Hrvatski Fokus
Kultura

U umjetnost sam utkao mir

Moji motivi su stvarni ali na platnu prelijevaju se u imaginarno

 
 
Zvonimir Mihanović (Poljica, 1946.), akademski slikar, hrvatski je suvremeni umjetnik sa svjetskim renomeom. Diplomirao je na Ecole des Beux.Arts u Parizu. Izlagao je u najprestižnim galerijama i muzejima diljem svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/86a17141a748884fdc3e44c48334ebff-modern-paintings-summer-sun.jpg
• Gospodine Mihanoviću, umjetnik ste sa svjetskom reputacijom. Koje su prednosti i mane takve pozicije?
– Uspjeh i reputacija nemaju nedostataka. Samo prednosti. Potrebno je znati  nositi se sa svim što vam donosi uspjeh. Uvijek neke stvari morate staviti pod kontrolu a prije svega morate ostati skroman. Uspjeh vas obogaćuje novim spoznajama, širite krug svojih prijatelja i daje vam priliku da stalno možete učiti i to je veliko blagostanje.
 
• Studirali ste likovnu umjetnost kod Zavara u Parizu. Koliko je to razdoblje i ta iskustva ključno za Vaše umjetničko formiranje i postizanje međunarodne afirmacije?
– Otišao sam u Pariz po znanje. Grad sa toliko puno sadržaja pruža mogućnost da puno i naučite. Ali nažalost život u tako velikom gradu ima i svoje loše strane. Tu sam se susreo i sa svim negativnim stvarima koje su već tada ozbiljno zahvaćale suvremeni život i nije bilo lako suočavati se sa time. Naprimjer: Tada se na mojoj akademiji najmanje govorilo o umjetnosti. Sukobi raznih lijevih političkih opcija bili su svakodnevnica i vrlo često bilo je i krvi i drugih užasnih događaja. Ja sam u moju umjetnost utkao mir i to se mnogima svidjelo.  
 
• Nakon života u Hrvatskoj, kako je Pariz djelovao na Vas?
– Nisam se ugodno osjećao. Previše se dobrih i loših stvari događa pokraj vas a niste baš u mogućnisti da ostanete neopredijeljeni. Mnogo toga vam se želi nametnuti sa vrlo agresivnim i ucjenjivačkom
metodama.
 
• Što je ključno u Vašem pristupu motivu?
– Morate imati koncept u svojoj duši a onda tražiti motiv. Moje motive tražim na terenu gdje je sinteza onog što je u prirodi stvorio Bog i čovjek.
 
• Hiperrealizam danas?
– Malo se ljudi danas u svijetu bavi ovim stilom. Mislim da je tu najprisutnji razlog što trebate puno vremena dok naučite klasičnu vještinu slikanja koja je potrebna za ovaj likovni stil.
 
• Kako je nastalo to more na Vašim slikama, glatko poput stakla?
– Slika mora imati i svoj metafizički izražaj i mirno jutarnje more na slici vodi vas  iz realnoga u jedan nadrealni i maštoviti svijet gdje uživate u priči koju vam slika govori. A sve to nastane kad se prije zore prošetate negdje uz more i razgovarate sa prirodom a onda to memorirate i kad dođete u atelje to prenesete na platno.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/7afe7e971dafada8d8ebc241647f4680-hyperrealistic-art-painters.jpg
• Vaši su motivi stvarni, imaginarni?
– Moji motivi su stvarni ali na platnu prelijevaju se u imaginarno jer ih umjetnička strast i vještina zanata preoblikuju u novi izražaj.
 
• Kako vidite, doživljavate današnju umjetnost?
– Danas kao i uvijek u povijesti umjetnici stvaraju nova remek djela bez obzira kojim stilom ili likovnom metodom se izražavaju. Nema stila koji ima prednost jer se umjetnik može izraziti u potpunosti preko svakog stila. Ali, mislim da je pravih umjetničkih djela veoma malo. Većinom to je svaštarenje, nekakve dosjetke gdje je najviše prisutan samo esperiment a često provokacija pa i morbidnost a Božji zakoni
ljepote su ozbiljno potisnuti.
 
• Na čemu trenutno radite u atelijeru?
– Moje teme mora su neiscrpne. Slikam more.
 
• Planovi, monografije, izložbe…?
– Rijetko radim izložbe. Treba mi puno vremena da sakupim broj slika dovoljan za to. Ali ipak mislim da ću uskoro u Hrvatskoj imati izložbu. Također za tu  priliku biti će gotova i monografija.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Devetnaest odabranih radova Kiki Smith nastalih od 1995. do 2019. godine

hrvatski-fokus

Igra svjetlosti na slikama Olene Sokolovske

HF

Kratka povijest raspadanja

hrvatski-fokus

Nebo je poput slikarskog platna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više