Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije

Četiri iseljenička otoka – Korčula, Hvar, Brač i Vis – povezani preko njihovih tradicionalnih recepata i kolača

 
 
Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, ove su godine pokrenuli projekt istraživanja povijesti iseljeništva Dalmacije, a prvi program je predstavljanje Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije, koje je održano 7. prosinca 2017. u muzeju u tvrđavi Gripe. Inicijativu je pokrenula  hrvatska dijaspora u Južnoj Americi, što je vidljivo u deklaracijama proizašlim na  sastancima iseljenika u Boliviji i Čileu. O virtualnom muzeju, kojemu je potporu dala Splitsko-dalmatinska županija, govorili su dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, dr. sc. Tonći Šitin, povjesničar i  prof. povijesti Ljubomir Radić. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/Virtualni-muzej-iseljenistva-Dalmacije.jpg
„Kustosi tog muzeja ćemo biti svi mi – mi koji dodajemo u taj muzej materijale, a i iseljenici. Oni već i sada na društvenim mrežama razmjenjuju fotografija svojih djedova. Oni svi žele zauvijek biti u zemlji svojih djedova, odakle su njihovi korijeni“, poručila je na otvorenju Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika u Splitu. Krajem 19. stoljeća bolji život daleko od domovine pronašao je i Bračanin Ivan – Huan Ursić Ostoić. O njemu je Branka Bezić Filipović napravila film. Imala je, kaže, i viška materijala, jer Ursić je zadužio Čile, gradeći svjetionike na crnim stijenama Pacifika, u zoni brodoloma. U drugom dijelu večeri predstavljen je program povezivanja Muzeja i Odjela s udrugama koje se bave iseljeništvom i baštinom na srednjodalmatinskim otocima. Prvi takav program pod naslovom „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“ povezuje Brač, Hvar, Korčulu i Vis, odnosno mjesta Bol, Stari Grad, Blato na Korčuli i Vis. Svi su ti otoci izrazito iseljeničke sredine, a o njihovom spremaju tradicionalnih recepta govorile su: Maja Duka, osnivačica udruge „Imena“ i autorica knjige „Bračka marenda“, o spari – gastronomskoj baštini vezanoj za otok Brač; Vinka Tudor o starograjskom paprenjaku i njegovoj pripremi, Ivana Sardelić, povjesničarka, o blajskoj lumbliji i njenom povijesnom aspektu, a Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole u Visu, o viškoj pogači.
 
„Osmišljavajući ovaj projekt bila nam je želja povezati četiri iseljenička otoka Korčulu, Hvar, Brač i Vis preko njihovih tradicionalnih recepta i kolača. Misao vodilja nam je bila da su to tradicionalni autohtoni recepti četiri mjesta koja povezuje jedna zajednička priča, a to je da su njihovi stanovnici razasuti po cijelom svijetu. Prilikom svojih odlazaka nisu bili u prilici mnogo toga nositi na putovanja, ali uspomene pretočene u mirise su uzeli i na drugom kraju svijeta su se uz pomoć recepata koje bi realizirali u gore navedene tradicionalne slastice na trenutak vratili u svoja rodna mjesta.“, rekla je Branka Bezić Filipović.
 
Kako su dolazile nove generacije, a uz neizbježan utjecaj gastronomije i kulture prostora u kojem su se nalazili recepti su se modificirali i danas se ne rade u većini slučajeva prema izvornim receptima. Projekt „4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta „ ima za cilj obnoviti gastro baštinu ovih prostora u njezinom izvornom obliku i kao takvu je dalje promovirati. Veliku ulogu u tome su imale radionice koje su se u petak, 8, prosinca održati u Aspiri. Navedene radionice su snimane i snimljeni materijal će biti postavljen na stranice "Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije" kako bi se gastro baština zadržala u svom izvornom obliku.
 
Hrvatski migranti, pod kojima podrazumijevam hrvatske iseljenike i njihove potomke, pod utjecajem elektroničkih medija − interneta izgrađuju nove odnose prema Hrvatskoj, jer ona je virtualno blizu, može se svakodnevno 'osjećati' i gledati. Članovi mogu u svakom trenutku diskutirati, participirati međusobno i s članovima drugih iseljeničkih zajednica u svijetu i Hrvatskoj.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Baštenski konobar u ljetnom periodu

hrvatski-fokus

Standard

hrvatski-fokus

Dobar primjer za iseljeništvo

HF

Političke, gospodarske i demografske vijesti, koje stižu iz Hrvatske, su porazne

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više