Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja

Započinju »VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«

 
 
U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu u nedjelju 4. veljače započinju »VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 73. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/pobijeni_sirokibrijeg.jpg
Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00. Ovogodišnji predvoditelji su: fra Antonio Šakota, fra Domagoj Šimić i fra Ivan Matić. Oni u svojim zajednicama trenutno rade s Franjevačkom mladeži i Trećim franjevačkim redom ili su kroz proteklo vrijeme u tome bili itekako djelatni. Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »VII. nagradnom natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti mladež, drugoga pučkoškolci, a trećega odrasli.
 
Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.
 
I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija. Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu. U sklopu ovih dana sjećanja, 5. veljače u 10.00 izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Zapadno-hercegovačke županije te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava.
 

Josipa Vukoja, Vicepostulatura

Povezane objave

Pokolj osmero hrvatske djece u Vitezu za koji nitko od muslimana nije odgovarao

hrvatski-fokus

Grobnica pobijenih hercegovačkih franjevaca

HF

Posprdno nazivanje zemlje u kojoj žive

HF

NAJPRLJAVIJA ‘TAJNA’ BOŠNJAČKE VOJSKE – Prije 30 godina palo je Bugojno

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više