Hrvatski Fokus
Religija

Četvrt stoljeća Zajednice Susret

Miroslava Rožanković: 25 godina Zajednice Susret

 
 
Zajednica Susret, prva terapijska zajednica na prostoru jugoistočne Europe proslavila je u petak, 15. prosinca, u Vili Dalmacija u Splitu 25. obljetnicu rada i postojanja. U povodu četvrt stoljeća rada izdana je i monografija „25 godina Zajednice Susret“ autorice Miroslave Rožanković.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/160143_08052307b9d8af719b39.jpg
Okupljene bivše i sadašnje korisnike, njihove obitelji, djelatnike, te brojne okupljene prijatelje i podupiratelje, pozdravila je ravnateljica Doma za ovisnike Suzana Horvat Kutle čestitavši na dosadašnjem uspješnom radu. „Nema ništa veće od ljudskog života, a Zajednica Susret spasila je na tisuće života korisnika i članova njihovih obitelji stoga mi je izuzetno zadovoljstvo što sam se i ja priključila toj velikoj obitelji“.
 
Iskrene čestitke uputila je i osnivačica i utemeljiteljica Zajednice Susret Bernardica Juretić Rožman prisjetivši se početaka svog rada i svih onih koji su joj na tom putu kroz 25 godina pomagali. „Split je prije 25 godina bio grad slučaj, a mi smo se usudili iskoračiti u borbu s ovisnošću i uspjeli smo. Dokaz tomu ste svi vi danas ovdje među kojima ima i djece i unučadi Zajednice Susret što mi je posebno drago“. Svima koji su uspjeli zahvaljujući programu „Projekt Čovjek“ na kojemu se temelji rad zajednice je poručila: „ Ako se i izvan komune bude držali pravila koja ste prihvaćali u Zajednici, ne bojte se, uspjet ćete u životu!“
 
Projekt „25 godina povijesti Zajednice Susret“ provodimo u povodu obilježavanja jubilarne 25. godišnjice rada i razvoja Zajednice. Kroz četvrt stoljeća rada želimo prikazati povijest Zajednice kroz koju je prošlu više od deset tisuća korisnika i njihovih obitelji. O doprinosu Zajednice Susret korisnicima, njihovim obiteljima i društvu u cjelini  želimo ostaviti dokumentirani trag u obliku Monografije. Provedbom projekta želimo skrenuti pozornost javnosti na probleme ovisnosti koji su  danas, s obzirom na pojavu novih ovisnosti (kocka, internet i sl.)  i sintetičkih droga, daleko razorniji za pojedinca i obitelj nego prije 25 godina.  Svjesni da se o tom problemu samo prigodno govori, želimo upozoriti da se stručnim radom poput našega može preventivno djelovati kako bi se na vrijeme spriječila bolest ovisnosti. Također želimo pozitivnim pričama iz života naših korisnika i njihovih obitelji pokazati kako je moguće izaći iz pakla droge i vratiti se obitelji i društvu kao koristan član, a ne teret. Kroz reklamne materijale i događaje organizirane u povodu 25. obljetnice, te intenzivnu prisutnost u medijima, skrenut ćemo pažnju stručne i šire javnosti na naš rad i navedene probleme“, poručuju iz Zajednice Susret. 
 
Prva i najznačajnija terapijska zajednica u Hrvatskoj, osnovana je 1992. godine u Cisti Velikoj, nedaleko Splita. Bilo je to vrijeme kada u našoj zemlji nije bilo rješenja za osobe s problemima ovisnosti, kada je Split bio – grad slučaj. Vrata im je otvorila Zajednica Susret, prva terapijska zajednica u Hrvatskoj, koja je svoj rad utemeljila na filozofiji „Projekt čovjek“ (Progetto Uomo) iz 70. godina prošlog stoljeća, po uzoru na talijanske komune i začetnika programa, don Marija Picchija. Samo ime, Zajednica Susret (Comunita Incontro), preuzeto je od don Pierina Gelminija koji je razvijao terapijske zajednice po Italiji. Filozofija i program „Projekt  čovjek“ su temelj rada zajednice. Upravo je čovjek kao ljudsko biće, a ne njegov problem, u središtu rada u terapijskim centrima Zajednice. Danas, u dvjema komunama, Ivanovcu kraj Okučana i Cisti Velikoj kraj Splita, skrbe za prosječno 50 do 60 korisnika, a kroz dva savjetovališta, u Zagrebu i Splitu, prošlo je gotovo devet stotina osoba i obavljeno oko pet tisuća savjetodavnih razgovora, samo u prošloj godini.
 
Iako će mnogi Susret prepoznati kao udrugu, pod istim imenom – Zajednica Susret – javnost prepoznaje i Dom za ovisnike kao ustanovu socijalne skrbi koji pruža uslugu smještaja i psihosocijalne rehabilitacije ovisnicima o drogi, alkoholu, kockanju i drugim oblicima ovisnosti u spomenutim terapijskim zajednicama. U zagrebačkom i splitskom savjetovalištu pružaju usluge savjetodavnog rada s ovisnicima i članovima njihovih obitelji, te provode aktivnosti resocijalizacije. Udruga se u ovim teškim recesijskim vremenima pokušava izboriti i iznaći sredstva za redovito funkcioniranje. Zahvaljujući dosadašnjoj institucionalnoj podršci koju su realizirali od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i drugih donatora te vlastitih sredstva, uspjeli su postići relevantne rezultate kroz rad u udruzi, povećati vidljivosti djelovanja udruge, promovirati volonterstvo, podizati  svijest i razinu vidljivosti ovisnika kao posebno ranjive skupine u sredini u kojoj žive. Pokušavaju javnost senzibilizirati za probleme ovisničke populacije. To uspijevaju međuresornom suradnjom, sudjelovanjem na edukacijama u kojima se također razmjenjuju iskustva i širi socijalna mreža, a objavljivanjem priča u medijima i uspješnom suradnjom s njima nastoje poslati poruku kako je moguće izaći iz pakla ovisnosti i krenuti u normalan život sa što manje posljedica. Prateći zakonodavni okvir kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, s ciljem prilagodbe novim okolnostima i trendovima, surađuju s kreatorima javnih politika kroz državne institucije kako bi na vrijeme ukazali na problem i ponudili moguće rješenje.
 
Malo je udruga koje se mogu pohvaliti da su četvrt stoljeća u civilnom sektoru i da su kroz 25 godina rada spasile na tisuće mladih života i njihovih obitelji, a upravo je Zajednica Susret vodeća među njima. Stoga ne čudi da cijelu ovu godinu u Susretu obilježavaju veliki jubilej kojemu je pokroviteljica predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Čiji rođendan?

HF

Za bolje upoznavanje i istraživanje “Knjige psalama”

HF

Visoka pobožnost u domu Boškovića

hrvatski-fokus

Martin Luther od obožavanja do osporavanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više