Hrvatski Fokus

Kako danas djeluje nekad najradikalnija islamistička organizacija u BiH

 
 
Nekada najradikalnija islamistička organizacija u Bosni i Hercegovini – Aktivna islamska omladina (AIO) više nije aktivna. Prema podacima koje je, na zahtjev pojedinih državnih parlamentaraca, dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH, AIO je potpuno obustavio svoje djelovanje, barem kada je riječ o BiH, piše Večernji list BiH. No, u prvim poslijeratnim godinama to je bila najglasnija organizacija koje je zagovarala talibanske standarde u bosanskohercegovačkom društvu i pokazivala, malo je reći, simpatije za djelovanje radikalnih terorističkih skupina u svijetu. Sjedište im je bilo u Zenici, a okupljali su, kako su sami tvrdili, nekoliko tisuća članova diljem BiH. Embrij organizacije bio je nekadašnja postrojba Armije RBiH “El Mudžahid”.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/40d2d43c86b732148eda182c689931f5.jpg
Uz propagiranje islamskog misionarstva, šerijata i ono što su nazivali “izvornim islamom”, organizaciju su kasnije mediji povezivali s poslijeratnim ubojstvima Hrvata po središnjoj Bosni, pa i atentatom na doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, ali te tvrdnje nikada nisu dobile svoj pravni epilog. Ipak, pripadnici ove selefijske organizacije kasnije su bili itekako predmetom interesa domaćih i stranih sigurnosnih službi. Pripadnik AIO-a Muamer Topalović počinio je pokolj hrvatske obitelji kod Konjica, ali je to procesuirano kao čin pojedinca, a ne skupine.
 
Sumnja u kamuflažu
 
NATO-ova izvješća iz 2005. godine navode sumnju da je AIO zapravo nastavio rad kroz druge još radikalnije organizacije pa bi onda i tvrdnja SIPA-e o prestanku djelovanja AIO-a bila mnogo jasnija. AIO je, prema ovom izvoru, nastavio djelovati kroz organizacije Aaktiv i Interaktiv, koje su preuzele islamske omladinske centre koji su do tada bili pod okriljem AIO-a. O njihovu djelovanju i vezama s međunarodnim teroristima najviše je pisao nedavno preminuli novinar Esad Hećimović koji je godinama istraživao djelovanje radikalnih islamskih skupina u BiH. Poduzimaju li sigurnosne službe i pravosudna tijela kakve mjere prema organizacijama u koje se proteklih godina “kamuflirala” Aktivna islamska omladina, javnosti nije poznato jer se takvi podaci klasificiraju kao tajni i strogo povjerljivi. Potvrđeno je, međutim, zanimanje inozemnih sigurnosnih agencija za Aaktiv, Interaktiv i druge selefističke pokrete koji održavaju bliske veze sa sličnim organizacijama u Njemačkoj i drugim europskim državama.
 

Dragan Jurić,https://www.vecernji.hr/vijesti/islam-radikali-bih-1207324

Povezane objave

Odlazi crkva iz Konjević Polja, ali ne i džamija iz Travnika

hrvatski-fokus

Ubojice istine ubojice su i čovjeka

hrvatski-fokus

Sedmi veljače – Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja

HF

Zašto je spor Denis Zvizdić!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više