničkim snagama u sinergijskom djelovanju, kroz socijalni dijalog, pronaći optimalno rješenje za ovaj gorući problem.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Nisu to Sjedinjene Američke Države

hrvatski-fokus

Četvrt stoljeća dm-a u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Energetska učinkovitost i planiranje proizvodnje za industriju i energetiku

hrvatski-fokus

Konvencija o izmjenama okoliša

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više